Pořádná korupční nepříjemnost ministra Schwarzenberga

Lukáš Petřík


Bývalý ředitel odboru IT na Ministerstvu zahraničních věcí Jakub Klouzal, který v minulosti upozorňoval na podezřelé zakázky na úřadu, podá v souvislosti s nimi trestní oznámení na ministra Karla Schwarzenberga. Někteří politici si v souvislosti s kauzou myslí, že Schwarzenberg a TOP 09 káže vodu a pije víno.


Trestní oznámení budu podávat na pana ministra Schwarzenberga, na jeho generálního sekretáře pana Jaromíra Plíška. Další trestní oznámení bude konkrétně na pana (Víta) Lidinského (bývalého ředitele sekce zpracování informací),“ uvedl Klouzal. Podá také žalobu na ochranu osobnosti, protože ministerstvo prý tvrdí, že byl do záležitosti sám zapojen. Kníže a jeho lidé mne hodili přes palubu


Klouzal v roce 2010 na ministerstvu poukázal na podezřelé zakázky s informačními technologiemi. Podle něho ministerstvo zbytečně utratilo desítky milionů korun za správu počítačů na ambasádách. Podle Klouzala se snažil Schwarzenberg víceméně všechno zamést pod koberec a lidi od Schwarzenberga mu prý navíc vyhrožovali.


Kníže a jeho lidé mne hodili přes palubu, takže jsem viděl, že nemám u něj jediné zastání,“ zmínil na konto ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, jemuž se prý v určité fázi svěřil s tím, že jsou některé zakázky na ministerstvu předražené. Jenže nakonec se na něj prý ministr vykašlal a sporné věci nechal běžet samospádem. Místo řešení pak pro Klouzala přišel zásadní obrat - v září 2011 dostal totiž na ministerstvu výpověď a pak následně se zdravotními problémy skončil v péči lékařů.

Další, kdo o boji s korupcí jen rád mluví


ParlamentníListy.cz oslovily politiky, co si o celé věci myslí a zda pro ně z toho, že Klouzal chystá podání trestního oznámení a že prý Schwarzenberg proti machinacím nic neudělal, něco vyplývá.


Schwarzenberg by měl k tomu něco říct. Pokud se ta podezření potvrdí, tak hrubě selhal. Další, kdo o boji s korupcí jen rád mluví. Je nutné si dobře pamatovat, že když měl něco udělat, zacpal si uši a dovolil, aby byl potrestán někdo, kdo ho na korupci upozornil,“ řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda ČSSD a místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek.


Myslím, že je potřeba to zveřejnit a ukončit nesmyslnou glorifikaci jednoho z nejhorších ministrů zahraničí v historii České republiky,“ míní předseda KSČM a poslanec Vojtěch Filip.


Fascinuje mě moc médií, jak přes všechnu smutnou knížecí realitu je stále kníže jednička. Žijeme v době mediálních iluzí a kníže je nejlepší příklad,“ uvedl předseda VV a poslanec Vít Bárta.


Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz