PhDr. Jiří Jaroš Nickelli - Odkaz Ludvíka Svobody svítí nečasem

Pietní akt u hrobu L.Svobody - Kroměříž nezklamal


4.května 2012 po polednách si sluníčko nad hanáckými Aténami zahrálo šálivou hru, schovalo se za mraky, které se přivalily nad Kroměříž, jakoby symbolizovaly nejen počasí,ale celý ten společenský nečas nad republikou. Návštěvníky pietního aktu u hrobu prezidenta generála Ludvíka Svobody však neodradil ani májový déšť. Stalo se již tradici, že do Kroměříže k rovu našeho prezidenta Zachranitele se nesjíždějí obyčejní politikové, nýbrž legionáři, vojáci, odbojáři, a ty celebrity našeho života,které jsou skutečnými vlastenci. Dále se trvalým faktem těchto pietních aktů stala skutečnost, že se jich zúčastňují zástupci naší slovanské bratrské země osvoboditelů - Ruské federace. Těch osvoboditelů, kteří "osvobodili pouhých 95 procent našeho území" (!). Letos to byli jeho Excelence generální konsul pan Andrej J. Šaraškin a další zástupci Ruské federace z Prahy. Jeho Excelence pan konsul prostými nehledanými slovy osvítil historickou pravdu o úloze Ludvíka Svobody v dějinách osvobození a připomněl opět, jak se dnes jisté kruhy pokoušejí přepsat pravdu a lhát o osvobození od fašismu.


Za východní vojáky vystoupil brigádní generál br. Alexandr Beer. Zdůraznil, že Ludvík Svoboda vždy plnil svou úlohu legionáře I.války a potom zahraničního vojáka II.války - dvakrát na území našich slovanských bratří. Nikdy nezradil ani jako voják, ani jako prezident. Za západní letce ocenil velitele Ludvíka Svobodu plukovník Emil Boček, nositel Řádu Bílého lva, hrdina bitvy o Británii. Připomněl,že Ludvík Svoboda svými kvalitami byl vzorem pro všechny vojáky, na všech frontách války bez rozdílu. Při jeho projevu jsem maně vzpomenul té dnešní plejády různých společenských trubadůrů a šašků, kteří se neúspěšně pokoušeli očernit našeho prezidenta Svobodu na veřejnosti, než zase zapadli do politických smetišť. To jsem však hovořil o mužích, vzpomínajících Ludvíka Svobodu. Musím promluvit o ženách. Na počátku i na konci pietního aktu v Kroměříži stály dvě ženy. První paní starostka města symbolizovala slovanskou krásu a pohostinnost města, když vítala účastníka a vzpomněla na závazek města uctít odkaz našeho prezidenta generála. Ta druhá ukončila pietní akt jako žena nejpovolanější - dcera Ludvíka Svobody paní prof.Ing. Zoe Klusáková-Svobodová. Zdůraznila ve svém projevu,že její otec nebojoval jen za osvobození od fašismu, ale i za to, co dnešek pošlapal - za sociální spravedlnost republiky. Nesmírně podnětná a aktuální slova.


Město Kroměříž ovšem každoročně nevzpomíná jen svobodovce a ruské osvoboditele - vzdává čest i Rumunům, padlým v boji o Moravu a město. Nebylo jich málo - těch Rumunů, kteří se zvedli z germánské poroby a přidali se na stranu Slovanů v boji proti fašismu. A je nutno hovořit i o třetí významné ženě na aktu - o plukovnici Maje Dočkalové, žijící legendě brněnského a celostátního odboje proti fašismu, předsedkyni brněnské odbočky Společnosti Ludvíka Svobody. Právě ona se stala společenským majákem života Společnosti a soustřeďuje kolem sebe frekventanty Univerzity obrany, nové nástupce naši armády. Ostatně armáda v Kroměříži nezklamala nikdy - včetně vojenské kapely z Olomouce, která důstojně doprovodila celý akt. Na aktu promluvila řada dalších osobnosti včetně emeritního starosty Podivína br. plk.Němečka, který osobně znal generála Svobodu již za osvobození, a br.dr. Příkazského z Brna, jenž osvětlil své setkání s Ludvíkem Svobodou jako mladý absolvent akademie v Brně. Pietní akt v Kroměříži přesáhl zdaleka komorní hranice a nabyl onoho významu, jaký mu dodává každoroční přítomnost zástupců Ruské federace. Na rozdíl od vládních a mediálních představitelů, pro něž již léta Kroměříž Ludvíka Svobody jaksi vypadla ze zorného pole jejich ustaraných kamarilních zájmů... Tím více je třeba ocenit účast senátorů Parlamentu, kteří se pravidelně účastní tohoto aktu, který se nestal jen obvyklou pietou, nýbrž odkazem Ludvíka Svobody se stal svátkem Slovanů, vlasti a věrnosti. A tak přes všechen krátce trvající nečas v Kroměříži se setkání u rovu rodiny Svobodovy opět zapsalo do dějin naší země zářivým paprskem.

ČSBS Boskovice

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz