Předmluva ke čtvrtému vydání sborníku Živé hodnoty Masarykova Československa


Čtvrté inovované vydání osvědčených „ŽIVÝCH HODNOT MASARYKOVA ČESKOSLOVENSKA“ sleduje hlavně obnovu kontinuity dobrého k brzkému překonání naší nynější nebezpečné duchovní i politické krize. Křísí opravdový humanitní demokratismus, starost o blaho obecné, harmonické rozvíjení každé osobnosti i celé společnosti v souladu s kulturou i přírodou; vybízí k stálé kultivaci lidského života a světa. Odmítá vše, co ohrožuje bezpečnost a spokojenost všech: neodbornost, nepořádek, lhostejnost, nespravedlnost, agresivní konfrontační sobectví, přízemní kult konzumu, mamonu a moci, natož zločinnost. Usiluje o život lidštější, v němž „být“ je víc než „mít“, podněcuje život odpovědný, tvůrčí, kvalitní – zprvu aspoň v ostrůvcích s pozitivní orientací. Vrací optimismus a víru v dobro zklamaným i těm, kteří už mají dost falešných nadějí, iluzí, manipulací, ustavičného potácení mezi krajnostmi, planými sliby i bludy. Zdůrazňuje především opravdové hodnoty, cesty, bilance a výhledy, na které je spolehnutí i v dnešním nejistém světě.

Nová kniha shrnuje závěry pěti mezinárodních mezioborových konferencí o naší pozici a roli v soudobém světě, prověřené stovkou předních odborníků. Orientuje se hlavně na nebývalé šance i nemalá rizika 21. století. Odhaluje nejspolehlivější základní kameny naší novodobé existence i jejich neodpovědné, sebezáhubné opomíjení. Varovně dokládá, že se náš nejhodnotnější zděděný historický odkaz a přítomný potenciál dobře nerozvíjí ani po záblesku listopadových nadějí. Na naše nejdůležitější sebezáchovné i rozvojové hodnoty přečasto náležitě nenavazujeme již 2/3 století!

Strategické priority pro nejisté, ba krizové 21. století nemáme např. dosud řádně definované, natož realizované. Naši neodpovědní „odpovědní“ moudrou Masarykovu radu: „Tolik svobody, kolik je možno, tolik řádu, kolik je nutno“, nedodržují. Propadli prospěchářskému a krizotvornému neoliberalismu tak, že hubí již mimo jiné i naše školství. Propad vzdělanosti v zemi Komenského na poslední místa EU i OECD je ostudný. Nemáme náležitě vymezené ani to nejdůležitější: základní učivo pro náročné 21. století. Tzv. „rámcové vzdělávací programy“ jsou spíše prázdné rámečky, do kterých si každá škola vkládá více méně, co chce. Obnova státních maturit po jejich 15tileté likvidační pauze dopadla proto r. 2011 neslavně, třetina studentů jejich minimum nezvládla!

Novodobý start našeho národa nebyl snadný. Po bělohorské katastrofě (1620) a následné pohromě 30tileté války jsme ztratili samostatnost, polovinu obyvatel i vedoucí elitu. Byli jsme porobení i ztracení. Ještě F. Palacký musel začít psát naše dějiny německy. Národní obrození v 18. a 19. století bylo pracné i obdivuhodné. Postupně jsme obnovili svou kulturní identitu, stali jsme se dokonce průmyslovým centrem Rakouska Uherska. Znovu jsme se přiřadili k vyspělým evropským národům. Ani novodobý pokrok však není bez překážek, těžkostí a krizí:

1. První politickou a duchovní krizi na přelomu 19. a 20. století nejúčinněji řešil a během 1. světové války v čele 1.čsl. odboje jedinečně státotvorně vyřešil T.G.Masaryk. Nový společný stát Čechů a Slováků nezískal jen mezinárodní uznání všech Spojenců, Československá demokratická republika měla i příkladnou státní ideu, její heslo „Pravda vítězí“ a humanitní orientace je univerzální. Masarykovo Československo založilo otevřené základy naší novodobé existence, nejspolehlivější strategii pro naše přežití; její směrodatný význam v časech nejistých neklesá, ale vzrůstá.

Dosud nejslibnější celonárodní reálné oživení těchto hodnot proběhlo v letech 1945-48 a v letech šedesátých. Pokus roku 1968 o důslednou racionalizaci, demokratizaci a humanizaci poměrů, o sociálně spravedlivou společnost s lidskou tváří, spojený se jmény A. Dubčeka, Č. Císaře, J. Hájka, O. Šika, F. Kriegla, Z. Mlynáře, J. Pelikána, R. Richty, K. Košíka aj. je světoznámý. Naděje polistopadové čekají na realizaci dodnes.

2. Druhá krize, zahrnující léta 30. a 40. 20. stol., byla nejnebezpečnější. Po světové hospodářské krizi a „Mnichovu“ následovalo naše největší novodobé existenční ohrožení nacistickou okupací, které překonal 2.čsl. odboj v čele s E. Benešem.

3. Třetí, probíhající krize, je tak komplexní, že jde zřejmě o naše druhé nejvážnější novodobé ohrožení. Současná duchovní bída, mediální antiosvěta, asociální politika oligarchie i její navazování na druhou, kolaborantskou pomnichovskou Republiku, která je pravým opakem Masarykova Československa, je zřejmě nejnebezpečnější.


Obnova kontinuity dobrého nás stále čeká. Kéž se jí dočkáme dříve, než bude pozdě! Kéž se k nápravě do 100. výročí vzniku Masarykova Československa roku 2018 aspoň rázně vykročí!


Prof. PhDr. Bohumír Blížkovský, CSc., vedoucí redakce.

Publikace vyjde k 75. výročí odchodu T.G.M. v září 2012.

Milénova 12, 638 00 Brno

Tel.: 539 014 343 mob.: 736 207 699

E-mail: bbsk@sezna.cz


KNIHA PODNĚCUJÍCÍ MASARYKOVSKOU „REVOLUCI HLAV A SRDCÍ“.

Je to reálné? Zajisté! Ke 160. výročí narození T.G. Masaryka vyšlo již 3. upravené vydání.

Podaří-li se oslovit aspoň některé české a slovenské rodiny, školy, obce.., zažehnout první „jiskřičky“, bude to úspěch! Právě dnes, v čase nemalé duchovní bídy i krize, je zušlechťující vzájemné pomoci i svépomoci třeba jako soli! Podnětnou novinku ocení každý, kdo nechce podléhat pokleslým i odcizeným médiím, kdo se chce v nejistém světě spolehlivě orientovat, účinně čelit rizikům, kdo chce být skutečným demokratickým občanem.


Hubme nevědomost, aby nevědomost nezhubila nás“. J. A. Komenský

Státy se udržují těmi ideály, z nichž se zrodily“. T. G. Masaryk

Masarykovo Československo bylo – podle mne nade vší pochybnost

nejotevřenější ze všech společností, které kdy v Evropě spatřily světlo světa“. K. R. Popper, 1994


ŽIVÉ HODNOTY MASARYKOVA ČESKOSLOVENSKA


Směrodatné hodnoty pro 21. století

Sborník z konferencí k 90. výročí vzniku ČSR v Brně 22. a 23. října 2008. Barevná obálka reprodukuje původní znaky ČSR. Brno: CCB 2009, 268 s., 3. opravené vydání 2010.


Většinu z více než 50 autorů tvoří zkušené i významné osobnosti. Např. dlouholetý velvyslanec SR v ČR L. Ballek, předseda Ústavního soudu ČR P. Rychetský, Z. Mahler, J. Šabata; členové Akademií věd I. Kamenec, M. Bednář, M.L. Neudorflová; profesoři VŠ V. Olivová, R. Kvaček, S. Kučerová, J. Keller, R. Doleček, J. Hroch, M. Dokulil, V. Šlapeta aj.


Přední odborníci ČR a SR se shodli: tvůrčí rozvíjení osvědčeného Masarykova odkazu je akutní! Dost bylo již omezených, neodpovědných i sebezáhubných konfrontací a zvratů!

Např.:


Vzpamatujme se včas? Jak odpovíme na nové výzvy Evropy a světa?


Podaří se nám konečně před stoletým jubileem Masarykova Československa naše nezbytné strategické rozvojové i sebezáchovné priority pro 21. století dobře definovat a dodržovat? Může nám jedinečný odkaz T. G. Masaryka, M. R. Štefánika, E. Beneše a celého čsl. odboje pomoci? Bez jejich směrodatných hodnot, bez kritického realismu, humanitního demokratismu, mezinárodní rovnoprávné demokratické unie a kolektivní bezpečnosti se neobejdeme! Kult mamonu a moci nás nespasí.


Poznávejme a obnovujme základy naší novodobé existence společně!

Dříve než bude pozdě !



Tolik svobody, kolik je možno, tolik řádu, kolik je nutno“ T. G. Masaryk

Pravda vítězí, ale dá to fušku“. Jan Masaryk, 1945

Moc kazí lidi, absolutní moc kazí absolutně“. L. Mňačko


NEVÁHEJTE, přihlaste se k odběru publikace a získávejte další zájemce!


Dík obětavým sponzorům je pozoruhodná obecně potřebná publikace i mimořádně levná, její doporučená prodejní cena činí jen 180 Kč. Pro autory, spolupořadatele, kolportéry a zájemce jen za pouhých 100,- Kč.

Kniha je volně v prodeji v knihkupectví nakladatelství Academia:

Kolportáž výtisků za 100 Kč probíhá v těchto místech:

Děkujeme Vám za Vaši osvětovou pomoc při šíření tohoto letáku, sborníku i jeho poselství.


Jménem „Občanského a odborného výboru“:

Prof. PhDr. J. Hroch, CSc., FF MU doc. Ing. B. Lacko, CSc., VUT

Doc. PhDr. F. Čapka, CSc., PdF MU PhDr. V. Příkaský, ČSBS

Doc. PhDr. V. Vondrášek, CSc., UO PaedDr. J. Nešpor, ČOS

Mgr. J. Šimsa, Masarykova společnost Ing. Mgr. D. Krátký, MDA Brno

Prof. PhDr. B. Blížkovský, CSc., předseda


Naše adresa a kontakty:

Tajemník: Ing. Mgr. Dušan Krátký, Předseda: prof. PhDr. B. Blížkovský, CSc.

Masarykova dělnická akademie, Milénova 12, 638 00 Brno, tel.: 539 014 343

Masarykova 31,602 00 Brno,

dv. č.211, IČO: 158 87 928, tel.: 548 530 411, mobil: 605 566 336, mob.: 736 207 699

č.ú: 134 368 6379/ 0800, e-mail: kratky.dusan@seznam.cz (rádi Vám zašleme objednávkový list elektronicky)


web: www.masarykovaakademie.cz


Tyto vyplněné objednávkové listy zasílejte na výše uvedenou adresu tajemníka!


OBJEDNÁVÁM(E) knihu ŽIVÉ HODNOTY MASARYKOVA ČESKOSLOVENSKA za 100 Kč

JMÉNO, ORGANIZACE

ADRESA s PSČ

TELEFON

POČET

PODPIS POZN.














































Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz