Popravy, konfiskace a vyhánění nekatolíků po Bílé hoře, projevy katolického triumfalismu

a církevní restituce dnes


V červnu si nepřipomínáme jen výročí Lidic a Ležáků. Nevídaný teror se v Čechách konal i v r. 1621. To po Bílé hoře nám vítězný Ferdinand II. Habsburský chtěl demonstrovat svou moc a vůli. Exekuce v Praze na Staroměstském náměstí svou hrůzností ochromila i celou Evropu.


Začínalo ráno 21. června 1621 a před Staroměstskou radnicí bylo zahájeno bestiální divadlo., na nějž se dlouho – nejen u nás – vzpomínalo.

První vstoupil na lešení potažené černým suknem Jáchym Ondřej Šlik, příslušník panského rodu, stár 52 let. Jeho hlava se za chvíli kutálela daleko vzad a proud krvě vystříkl na kříž, upevněný na okraji popravčího lešení.

Václav Bundovec z Budova, též člen panského stavu, 84lety stařec, byl vůdčí osobností protihabsburské politiky – bez milosti sťat.

Kryštof Harant z Polžic a Bedružic, člen panského stavu, velmi vzdělaný, sťat.

Václav Kaplíř ze Sulevic, rytíř 86letý, tudíž nejstarší z popravených, sťat… . A po něm byli vyvoláni další.


Na co je třeba vzpomenout, co si stále připomínat? Těch 27 osob bylo zavražděno kvůli boji za svobodu víry a svědomí – čili za jeden z požadavků lidských práv. Následně došlo k bezohlednému tlaku a útisku naprosté většiny našich lidí – vždyť v té době devadesát procent jich bylo nekatolíky. Tvrdou a bezohlednou rukou byli nuceni přestoupit na tu „víru jedině pravou“, nebo opustit zemi. A jejich majetku se mimo habsburského mocnářství zmocnila i nenasytná, mstivá církev katolická. Tehdejší konfiskace byli největšími přesuny majetku do rukou vítězů.

Začátek 30leté války - a ta byla namířena proti nekatolíkům – jíž nakonec přežila zhruba polovina obyvatel u nás, byla ukončena potupným vestfálským mírem. Ten ukončil naděje, že by se exulanti, třeba i Jan Amos Komenský, mohli vrátit do své vlasti.


Trochu směšná otázka na závěr – půjde se kardinál Duka pomodlit v ten den na místo popravy a poprosí za odpuštění? A jeho ekonomové, kteří už počínají velké zisky z restitucí, odečtou to, co církev doslova uloupila mnohdy ještě prolité krví? Já vím, jsem naiva… Co vlk a jeho nástupce uchvátí, ze spárů pustit nebudou chtít. A dnes vím, že Duka se na místě popravy nemodlil a katolická církev z restitucí v ničem slevit nechce..

Josef Sedlák, Plzeň


Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz