PhDr. Jiří Jaroš Nickelli - Vyznamenání exdiplomata Gruši Magistrátem Brna mimo jiné i za hanobení prezidenta Beneše?


Všichni odbojáři - a zvláště odbojáři města Brna! - by měli protestovat jako jeden muž a jedna žena proti udělení Ceny města Brna za rok 2011 in memoriam exdiplomatu spisovateli Jiřímu Grušovi. Nikdo nezpochybňuje zásluhy pana Gruši o disent, o česko-rakouské nebo česko-německé vztahy. Ostatně jeho spisovatelská činnost na tomto poli je známa a ocenila ji i Rakouská společnost pro literaturu udělením Sperberovy ceny.


Ovšem zcela jinak se to má s udělováním Ceny města Brna. Jestliže cenu dostaly takové kapacity jako Brňané prof. Ing. Píšek, CSc. nebo doc PhDr. Valoch, DRSc. nebo PhDr.Smutná, Erik Knirsch, nebo Erik Pardus, hokejista Jiřík či architekt Hladík a další osobnosti, pak každý odbojář, legionář a vlastenec musí takovému udělení jen zatleskat.


U pana zesnulého diplomata Jiřího Gruši podle nás odbojářů je pravdou opak. Zde je na místě tvrdá kritika. Právě jeho kontroverzní kniha "Beneš jako Rakušan" se stala jablkem sváru v českém národě. Právě jeho kniha je ztělesněním antibenešovského rafinovaného, sofistikovaného štvaní proti prezidentu Budovateli, po němž byla nazvána Vysoká škola technická v Brně, kde měl v Brně čestný doktorát za soubor přednášek Sociologie techniky vedle TGM a Nikoly Tesly! A jako přednášku uvedl pan Gruša v Brně? "Kouzla Kapitulace" kde je Beneš představen jako jakýsi kapitulant před nacisty. Nesprávně, nepravdivě, doslova lživě. Ať si pana Grušu vyznamenávají Němci a Rakušané ! Čechům jeho vyznamenávání nepřísluší.


Pozice brněnského magistrátu v této kauze je zcela schizofrenní. Není možno jednou rukou odhalit před právnickou fakultou - sídlem bývalého gestapa se zatlučeným Prometheem v aule - skvělou sochu prezidenta Beneše, a druhou rukou udílet vysoké městské vyznamenání za antibenešovskou činnost, kterou lze nazvat v duchu jeho přednášky "Kouzlo kolaborace" ? Brněnští odbojáři a odbojáři celé republiky - budeme mlčet k této společenské provokaci ???


V souvislosti s kontroverzní knihou pana Gruši proti prezidentu Budovateli, jenž se zasloužil o stát, mne napadá jen jedna historická analogie. Norsko 1945 a Knut Hamsun, laureát Nobelovy ceny, významný světový spisovatel - a obdivovatel arijců, jenž svého syna poslal do SS. Norové v roce osvobození mlčky přinášeli jeho knihy na velkou hromadu před jeho dům. Nepálili je - nebyli hitlerovci. Jen mu dal celý norský národ najevo - Vaše knihy kolaboranta už nebudeme číst. Český národ by měl udělat totéž. Naházet jeho knihu "Beneš jako Rakušan" na velkou hromadu před Moravskou zemskou knihovnu. My, odbojáři z Boskovic, jsme toho názoru. My budeme slavit prezidenta Budovatele dál u jeho pomníku v Brně. Pana Grušu slavit nebudeme - Ať jeho odkaz a památku slaví třeba naši sousedé Rakušané a Němci! My bychom mu podle našeho mínění mohli dát pouze anticenu - protektorátní Svatováclavskou orlici I. stupně.

Autor je předsedou OV ČSBS Boskovice, brněnský rodák

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz