Poslanci ČSSD měli pravdu -

Katolická církev s nacisty nejen hajlovala, ale dopouštěla i vraždy


Parlamentní listy píší o velkém divoku ve sněmovně, nastalém po pravdivých slovech poslance za ČSSD Igora Jakubčíka o tom, že katolická církev kolaborovala mnohdy s nacisty. Bušení do lavic a nepatřičné výkřiky pana ministra Hermanna dokládají jen buďto absolutní negramotnost o dějinách II. světové války, anebo absolutní a drzé ignorantství těchto dějin. Zatímco pánové Jakubčík a Foldyna,poslanci ČSSD, mají v této věci naprostou pravdu, pánové poslanci Hermann a Hovorka by se měli poučit o prokázaných faktech z dějin II. světové války o postojích katolické církve v inkriminovaných oblastech Evropy.


Jest si přečísti například práce profesora Rajko Dolečka, například nedávno vydanou knihu "Necenzurované obrazy z dějin jihoslovanských bratrů.Kdo rozbil Jugoslávii?" (Orego, Ostrava 2007, str.79-102). Tam je postoj katolické církve ve fašistickém Chorvatsku za ustašovského netvora poglavnika Paveliče dokumentován neobyčejně platsticky. Katolická církev nejenže akceptovala rasistické zákony ustašovského polostátu, ale napomáhala prostřednictví některých svých členů i genocidě srbského obyvatelstva. Profesor Doleček objektivně konstatuje, že zatímco zejména v Polsku katolická církev sehrála pozitivní roli svým převážně protinacistickým postojem, ve fašistickém Chorvatsku tomu bylo naopak. Značná část katolického kléru nabádala k vyhubení Srbů a sama se nejednou aktivně účastnila vraždění - anebo přihlížela k srbskému holocaustu! Například existuje seznam 694 katolických duchovních včetně řádových bratří,kteří plně pomáhali při likvidaci Srbů ustašovskému státu. V tom vynikali zejména františkáni, jejich kláštery byly doslova hnízdy ustašů. Přímo úděsnou roli v tomto řádění sehrál klášter Petričevač, kde byli i masoví vrahové, jako fra Miroslav Filipovič-Mastorovič, který OSOBNĚ PODŘEZÁVAL a organizoval vyvraždění tří srbských vesnic - Drakuliče, Motiky a Šargovace. "Otec" Majstorovič se nakonec stal velitelem koncentračního tábora JASENOVAC. Naproti tomu pravoslavná církev byla hubena jako hmyz, bylo zavražděno přes 700 pravoslavných kněží, bylo vypáleno 450 pravoslavných chrámů, vyloupeny knihovny a zničeny pravoslavné hřbitovy. Stejně tak ustašovským řáděním trpěli i židé, například bylo zavražděno 47 židovských rabínů. A katolická církev v Chorvatsku toto vše nejen trpěla, ale i schvalovala. Srbský sarajevský metropolita Dr. Zimonjič po strašném mučení byl svržen do jámy a s ním tak skončilo i mnoho dalších pravoslavných kněží. A toto vše schvaloval kardinál Alojzije Stepinac. Katolická církev se za toto vše nikdy neomluvila.


Stejně tak černá je úloha Vatikánu a katolických biskupů, jako byl Rakušan Alois Hudal, na záchraně mnoha esesáků po roce 1945 v rakouských klášterech před spravedlností, a na jejich exilu do jižní Ameriky přes italský Janov, kdy Vatikán vydával falešné pasy pro tyto válečné zločince. Je možno se to dozvědět například v monografii "Úloha katolické církve v epoše fašismu" od Rakušana Antona Szanyi (Praha-Olomouc 1988). Ostatně, fotografií hajlujících katolických kněží za II. světové války, včetně dr.Tisa, běhá po internetu dost a dost...


Pánové Hermann a Hovorka by měli držet ústa a netřískat do parlamentních lavic při obhajobě historické lži. Omluvit by se měli poslancům z ČSSD oni - nejen za své hulvátství,ale i za ignoranci a nevědomost. Hulvátovem a Kocourkovem nelze vyvrátit historickou pravdu o kolaboraci příslušníků katolického kléru v určitých zemích Evropy s fašisty a nacisty. I když se Hulvátov provozuje ve sněmovně.


Dr.Jiří Jaroš Nickelli, ČSOL Brno I



Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz