PhDr. Jiří Jaroš Nickelli - Proč psát seznamy českých obětí nacismu


Do prvního čísla našeho letošního zpravodaje Hlas legionářů jsem ke 150tiletí Sokola zařadil seznam 60ti padlých bojovníků a obětí nacistické hydry z našeho kraje. Zpravodaj Hlas legionářů vydáváme amatérsky již od roku 2007 a zařazujeme do něj množství zpráv, svědectví a dokumentů o našem odboji na Boskovicku, v Moravském Krase a na Drahanské vysočině.


Když čteme tento seznam, zmocňuje se nás postupně hrůza a děs nad ukrutností fašistických okupantů. Všichni členové tohoto seznamu měli jedno společné - byli příslušníky jedné Sokolské župy Krále Jiřího. Bylo jedno zdali šlo o muže či ženy, mladé či staré, věřící či ateisty, legionáře či komunisty. Všichni položili své životy za jedinou svatou věc - za svobodnou Československou republiku.


V seznamu neustále narážíme na tyto charakteristiky - popraven, umučen, zavražděn sudetským esesákem, zastřelen při zatčení, zastřelil se před gestapem, popravena v Brně, umučen v Kounicových kolejích, zemřel ve vězení v Šumperku, zastřelen při útěku Němci, zastřelen v Hamburku, umučen při transportu v Bützow, popraven ve Vratislai (Breslau, Wroclaw), sťat ve Vratislavi, u výslechu gestapa v Pardubicích vyskočil z okna, pochod smrti ze Sachsenhausenu, umučen a umučena v Mauthausenu, padl jako partyzán, odvlečen Němci do lesa a popraven, zastřelen Němci ve svém domě, dorostenec zastřelen Němci, popraven ve Flossenbürgu, zahynul neznámo kde.


A u těch zastřelení Němci často nacházíme data - 7.5. 1945 !, 8.5.1945 a ještě i 9.5.1945 ! nemá vůbec význam komentovat tyto hrozné charakteristiky.

Vypovídají tak jednoznačně o německé ukrutnosti, o německé nelidskosti, o německém pohrdání "nižší slovanskou rasou", že jakýkoli komentář je zbytečný.


Naopak, co naprosto není zbytečné, je nutnost neustále připomínat takové seznamy široké veřejnosti a zvláště mladší generaci, která má mozky zcela vymazány propagandou posledního půlstoletí. Dnešní doba je zahlcena pouze seznamy tzv. estébáků a jejich konfidentů, kolaborantů - jak se dříve říkalo spolupracovníkům. V těch seznamech je řada nepravdivých údajů a někdy takových, že nevinným zničily život.


Ale naše seznamy obětí nacismu, to jsou pravé seznamy, to nejsou žádné folklórní hospodské povídačky. To jsou seznamy hrůzných, bestiálních, zločinných, chladnokrevně promyšlených vražd, na něž se ani sám Hospodin nemohl dívat bez pohnutí. A proto tyto seznamy se zachovaly - často v malém množství, jako tento citovaný - ale uchoval se jako výstraha pro budoucnost a jako vykřičník proti lžím současných sudetských Němců, jakoby jen oni byli jakýmisi "oběťmi masového českého řádění". Vždycky je nutno vidět příčiny a následky. Naše seznamy jsou ony příčiny.


Srovnejme jen vylhaný Dobronín, kde se nakonec ukázalo, že vrahové nebyli ani Češi - a náš seznam 60ti obětí nelidského, sadistického, katanského vraždění Němců, z nich řada byla tzv. sudetských rodáků. Naše seznamy se ovšem nedostanou do televize, která se stále ještě z nám neznámých důvodů nazývá Česká. Vždyť tato televize zhusta pracuje přímo proti Čechům, proti jejich dějinám a proti jejich nedávné historii. A pod rouškou vymyšlené "vyváženosti" nalévá do diváckých hlav převahu sudeťáckých lží, polopravd,smyšlenek a dokonce i výmyslů, jako je Dobronín. Právě proto je také nutné stále připomínat a stále psát seznamy českých obětí nacismu !

ČSOL Brno - ČSBS Boskovice

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz