Podstata nebezpečí dronů

(zkrácená historie vývoje a výroby letadel bez pilota)

Eur Ing Dr. Bohumil Kobliha


Tvůrčí schopnosti a pracovitost jsou v každém z nás. Je to konečně nutnost naší fyzické existence. Učíme se a rozvíjíme své schopnosti od nejútlejšího věku. Snad každý přemýšlivý kluk má své období modelářství. Vyrábí autíčka a tanky z niťových špulek, vyřezává lodičky a pak jsou na řadě letecké modely. Od kluzáků, větroňů až po ty na vrtuli a řiditelné radiem. A tam je samozřejmě už zárodek konstrukcí letadel bez pilota pro průmyslové a vojenské účely dospělých.


Prestižní měsíčník Institutu strojních inženýrů ve Velké Britanii "Professiona/ Engineering" (dále jen PE) přinesl už v čísle z 28. července 2004 informaci, že bylo uděleno 800 milionů liber na program výzkumu a výroby letadel bez pilotů (UA V - unmanned aerial vehicles) pro vojenské účely. Spolupráce Anglo-francouzského konsorcia přinesla dva tisíce nových pracovních míst v oboru. Podle tehdejšího plánu měla být první letadla dodána v roce 2006. V této první fázi se jednalo především o UA V pro vojenský letecký průzkum a řízení palby dělostřelectva. Ten se děl dříve normálními letadly a za první světové války pozorovacími balony.

Je samozřejmé že úspěšná výroba UA V byla už před datem 2004 i jinde např. v Izraeli. Pro anglo-fancouzský projekt, výzkum a novou výrobu byly vzaty tedy základní zkušenosti a parametry od izraelské firmy Elbit, která vyráběla dva typy UA V, totiž Hermes 180 a Hermes 450 pro delší lety.

Také Amerika se začala prezentovat na mezinárodních leteckých výstavách výrobky firmy Boeing. V Anglii v roce 2004 byl svolán kongres jak zkušenosti z výroby vojenských UA V mohou být využitý pro civilní a obchodní účely.


Že vývoj UA V šel dramaticky rychle, můžeme sledovat v informaci PE z 18. srpna 2004 nazvané "Roboti cvičeni pro zabíjení" (Robots trained to kill). Samozřejmě to je něco. Název zkratky UA V dostal přidáno R (jako robot).

UAVR v Americe překřtili na Drone (česky trubec či bručoun).

Firma Boeing s modetem X-45C a firma Northrop s modelem X-478 byly vybrány do soutěže v roce 2006 pro dodávky dronů v roce 2007 až 2009. Byly určeny pro US Air Force a US Navy po stopadesáti kusech. Tedy celkem mělo být dodáno 300 dronů. Dnes se odhaduje, že ve světovém parku je asi 8000 UA V a UA VR.


UAVR mají ale vrozené nebezpečné vlastnosti, dané jejich robotickou autonomii.

Poněvadž bitevními letadly, raketami i dělostřelecky mohou být letadla bez pilota poměrně snadno zasažitelná, i když jejich rychlost z původních asi 160km/hod byla zvýšena na dnešních 500km/hod, musela být vybavena schopností sebeobrany. Tedy účinnými radary pro identifikaci na ně útočících objektů a raketami proti nim.

Drony - pro nutnost své sebeobrany (vzhledem k rychlosti střel, raket atd.) byly zbaveny "dohledu" řídicího centra, a staly se autonomními ničícími a vražednými nástroji -létajícími Golemy.

Řídicí centrum (ať už v americké Nevadě či anglickém Lincolnschire) dovede UAVR-drone přísně kódovanými signály přes satelit do blízkosti cíle, který má být zasažen. V teritoriu cíle předá řídicí centrum autonomii robotu a ten vykoná sám dílo zkázy, ničí a zabijí. Je-Ii drone napaden, brání se automaticky.

Samozřejmě drone vždy není schopen sám dost přesně identifikovat cíle, pokud není naveden "pozorovatelem" ze země, v dohledu cíle. UA VR sám může místo "pochoduJícího útvaru" napadnout pohřeb či veselku, což se už stalo. Ovšem pokud "pozorovatelé" vidí přesně a předají své údaje dronu či jeho řídicímu centru, může ničení/vraždění proběhnout dle záměru.

Tak jsme se na příklad dočetli už ve světovém The Sunday Times (dále jen S.T.) z 9. září 2009, že drone likvidoval talibánského náčelníka Baitullah Mehsuda. Zaútočil na něj na afgánsko-pakistánské hranici. Byl to údajně US drone typu Reaper, který nese čtrnáct raket Hellfire a stojí 69,1 milionů dolarů. To je secsakra drahá válka! Můžeme se pak divit americké zadluženosti!? Leč pro individuální teror proti odvetně nevybaveným se UVAR zřejmě velmi hodí.

Zdůrazněme snad jen, že i když byly UAVR úspěšně použity pro likvidaci údajných "teroristů" proti USA a nepřátel Izraele jinde, záleží na přesnosti informací pozemního pozorovatele, tedy na síti zvědů a mobilech.

Z různých pramenů a nakonec ze S.T.z 3.března 2013 (str.20-21) analýzou "Sbohem studená válko" (Goobye, cold war) máme potvrzeno, že drony bylo od roku 2008 zabito více jak tři tisíce lidí, z čehož bylo zavražděno čtyři sta naprosto nevinných civilistů a často i dětí.

Bílý dům ve Washingtonu se hájí, že ten poměr je lepší než v konvenční válce. Máme brát statistiku jako pozitivum pro zdůvodnění státního (neo­imperialistického) terorismu? Budeme akceptovat že UAVR-drone zcela bez odpovědnosti živoucího člověka-operátora vraždí jen jak "přístroje" označí?

Kdo měl odpovědnost za Golema ze Starých pověstí pražských? Kdo ho krmil šémem? Není na čase aby rabbi Löw nechal Golema rozpadnout na prach?

Situace vraždění drony se už nelíbí mnoha právníkům i lidem se srdcem a mozkem. Nezodpovědné zabíjení (dle mne státním terorismem) se množí! Znepokojilo to i známéi10 komentátora Američana Andrew Sullivana. Ve svém sloupku "On America" v S.T. z 10. února 2013 napsal: "Když musíte zabíjet své vlastní občany, pane prezidente, řekněte nám alespoň podle jakých pravidel".

Jednalo se totiž i o případ Anwara ai-Awtaki, amerického občana zabitého dronem. Sullivan dokládá, že každý vrah i iiný těžký zločinec má právo na řádný soud a svoii obhaiobu. a ne iak si pan Obama usmyslí někoho dát sprostě oddělat. Sem jistě patří i naprosto nelogická a nezákonná vražda údajného "plánovače" sražení věží WTC Osamy Bin Ladena.

Jak by se občané Západu dívali na to, kdyby neznámý drone odstřelil bývalého prezidenta Bushe nebo potrestal dnešního Obamu?

Jen jako perličku k historii UA V a UA VR závěrem prozraďme, že US generálové nemohou použít novou flotilu dronů "Watchkeeper" proti Talibánu za osm set sedmdesát pět milionů dolarů ( - jaký roztomilý stát tahle Amerika!) protože nesplnily testy kolaudace (viz S.T. ze 17.února 2013).

Londýn, 3.3.2013




Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz