Předseda OV ČSBS dr. Jaroš N. zachránil státní majetek za 340 000 korun

Odbojáři a veřejnost již byli informování o krádežích státních archválíí v Rájci - protokolních knih v ceně 340.000 korun. Díky iniciativě předsedy našeho OV ČSBS dr.Jaroše N. rájecký zloděj musel vrátit postupně první a dnes i druhou protokolní knihu města Rájce. První knihu vrátil na skladiště úřadu pod hrozbou vyšetřování Policie ČR na druhé trestní oznámení a stížnost dr.Jaroše. Dnes po další stížnosti našeho předsedy na Ministerstvo vnitra toto nařídilo žalobu na Městský úřad Rájec pro neochránění státního majetku. Nato vyděšený zloděj, který tím ochránil městský úřad od státní žaloby, anonymně poštou (!) vrátil i druhou protokolní knihu.

Náš předseda OV ČSBS Boskovice se tak účinně zasloužil o záchranu státního majetku v hodnotě 340.000 korun.

Naše organizace odsuzuje postoj Městského úřadu v Rájci. Ten nejenže nenapomáhal k záchraně státního majetku, ale projevil i netečnost ve vyšetřování těchto krádeží. Pan starosta úřadu ani neprojevil účinnou lítost, a za předchozí dlouholeté poškození státního archivu, Ministerstva vnitra, našeho ČSBS, a našeho předsedy těmito krádežemi se nedovedl ani jediným slovem omluvit. Našemu předsedovi patří nejen dík Moravského zemského archivu, ale též řádná omluva se strany rájeckého úřadu.

Okresní výbor Českého svazu bojovníku za svobodu Boskovice



VYDĚŠENÝ RÁJECKÝ ZLODĚJ

ANONYMNĚ VRÁTIL UKRADENOU II. PROTOKOLNÍ KNIHU MĚSTA


Vážený pane doktore,

zdravím za organizaci ČSBS Boskovice. Vážená paní ředitelka MZA PhDr. Kateřina Smutná mne dnes informovala o skutečnosti vráceného lupu II.protokolní knihy města Rájce za léta 1937-1946, která plných osm let - 2003 až 2011 !! - byla nedobytná pro krádež rájeckého anonyma z pancéřového tresoru městského úřadu

.

Díky mé aktivitě a podnětu našeho ČSBS takto byl státu nedobrovolně pod hrozbou soudu nařízeného Vaším ministerstvem vrácen majetek v hodnotě 340.000 korun. Důvody nedobrovolného vrácení kradené II.protokolní knihy města Rájce jsou zjevné - anonymní podání ze strachu nést odpovědnost za krádež majetku v hodnotě 150.000 kč, podání poštou ze strachu z odhalení, a vrácení na úřad, nikoli přímo do archivu, ze strachu o ohrožení stranického kolegy zloděje anonyma na úřadě občanskoprávní žalobou. Pokud se týče určení této strany, mám za to,že je možno určit, za kterého starosty byly protokolní knihy zcizeny - pokud by to někdo vyšetřoval. Ostatně tyto důvody již obecněji stanovil Váš pan ředitel vážený PhDr. et Mgr. Vácslav Babička v dopise,adresovaném našemu ČSBS.

Dále by mohlo být šetřeno, kdo byl odpovědný za ochranu protokolních knih v Rájci, tj.která osoba to měla v pracovní náplni a která se hrubou nedbalostí podílela na neochránění státního majetku, čímž došlo k nevratnému poškození osob k občanskoprávních soudech a též k požkození Vašeho ministerstva při státoobčanském řízení zadržováním důkazu a klamáním úřadu.

Vážený pane doktore,

neřešeny zůstávají další krádeže dokumentace a reálií, týkajících se případu Hugo Salm-Reifferscheidta z Rájce (1893-1946). Je to zcizené album organizace Kriegerkameradschaft Rájec s foto Hugo Salma, prapor rájeckých kriegerkameraden - veteránů uložený do r. 1946 na zámku Hugo Salma v Rájci a konečně vlastní protokol HUgo Salma, sepsaný 3 komisaři MNV Rájec 1945 a citovaný v protokolu 5 komisařů MNV Rájec.

Těmito krádežemi byly poškozeny tyto osoby právnické i fyzické:

Ministerstvo vnitra ČR nemožností úplného důkazu v občanskoprávním šetření Hugo Salma,

Ministerstvo obrany ČR nemožností řádně uchovati militária album paravojenského NSRKB-Kriegerkameradschaft a praporu téhož spolku v odhadované hodnotě 160.000 a 250.000 kč,

ČSBS Boskovice nemožností zapsat ve zprávách Historicko dokumentační komise úplně a pravdivě členství Huga Salma v nacistických složkách,

povinné osoby v restituci Salm - město Blansko, Lesy ČR, Nár.památkový ústav Brno.

a konečně žalované osoby v občanskoprávních sporech na ochranu osobnosti Hugo Salma ( Dr.Jaroš N., Mgr.Nečasová). Poškození v tomto ohledu trvá.

Žádám proto, abyste byl tak laskav a informoval o věci Vaše nadřízené a prosím o zaujetí stanoviska a poslání na uvedenou elektronickou adresu.

S pozdravem Dr. Jiří Jaroš N., předseda OV ČSBS Boskovice


Z dopisu dr. J. Jaroše N. věcně příslušné instituci


Poznámka redakce: Zřejmě nezřídka se stávalo, že při tzv. restitučních kauzách se ztrácely či nebyly k dohledání potřebné doklady, které prokazovaly neoprávněnost restitucí. Dr. J. Jaroš Nickelli svým jednáním přispěl k navrácení alespoň některých, jež pravděpodobně „nároky“ restituentů v této konkrétní kauze zeslabí tak, že k restituci zřejmě nedojde. Miliardový majetek, o který usilovali a usilují restituenti, s velkou pravděpodobností i proto zůstane v rukou republiky..

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz