PhDr. Jiří Jaroš Nickelli -Paprsek v Salmiádě aneb Kulturní noviny rozkryly tři kauzy (Tři glosy, 17.10.2011,s.2.)


Restituce rodu Salmů trvající od počátku 90. let minulého století již nabyly charakteru nekonečného příběhu. Prorestituční média, jejichž královnou je list MF Dnes, věnovala olbřímí úsilí na vyprání obrazu nebohého protektorátního majitele panství Rájec, jenž byl vylíčen bezmála jako oběť zlých árijců – jimž ovšem podepsal přihlášku k reichu a přihlášky do tří nacisložek, udajně z donucení (??). Na to vše jsem nezávisle – stejně jako premiant té věci dr. Stehlík, a Mgr. Nečasová jinde - poukazoval ve studiích a článcích, které otiskly postupně pouze Národní Osvobození, Svobodné noviny, České národní listy a Haló noviny – tedy periodika bez mediálních privilegií. Privilegovaný tisk ovšem buďto zahájil „cenzuru mlčením“, anebo psal metodou „selektivního mengelismu“, tj. uvádění vybraných fakt zasazovaných do jiných souvislostí – tuto metodu bezmála jako zvláštní vědu pěstovala právě MF Dnes. Nyní ovšem přišel vskutku nezávislý tisk jenž je mimo obě strany sporu – družstevní Kulturní noviny. Šéfredaktor dr. Jiří Plocek svými glosami rozkryl to, co pro privilegovaná média má hodnotu „kolumbovského objevení Ameriky“. Pan šéfredaktor tu rozkryl „rovnou tři Ameriky“ pro ostatní novináře, kteří si říkají investigativní.

První Ameriku představuje soud profesorů Masarykovy univerzity. Masmédia představovala spor a anonymní útok na profesora Hrocha jen jako výsledek jakéhosi „osobního sporu dvou emotivně zainteresovaných jedinců“. Opak byl pravdou. Pan doktor Plocek velmi správně odhalil podstatu anonymního útoku na profesora Hrocha, zastánce Benešovy demokracie proti starému známému nacismu. Dr. Plocek poukázal jako jeden z prvních nezávislých novinářů na utajovaný fakt, že anonymy byly podepsány mj. i jménem salmovského člena rodiny, válečníka wehrmachtu von Schoellera, manžela starší žalobkyně v soudech na ochranu osobnosti statkáře Salma. Povedený fašistický zeť byl masmédii tak dlouho utajován, až se ucho utrhlo, a kostlivec ze zámecké skříně Salmů – jehož fotografie jsme již dříve publikovali v Národním Osvobození – vypadl nyní i ve spojitosti se soudem prof. Hrocha. Zde stále kvitujeme neuvěřitelnou informační cudnost MF Dnes v tomto případě.


Druhou Ameriku pro výzkumné novináře všeho druhu prezentoval dr. Plocek v případě spojení Schoellera s kauzou pamětních desek v Doubravici. Tam totiž právě se mnou v roce 2006 profesor Hroch odhalil informační desku, která uvedla právě von Schoellera jako zetě starohraběte Salma. To vše Mladé frontě a dalším privilegistům beznadějně uniklo.


Konečně třetí Ameriku autor Tří glos Kulturních novin představil v případě podivného soudu, hraničícího se středověkem, a to u žaloby dcer Salmových na ředitelku Muzea Blansko, Mgr. Evu Nečasovou za knihu CUI BONO RESTITUCE.Tam totiž autorka poukázala právě na mé nálezy listin a na fotografie důstojníka wehrmachtu von Schoellera na svatbě žalobkyně Idy Salmové-Schoellerové, které prokazují, že pan starohrabě Salm dal svou dceru válečníku wehrmachtu a účastnil se jejich svatby za asistence různých nacistů a federátů.

Dodejme - jak říkává madam Salmová - „celou pravdu neřekne nikdo !“ Celá pravda je i to, že v kauze nefigurují jen „soukromníci historikové a genealogové“, nýbrž i okresní organizace odbojářů, a to již od roku 1998 – což je fakt, který výzkumným masmédiím opět beznadějně unikl. Na margo glos redaktora Jiřího Plocka můžeme zvolat s jednoročákem Markem ze Švejka - „Paprsek světla v temnotě ! Osvěta vniká do novin !“ Naše hlavy, má a Mgr.Nečasové, nabodnuté na televizní kůly, se mohou opět usmívat. A žalobkyně ? K čemu jsou jim soudy na „očištění“ pana statkáře, když jim Ministerstvo vnitra definitivně zarazilo občanství a tím i restituci ???

ČSOL Brno – ČSBS Boskovice

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz