Proč Němci ještě nezřídili muzeum Slovanů dříve žijících

na dnešním území SRN?


Slované v 6. a v dalších stoletích žili na území daleko od Labe na západ. Část dnešního Bavorska a Rakouska patřila k slovanským sídelním územím. Slované žili i nedaleko Hamburku. Berlín i Drážďany, i další některá dnešní německá města, byla původně slovanskými osadami. To jsou skutečnosti mimo jakoukoliv diskusi. Pak začal pověstný Drang nach Osten. Křesťanství bylo Germány šířeno ohněm a mečem. Slované byli hubeni či germanizováni. Tak hranice slovanského světa byla staletími posunována dále a dále na východ.


Někdy koncem X. století ztratili svou samostatnost i Lužičtí Srbové a postupně i další polabští Slované. Ve 14. století kolem Lipska zněl slovanský jazyk, někde odumřel ještě o nějaké století později. Lužičtí Srbové, alespoň někteří, si svůj jazyk dosud zachovávají. Přesto zoufale zápasí o svou národní existenci.


Ano, pokud někteří Němci požadují zřízení muzea Němců v českých zemích, měli by nejdříve usilovat o zřízení muzea Slovanů, původních obyvatel dnešních německých východních území. Až poté bychom mohli uvažovat o zřízení muzea Němců v Ústí n/L, které by po pravdě mělo ukazovat staletí jdoucími stýkání a potýkání Čechů a Němců na území českých zemí. Přesto však i za této situace bychom jistě dávali přednost tomu, aby muzeum o česko-německých vztazích si Němci zřídili sami, sami jej provozovali a sami jej financovali.

J. Skalský

Sudetoněmecký landsmanšaft v Německu a Rakousku v nástupu


Sudeti opět vedou útoky proti dekretům prezidenta republiky a nově pak, konkrétně jde o Hornorakouský sudetoněmecký landsmanšaft, do diskuse násilně vnucují otázku náhrady škod, které jim odsunem, oni říkají vyhnáním, vznikly. Dokonce sudeti z Rakouska projevili zájem i o napsaní společných dějin.


Je zbytečné říkat, že jde o jejich celkové snahy přepisovat a přepsat naše dějiny v souladu s  německým viděním. Není to nic nového. Již za tzv. protektorátu naše dějiny psali i gestapáci a čeští učitelé, profesoři dějin prodělávali školení i v Německu. Pan Posselt nedávno projevil zájem o výměnu učitelů, výměna studentů již probíhá. Jde stále o stejné postupy a požadavky, tentokrát celkem viditelně prosazované též řadou českých sudetomilů.


Na nás je, abychom mluvili o našich dějinách, o formování českého národa, o našich státnících, odboji, jeho hrdinech, o českých národních a státních zájmech pravdu a tuto pravdu šířili na našich stránkách. Budeme rádi, když nám v tomto úsilí pomůžete a dál podle vlastních možností a výběru budete šířit naše texty, doporučovat naše stránky. Děkujeme moc za spolupráci.

České národní listy (ČNL)


Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz