PhDr. Jiří Jaroš Nickelli - Skandál města Rájce neskončil - nešetřené zlodějny trvají



Když rájecký zloděj anonymně poštou pod hrozbou státní žaloby vrátil druhou protokolní knihu na tamní městský úřad, zlodějny tím neskončily.

Zloděj pouze uhasil hořící koudel soudního procesu pod sedinkami zástupců rájeckého úřadu.

Stále však zůstávají neřešeny další zlodějny, proběhlé v Rájci již v minulosti - a ty se rovněž týkají nacistické dokumentace a reálií k případu rájeckého statkáře, bývalého knížete a majitele panství Rájec Hugo Nikolause Salma-Reifferscheidta s německým přídomkem Raitz.

Státu a osobám žalovaným soudy na ochranu osobnosti (!!!) tohoto německého statkáře však stále chybí:

- protokol o výslechu Hugo Salma 3 komisaři MNV Rájec ze září 1945

- album nacistického spolku Nationale sozialistische Reichs Kriegerbund Kriegerkameradschaft Raitz s fotografií číslo 11 Hugona Salma v odhadní hodnotě do 160.000 korun aukční ceny

- prapor spolku rájeckých rakouských válečných veteránu ze zámku Hugona Salma v Rájci v odhadní hodnotě až 250.000 aukční ceny.

Takže pro Salma stále v Rájci - městě, kterému někteří jízlivě přezdili čestný titul "město zlodějen" - chybí závažné a cenné reálie a dokument jím vlastnoručně podepsaný. Přitom v případě reálií alba a praporu jde o vzácné militárie, které měly být s péčí řádného hospodáře předány do fondu Ministerstva obrany, tj, do archivních či muzejních institutů rezortu obrany. To však orgány státu v Rájci ve své době nikdy neprovedly a místní národní výbor se rovněž nepostaral o ochranu těchto věci ze zákona a o jejich předání nadřízeným složkám. Zkrátka a dobře Augiášův chlév Rájce způsobený jednak hrubou nedbalostí, jednak přímými záměry zlikvidovat doklady kolaborace s nacismem ( viz fotografie v albu paravojenského nacistického spolku Kriegerkameradschaft NSRKB Rájec ) trvá. Zmizel tak nejen korunní doklad o členství Hugo Salma v nacistických složkách s jeho vlastnoručním podpisem, ale také přímý doklad jeho členství v nacistickém spolku válečníků - jeho fotografie. To vše pak chybělo nejen u soudů, ale také ve státoobčanském řízení o občanství Hugo Salma - kde to chybí dodnes (!).

Avšak Ministerstvo vnitra České republiky, kterému patří chvála za dosavadní správné stanovisko k říšskému občanství Hugo Salma podle dekretů a podle všech dosavadních nálezů, již bylo o této skutečnosti informováno.

Obecně se sluší vyzdvihnout dosavadní práci Ministerstva vnitra ČR v této věci na rozdíl od mnoha jiných orgánů. Ministerstvo prověřovalo a prověřuje pečlivě všechny doklady, fakta a skutečnosti týkající se státoobčanství dotyčného Hugo Salma bez předpojatosti a dle mne velmi seriózně. Nechápu proto, proč je za svou práci napadáno a dokonce žalováno tzv. restituentkami, které neustále ve veřejnosti vyvolávají dojem ublížených potomků bývalého knížete, jenž byl ve skutečnosti kolaborantem s říší podle všech nálezů a dokladů a fotografií. K tomuto pravému obrazu kolaborace pana Salma přispívají i pravé indicie o krádežích výše uvedených militárií.

Krátce závěrem - pro kolaboranta Salma se kradly reálie téměř za půl milionu - a to odhlížíme od provedené krádeže dvou protokolních knih, jež jsme jako ČSBS zachránili státu donucením zloděje vrátit jeho lup !

Nešetřené zlodějny vykrajují z erbu města Rájce pořádný kus a posměšný titul MĚSTO ZLODĚJEN bohužel tomuto jinak půvabnému jihomoravskému městu zůstane i nadále. Jen pan starosta si již oddechl - jeho post díky sympatiím zloděje anonyma zůstane dál sedět na bodácích neřešených problémů. My odbojáři mu přejeme pohodlné sezení.

Autor je předsedou OV ČSBS Boskovice


Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz