Plán USA a Saudské Arábie na zničení Sýrie


Spojené státy a Saúdská Arábie přišly s novým plánem na zničení Sýrie, poté, co nedosáhly svých cílů pomocí vytváření nepokojů v zemi po více než rok, oznámila Press TV.


Podle této zprávy po selhání veškerého úsilí svrhnout syrský režim přišly Washington a Riyadh s novým plánem.


Tento plán má dva cíle, zaprvé ukázat, že v Sýrii k žádnému míru nedojde bez souhlasu USA, a zadruhé zničit stoupence syrské vlády a znemožnit jim podporu vládě.


USA a Saúdská Arábie došly k závěru, že syrskou armádu nelze rozdělit a že stávající prezident Bashar Assad má nad armádou naprostou kontrolu. Vědí také, že syrská bezpečnost má dobrou kontrolu nad celou zemí, dokonce i nad oblastmi, kde má opozice stále určitý vliv.


Mezitím, dodává zpráva, ačkoliv byla syrská ekonomika poškozena, v důsledku konfliktů, rychle se zotavuje.


USA zorganizovaly několik výborů, aby prosadily nový komplot proti Sýrii, a patří k nim i politický, vojenský a bezpečnostní výbor.


Politický výbor se skládá z americké ministryně zahraničí Hitlary Clinton coby dohlížitele, Dereka Chollet coby výkonného ředitele, bývalého amerického velvyslance v Sýrii Roberta Forda, Fredricka Hoffa coby člena a Jeffrey Feltmana coby koordinátora.


Feltman, podlé této zprávy, rovněž řídí další politickou skupinu, k jejímž členům patří také saúdský ministr zahraničí princ Saud al-Faisal a katarský ministr zahraničí šejk Hamad bin Jassim.


Feltman také dozoruje v Doha sídlící Úřad pro koordinaci zvláštní bezpečnosti v Sýrii. K jeho členům patří výzvědné agentury takových zemí jako USA, Saúdská Arábie, Katar, Turecko, NATO a Libye.


Bývalý saúdský velvyslanec v USA Bandar bin Sultan se dělí o své zkušenosti v Sýrii se skupinou a Feltman shromážděné informace vyhodnocuje.


Do vojenského výboru patří náčelník amerického generálního štábu generál Martin Dempsey jako šéf, a generálmajor Charles Cleveland a generál Frank Gibb.


Tato skupina spolupracuje s dalšími skupinami, ale má poslední slovo v logistické pomoci syrským teroristům, včetně rozsahu této pomoci a druhu výzvědných informací, které jsou syrským opozičním skupinám poskytovány.


Do bezpečnostního výboru patří zástupci 7-10 amerických tajných služeb, jakož i poradce pro národní bezpečnost Tom Donilon, ředitel Národní rozvědky James Clapper a ředitel Ústřední zpravodajské služby generál David Petraeus.


Bezpečnostní výbor má několik odnoží, jejichž posláním je vypracovávat komploty v bezpečnostní oblasti a informovat o situaci v Sýrii šéfa výboru, a rovněž vypracovávat zprávy pro formování americké bezpečnostní strategie u situace v Sýrii.


K hlavním cílům této strategie patří donutit Sýrii podvolit se americké politice a zabránit Rusům zajistit si stálou přítomnost v Sýrii.


K dalším cílům patří rozbití íránsko-syrské aliance tím, že se syrská vláda donutí postavit se na stranu USA, namísto Iránu a Ruska, zintenzivněním psychologické války a propagandy ze strany USA, jakož i jejich regionálních a mezinárodních spojenců, zavedením demokracie v Sýrii bez konfrontace s touto zemí nebo ohrožení bezpečnosti Izraele, a odstřižením spojení Teheránu se Sýrií a libanonským Hizballahem.


Tento plán bude realizován přímými vojenskými operacemi jednotek dobrovolníků operujících v Sýrii přes hranice sousedních zemí a regionů, včetně Libanonu, Turecka, Jordánska, Golan, iráckého Kurdistánu a iráckých kočovných regionů.


Vedení partyzánské války v syrských městech, zvláštní operace v oblastech pod kontrolou syrské vlády (včetně bombových útoků), lidové aktivity kombinované s polovojenskými operacemi a psychologická válka proti syrské armádě a rozvědce a lidem, to jsou další prováděcí fáze tohoto plánu.


Zpráva poznamenala, že saúdská výzvědná služba uzavřela dohody s americkými a izraelskými bezpečnostními firmami sídlícími v Ženevě o zintenzivnění ozbrojených konfliktů v Sýrii bez toho, aby do nich byly zapojovány další země. Tyto konflikty budou vedeny vojenskými a špionážními experty ve výslužbě, kteří teoreticky jednají ve shodě s Al-Kejdou.


Mezitím se Američané chystají vytvořit malé chráněné oblasti v Libanonu a použít je jako vojenské výcvikové základny. Tyto tábory budou vytvořené USA, Saúdskou Arábií, Katarem a Tureckem a budou je využívat Al-Kejda a syrská opozice. Některé části Iráku, obzvláště v provincii Anbar a regionu Kurdistán, který je ovládán Massoudem Barzani, byly vybrány k tomuto účelu také, protože Barzani úzce spolupracuje s izraelskou tajnou službou Mossad.


Saúdská Arábie bude mezitím pracovat se syrskými kočovnými kmeny, z nichž většina žije v okolí města Deir ez-Zor a v syrské poušti, která sahá až k Homs.


Libanonská vláda je také pod tlakem zástupkyně Feltmana, Elizabeth Dale, aby propustila 238 wahhabských ozbrojenců, kteří bývali členy takových teroristických skupin, jako Fathul Islam a Jund al-Sham.


Sýrie prodělává nepokoje od poloviny března 2011 a v těchto nepokojích bylo zabito více než 6.000 policistů, vojáků, příslušníků bezpečnostních složek a provládních civilistů.


US, Saudi Arabia plan to destroy Syria: Report vyšel 15. května na Presstv.com. Překlad Zvědavec, 21.5.2012

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz