Pohled historika techniky na obvinění leteckého experta


Řadu let jsem se jako muzejník zabýval historií techniky a jsem obeznámen dosti i s historií našeho letectví. Zabýval jsem se i historií vzduchoplavby a napsal knihu o přeletu Itálie nad našim územím. Létal jsem v letounech jako byla Morava L-200, Ant 24 atd.

Spolupracoval jsem s historikem letectví ing. Krumbachem, naším největším expertem na historii čs.letectví.V technickém muzeu jsem se účastnil ošetřování letounů i leteckých motorů... Tak mám jakousi představu o letectví, letounech a také o posuzování strojů.



Případ obviněného leteckého experta, aktivního pilota a vyznamenaného veterána zahraničních misí Armády ČR, který podle mne poctivě sloužil své vlasti, ve mně vyvolává velmi neblahé pocity. Pan podplukovník Daňhel je pro mne především osoba vysoce kvalifikovaná - na úrovni soudního znalce svého oboru. Nechápu, jak jeho expertizy mohou posuzovat ouředníci a doslova ouřadové, jejichž kvalifikace v letectví se může rovnati nule nebo záporným hodnotám. (Má zesnulá matka by to vyjádřila lidově a jadrně - ona o takových ouřednících pravívala, že jejich jediná kvalifikace je jistý otvor v pozadí...) Nechápu, jak může být zpochybňována expertiza odborníka,který je školen, má nalétány stovky hodin na různých strojích a vyzná se detailně v letecké technice.



Takže můj názor je jednoduchý - pan podplukovník při svých posuzováních letounů CASA přesně věděl, o čem hovoří či píše. O těch ostatních posuzovatelích nevím nic a nemohu tudíž ani vědět, jaké oni měli předpoklady.Ovšem o úřednících mám svůj vyhraněný názor - i když se u některých mohu třeba mýlit. Ovšem zpochybňovat vyjádření experta by si snad nekvalifikovaní neměli dovolovat. U nás zdá se, je pravdou opak.



Myslím si, že armáda,ale i stát by si měl našich pilotů a leteckých odborníků vážit - a ne je tyranizovat šikanovat a existenčně ničit ! Myslím si jako člen legionářské obce, že celá ČSOL by se v tomto ohledu měla za pana podplukovníka Daňhela postavit jako jeden muž. Jestliže si stát začne ničit své kvalifikované vojáky, piloty a odborníky pak se ptám, komu to poslouží ? Ani státu, ani občanům. Možná jen lobby lumpů..???

Tak jsem napsal.

Jiří Jaroš Nickelli, ČSOL Brno

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz