Petice na ochranu republiky

Vážený pan

Mgr. Bohumil Sobotka,

předseda vlády ČR,

nábřeží Edvarda Beneše 4
118 01 Praha 1 - Malá Strana

V Praze dne 17. ledna 2014

Vážený pane předsedo vlády,


v souladu s čl. 18 Listiny základních práv a svobod a petičním zákonem se na Vás obracíme s návrhy a žádostí o vyjádření k dále uvedeným skutečnostem.


Petr Nečas, tehdejší předseda vlády ČR, jednal v únoru 2013 v bavorském Mnichovu s Horstem Seehoferem, premiérem zemské bavorské vlády. Tomuto jednání předcházela i dřívější jednání na stejné úrovni. Před několika měsíci jsme v německém tisku četli informaci, že údajně byla mezi uvedenými premiéry uzavřena dohoda o pravidelných schůzkách, které se mají konat jednou ročně. Stejně pravidelně by se podle Seehofera měli scházet i další ministři z obou stran. I v českém tisku jsme zachytili obdobnou informaci.


Z uvedených informací vyplývají i následující otázky, připomínky a náměty:

1. Byla skutečně uzavřena dohoda o schůzkách premiérů a dalších ministrů?

Pokud ano, kdo ji uzavřel, kdo ji schválil, co obsahuje, jakou právní formu tato dohoda má a kde byla publikována?


2. Pokud byla skutečně uzavřená takováto dohoda, pak si dovolíme poukázat na skutečnost, že bavorská zemská vláda je z hlediska mezinárodního práva subjektem s omezenou, tzv. fragmentární svrchovaností. Ta se viditelně projevuje kromě dalšího tím, že v bavorské vládě není např. ministerstvo zahraničních věcí. Zahraniční záležitosti patří do výlučné působnosti Spolku, tedy Spolkové republiky Německo, a nikoliv spolkových zemí jako je např. Bavorsko.

Nevíme nic o tom, že by se např. setkávala kancléřka SRN, Angela Merkelová, s nějakým našim krajským hejtmanem, nebo že by s ním dokonce uzavřela dohodu o pravidelných ročních schůzkách. Proto by se tak nemělo stávat ani naopak.

Z hlediska mezinárodního práva jsou partnerem ústavních orgánů ČR pouze ústavní orgány SRN. Vláda ČR má z hlediska mezinárodního práva jiné postavení než zemská vláda Bavorska. Proto je, podle našeho názoru, zcela nepřijatelné institucionalizovat vztahy mezi vládou ČR a jakoukoliv zemskou vládou SRN, tedy i bavorskou, zvláště když je bavorský ministerský předseda z titulu své funkce ochráncem tzv. sudetoněmecké národnostní skupiny.

Byla-li takováto dohoda skutečně uzavřena, pak, vzhledem k uvedenému, navrhujeme, aby byla považována od samého počátku za nulitní.


3. Pokud tzv. sudetoněmecká národnostní skupina má vůči ČR nějaké požadavky, pak nech je vznese obvyklou diplomatickou cestou prostřednictvím příslušných ústavních orgánů SRN, které mohou dát kdykoliv podnět k zahájení rozhovorů mezi SRN a ČR. Uplatňování požadavku sudetů prostřednictvím bavorských zemských orgánů, zejména prostřednictvím předsedy bavorské zemské vlády, jak je prokazatelné, je z hlediska mezinárodního práva nepřijatelné. Jsme přesvědčeni, že jde o zcela nepřípustné a odsouzeníhodné zasahování do našich vnitřních věcí.

Proto považujeme za zbytečné a podle našeho názoru za zcela nepřijatelné, abychom institucionalizovali a dokonce i do hloubky vztahy s jakoukoliv zemí SRN, které by se měly kromě dalšího zabývat požadavky tzv. sudetoněmecké národnostní skupiny. Tzv. sudetoněmecká národnostní skupina není subjektem mezinárodního práva a ani se jím stát nikdy nemůže. Neposkytujme jí proto žádná privilegia! Odsun Němců z Československa považujeme za nevratný.


V těchto souvislostech dodáváme, že žádné české občanské sdružení, jak jsme informováni, se nedožaduje přímého jednání s vládou či parlamentem SRN, nebo s nějakou zemskou vládou či zemským sněmem některé ze zemí SRN. Naše občanská sdružení ctí v tomto směru normy mezinárodního práva. Tak by měly v plném rozsahu postupovat i naše ústavní orgány.


Petiční výbor:

Ing. Pavel Rejf, CSc.

JUDr. Ogňan Tuleškov,

Jménem petičního výboru je oprávněn jednat: Ing. Pavel Rejf,CSc.



Stejnopis odeslán: Prezident České republiky, ing. Miloš Zeman, Praha – Hrad

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz