Proč praskl vřed ukrajinského fašismu


To, co zamlčují tzv. mladofrontovní analytikové současné ukrajinské katastrofy, jsou její kořeny a její instalátoři. Ukrajinský fašismus nevyrostl až v současném dvacetiletí po rozbití Sovětů. Ukrajinský fašismus má hluboké historické kořeny.


Ukrajinský fašismus jako antisemitismus

Je známo, že téměř všichni ukrajinští nacionalisté, extremisté - a jak se to nazývá dnešním slovníkem tzv. politické korektnosti - jsou zarytí antisemité. To má svůj historický důvod. Otcem ukrajinského antisemitismu byla maďarská feudální kolonizace části Ukrajiny a zčásti polská kolonizace. Je nutno si uvědomit, že Ukrajina, jak ji chápeme dnes, byla v historii jiná - bylo to spojování nebo dělení různých historických a zeměpisných oblastí, jako bylo Zakarpatí, Bukovina, Halič, Krym, Podněstří, Kyjevsko atd. Každá z těchto oblastí měla odlišný historický, etnický a politický vývoj. Tím, že uherští feudální magnáti nasměrovávali, naháněli uherské židy do Haliče, Zakarpatí a Bukoviny, způsobili jejich koncentraci v těchto územích a přivodili velkou nenávist vůči nim. Ta pramenila z hospodářských úspěchů bohatších Židů v obchodě a službách, oproti zaostalému zemědělskému obyvatelstvu. Toho využívali jak uherští grófové, tak polská šlachta, k nasměrování sociálních nepokojů na rasové útoky na domnělé původce zla - na podnikatelské Židy, kteří ovšem nemohli provozovat jiná zaměstnání než obchod a služby, protože podle feudálních pořádků nesměli držet půdu. Ta byla téměř ve stoprocentním vlastnictví uherských magnátů a polských pánů. Výsledkem střetů obyvatelstva s tzv. bohatými Židy, iniciovaných často panskou vrstvou, byly pogromy. Právě zde vzniklo toto slovo, označující tento strašný protofašismus.


Privilegované kozáctvo

Na východě Ukrajiny zase k nadřazování přispěl ruský carismus vyčleněním kozáků o ochraně hranic před tatarskými chanáty a asijskými knížetstvími. Kozáci se utvořili postupně jako privilegovaná vojenská vrstva hraničářů. Byli osobně svobodní a na zemědělské ruské a jiné "poselence" zemědělce nahlíželi svrchu. Zde je kořen jejich pozdějšího příklonu k Hitlerovi.


Toto vše narušila I. světová válka. Ukrajina se opět štěpila na různé celky podle zájmu velmocí. Již za války usilovali například Rakušané s některými Poláky o odtržení Haliče a vytvoření zvláštního království, což podporoval Vatikán, který tam vyslal i jesuitu. Vznikla spousta národních rad a do tohoto chaosu zasáhla bolševická maďarská republika rad. Nakonec za pomoci Německa vznikla Ukrajinská centrální rada a samostatná republika, kde se vůdcem stal generální sekretář ataman Semen Petljura. Byl to předchůdce Stěpana Bandery. (Má kniha "Syn Karpat")


II.světová válka rozbila Ukrajinu opět.

Kozáci, nenávidějící SSSR za ztrátu svých privilegii, se přidávali k wehrmachtu a k Hitlerovi. Často vítali hitlerovce jako osvoboditele Ukrajiny. Zčásti se to změnilo po zvěrstvech wehrmachtu, ale mnoho kozáků se nechalo zavléci do boje proti Rusku. Po válce skončili jako zrádci SSSR v gulazích i na popravištích. To se týká i neruských národností, kolaborujících s Hitlerem, jimž Sověty oprávněně neodpustily vytvoření kozáckých sborů ve wehrmachtu a ve Waffen SS! Tak například ukrajinských a haličský útvarů ve wehrmachtu bylo 38, kozáckých útvarů 80, tatarský útvarů 18 a turkestanských 134! (Údaje podle knihy prof Auského Dobrovolníci a II. světová válka, str.204.) Takže, když dnes vystupují jistí "tatarští disidenti", které tak preferuje náš "zpravodaj" pan Palata, je nutno se nad jejich požadavky kriticky zamyslet.


O Banderovi nemá smysl hovořit, vše je dostatečně známo, včetně závěrečné episody banderovských teroristů probíjejících se po II.světové válce do Rakous přes Maďarsko,Polsko a ČSR, kde vraždili na potkání.


Jestliže se dnes na Majdanu objevil obří portrét vraha národů Hitlera s textem "Osvoboditel", jestliže se mává vlajkami banderovců a nosí obří porteréty antisemity Bandery, který je prezentován jako "ukrajinský vlastenec a osvobozenecký bojovník", a jemuž se mají stavět sochy převyšující o metr bolševického státníka Lenina, a mává se vlajkami tryzubců, pak je to jen znovu probuzená fašistická zkáza, která z Ukrajiny nikdy nezmizela a nikdy zde nevymřela. Je to zkáza, která se zrodila již dávno před "čtvrtým univerzálem" Ukrajinské centrální republiky z let 1917-1922, a kterou stále někdo ve skrytu pěstoval.


Instalátoři ukrajinského fašismu

Myslím, že pro odpověď nemusíme chodit daleko. Jsou to podporovatelé Majdanu a bojů s Molotovovými kokteily, které svrhly dosavadní legitimní vládu. Včetně našeho pana Schwarzenberga... I když si nikdo nesmí idealizovat Janukovyče a jeho společníky, přece jen šlo o legitimní vládu a měla být odstraněna legitimně, nikoli fašistickým nebo profašistickým převratem, ve stylu latinskoamerických junt.

Všichni ti nadšení přívrženci na zahraniční podporovatelé majdanského převratu nakonec místo eurodemokracie pomohli porodit Godzilu ryzího fašismu a antisemitismu. Svalování ukrajinské katastrofy na Rusko je jen opisování not starého hitlerismu, který z rozpoutání východní války vinil samotné Sověty. Takže učené rozbory současných " mladofrontovních analytiků" ukrajinské krize mají zhusta hodnotu pouze pagáčovských blábolů. Třeba do nich časem proniknou i zrnka pravdy...???

PhDr. Jiří Jaroš Nickelli, ČSBS Boskovice

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz