PhDr. Jiří Jaroš Nickelli - Dehonestaci Hugo Salma z dějin nevymazaly ani soudy

 

Přestože sám  Ústavní soud rozhodl o trvání již dávno provedené omluvy za údajné "nepřípustné zjednodušování"  zaniklého textu zaniklé pamětní desky odbojářů v jihomoravském městysi Doubravici nad Svitavou, nemohl ovšem vymazat z dějin faktickou dehonestaci tam jmenovaného statkáře, rájeckého knížete Salma-Reifferscheidta.

 

Tato dehonestace  přes všechny konstrukce Nejvyššího a Ústavního soudu zůstává faktem dějin. Dehonestace pana statkáře spočívá v prokázaném - a dokonce i fotografovaném ! - spojení s nacistou Alfredem Valentinem Chwatikem-Tugemannem. Toto spojení sice nemělo charakter zločinné spoluúčasti pana Salma na odvlečení mého příbuzného náčelníka Sokola Štěrbáčka do Osvětimi  z podílu řečeného Tugemanna -  jak se mylně domnívaly soudy !  - ale bylo to spojení skutečné, existující řadu let, a bylo to dokonce spojení politické, nejenom společenské a hospodářské.

 

Je prokázaným faktem, že pan Salm a  nacista Tugemann byli  zaměstnavatel a zaměstnanec. Existuje vlastnoruční podpis Tugemanna v jeho Fragebogenu, jenž dokazuje, vedle dalších listin, jeho vysokou hospodářskou funkci vrchního účetního Salmova velkostatku ( tzv. "Oberbuchhaltera"). To nelze nijak popřít.

Je prokázaným faktem, že pan Salm byl pronajímatelem bytu nacisty Tugemanna v zámecké svobodárně v č.85 ( "Schlossfreiheit" v Rájci).

Je prokázaným faktem, že nacista Tugemann a starosta Rájce udělili manželce pana Salma tzv. Mutterkreuz neboli Ehrenkreuz der deutschen Mutter III.stupně v bronzu a to na Říšský den matek dne 18.května 1941, za její čtyři arijské německé děti.

Je prokázaným faktem,že nacista Tugemann byl pozvaným hostem na vojenské říšské svatbě dcery pana Salma Idy s válečníkem wehrmachtu von Schoellerem r.1944 na zámku v Rájci. Tugemann byl vyfotografován jako pozvaný host s vlastní pozvánkou  Salmů  a Schoellerů (uložena v archivu Ministerstva vnitra) v zámecké kapli mezi prominentními hosty, za ním seděl příslušník algemmeine SS, a s ním v kapli seděl sám pan Salm. Tato fakta nelze nijak vyvrátit ani popřít.

 

 Tato fakta dokazují nezločinné, avšak kolaborantské spojení Hugo Salma s Alfredem Tugemannem. Toto spojení uvedl text zaniklé desky pravdivě - a pravdivost textu nezpochybnil ani žádný soud. Soudy jen trvaly na konstrukci "vyvolání dojmu jakéhosi zločinného spojení Salma s Tugemannem na odvlečení do Osvětimi", které však nápis nikdy nenapsal !

 

Dehonestace pana Salma nespočívá ve  "vyvolání dojmu zločinného spojení s Tugemannem, nebo podílení se na zločinu odvlečení" atd, jak se nesprávně a nepravdivě domnívaly soudy.  Zde se jednalo o klasický justiční omyl.

Dehonestace pana Salma na věčné časy spočívá v něčem naprosto jiném. V kolaborantském spojení s tímto nacistou - společenském, pracovním a dokonce politickém, protože pan Salm byl s tímto nacistou nejen zapsán ve spolku říšských válečníků Kriegerkameradschaft. O spolu s ním a s dalšími svými zaměstnanci Augustinem, Weselkou atd., byl skutečným členem tohoto spolku. Podal tam - jako dosvědčili komisaři MNV Rájec 1945 -  přihlášku  15.11.1939, platil členské příspěvky a na říšskou pomoc wehrmachtu "Winterhilfe" zaplatil obrovskou částku 40.000 - opět dosvědčilo 5 komisařů MNV Rájec svými podpisy. Od počátku bylo jasné,že pan Salm se na zločinech Tugemanna sice nijak nepodílel - avšak kolaboroval s ním v mnoha směrech. a nikdy jej ze svého podniku a ubytování nevyrazil ! (Úvahy o jakési "nemohoucnosti tohoto kroku se strany pana Salma" ovšem  jsou pravé nepřípustné zjednodušování !)

 

Nezločinné spojení s Tugemannem navždy dehonestuje pana Salma jako kolaboranta, jako zrádce ČSR spojeného s vojenským agresorem v paravojenském spolku, jako souběžce Reichu braním říššské pomoci z udělení Mutterkreuzu rodině, a jako významného donátora wehrmachtu. Tuto dehonestaci nelze vymazat z dějin žádným rozhodnutím soudu. Je to prostě nevyvratitelný historický fakt.

 

Až  pomine možnost osobnostních žalob současných potomků Hugo Salma - vnukové a další nástupci tuto možnost nemají - tento fakt bude zajisté opět zveřejněn. Popře tak dosavadní cenzuru obecných soudů v této věci. Ani Ústavní soud pak už dehonestaci pana Salma v dějinách spojením s nacistou Tugemannem nevypere.

 

Soudy žalovaná deska v Doubravici zanikla již dávno. Rozhodnutí soudů po roce 2006  tak nabylo jakéhosi kuriózního, doslova funerálního charakteru.  Nyní je v Doubravici na domě odbojářů - mých přímých příbuzných -  soubor jiných pamětních a informačních desek, které opisují totéž. V budoucnosti  budou jistě doplněny i o tento pravdivý dějinný fakt.

 Autor je funkcionářem ČSOL Brno

 

Pozn. red.:  Je naprosto zřejmé, že soud zaměnil při výkladu textu desky morální vinu Salma za vinu kriminální, kterou ovšem text desky nikdy neobsahoval. Zde je pravděpodobně kořen zásadního justičního omylu soudu, omylu, který konstatoval již jazykovědec doc.dr.Tomáš Hoskovec,CSc., docent obecné jazykovědy Masarykovy univerzity,ve svém odborném posudku desky, a který proto soudy raději eliminovaly "pro tzv.pozdní podání".


Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz