Prof. Dr. Rajko Doleček, DrSc. - Veliké podvody během voleb v Srbsku


Po prvním kole voleb, včetně prezidentských, 6.května 2012 v Srbsku, se objevila řada zpráv, že volby vládnoucí Demokratická strana (DS) prezidenta B.Tadiće zcela zmanipulovala. Podařilo se jí, se svými spojenci, Socialistickou stranou Srbska (SPS), Liberálně Demokratickou Stranou a dalšími, značně poškodit nevládní (opoziční) strany, takže se do parlamentu nedostalo velmi nadějné hnutí Dveri (Dveře). Z opozice se dostala do parlamentu jen DSS (Demokratická strana Srbska), asi nejpoctivějšího politika Vojislava Koštunici. Konkurenční SNS (Srbská Pokroková Strana) Tomislava Nikoliće se ale velmi přiblížila k výsledkům Tadićovi DS. Prezident Tadić nesmlouvavě a podlézavě prosazuje, za každou cenu, někdy i proti zájmům Srbska, vstup do Evropské unie a NATO. Při tom bylo za 78 dnů agrese a bombardování Srbska organizací NATO, USA a řadou členů EU, bez povolení Radou bezpečnosti, proti usnesení o nevměšování do vnitřních záležitostí států-signatářů, následkem podvodů na Kosovu, v r.1999 zabito na 3 000 lidí a další tisíce zmrzačeny, za velikého ničení po celé zemi, včetně použití ochuzeného uranu.


Vládní strany jsou vedeny místními zbohatlíky, říkají jim tajkuni (tycoons), jejichž majetky odhalil WikiLeaks podle získaných zpráv z US velvyslanectví v Bělehradě. Prezident Tadić má prý na 800 miliónů euro, primátor Bělehradu Djilas 750, ministr obrany Šutanovac 600…Tyto peníze nemají opoziční strany, takže většinou nemohou ani platit svým kontrolorům voleb, kteří mají dostat 50 euro jako mzdu za svou službu. Zpráva hnutí DVERI podrobně uvádí, kolik a kde se ztratily, jak byly zmanipulovány, znehodnoceny tisíce jejich volebních lístků. Text má nápis Masová volební krádež, zpráva Z. Trajkoviće, politického analytika, Pytle s vaší důvěrou jsou v kontejneru. Ve volebních místnostech došlo prý k přímému podplácení opozičních volebních komisařů. Jeden článek uvádí, jak se podobná „loupež“ podařila, když bývalý prezident Milošević prohrál v r.2000 volby. Peníze pro koupenou organizaci „Otpor“ zajistily USA a Německo, jednalo se prý o více než 100 miliónů německých marek. Distribuci těchto peněz řídil údajně budoucí premiér Srbska ze strany DS Djindjić, který byl později obětí atentátu v r.2003.


Hlavním soupeřem Tadiće v druhém kole voleb je Tomislav Nikolić, šéf strany SNS, jehož poradcem má být bývalý US velvyslanec v Bělehradě W. Montgomery (!). SNS se odštěpila ze Srbské radikální strany, jejíž šéf, zkušený právník, profesor V.Šešelj, už desátý rok tráví BEZ ROZSUDKU v Scheveningenu, vězení Trestního tribunálu ICTY v Haagu (kam se sám dobrovolně dostavil), za zcela nedostatečného zdravotního zajištění. Tvrdí se, že mu byl určen stejný osud jako Miloševićovi. Komentátoři nevěří, že je Nikolić pravým soupeřem. Nicméně Tadićův „spojenec“ Ivica Dačić, dřívější spolupracovník Miloševiće a šéf Socialistické strany Srbska, se obořil na ty, kteří z Tadićova tábora uráželi Republiku Srbskou v Bosně. Dostal poměrně dost hlasů během voleb. Dnes si nikdo není jistý, jak druhé kolo voleb dopadne, i když nechybí skeptici, že to je všechno jen veliké divadlo, že Tadićova skupina má zajištěno vítězství, pod taktovkou Mary Worlik, velvyslankyně USA v Bělehradě, že chudá opozice nemá šance před bohatými tycoony, kterým slouží media, tisk, rozhlas, TV, za všeobecného znechucení lidu. V komentáři S.Vidićové v portálu Srbského kulturního klubu stojí, že teď nevolíme menší zlo (tj. Nikoliće), ale že teď hlasujeme proti největšímu zlu (tj.Tadićovi).

Ostrava, 17.05.12.

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz