Petice B. Sobotkovi z 4. dubna 2016

Vážený pan

Mgr. Bohumil Sobotka,

předseda vlády ČR,

nábřeží Edvarda Beneše 4

11 801 Praha 1- Malá Strana                                                                                 V Praze dne 4. dubna 2016 

 

Vážený pane předsedo vlády,    

                                                  v souladu s čl 18 Listiny základních práv a svobod a petičním zákonem se na Vás obracím s následující peticí.

 

I. Obdržel jsem dopis z Úřadu vlády ČR ze dne 30.3.2016, č.j. 4107/2016-OAI , podepsaný Mgr. Markem Macháněm, vedoucím oddělení styku s veřejností.

Není pravdou, že jste odpověděl na všechny relevantní dotazy, jak je uvedeno ve výše uvedeném dopise. Již v první petici, ze dne 7.10.2015, kterou jsme Vám adresovali, jsme Vám např. kladli otázku: Doufáme, že nechcete transformovat ČR v 17. zemi SRN? Na tuto otázku jste dosud neodpověděl. Už pošesté se nyní ptám : „Doufám, že neuvažujete o transformaci České republiky v 17. zemi Spolkové republiky Německo? Ano, či ne?“  A bohužel zatím bez odpovědi.

II. V odpovědi na interpelaci paní poslankyně Semelové jste paní poslankyni i veřejnosti sděloval, jaký vstřícný krok tzv. sudetoněmecký landsmanšaft vůči nám udělal novelizací stanov. Z Vašich slov vyplývalo jako, kdyby tato novelizace byla právně již hotovou věcí, ač vůbec nebyla. Ještě dodnes, jak jsme informováni, platí stanovy SL v původním znění. Ovšem jde o věci ještě mnohem důležitější. Od Vás jako předsedy vlády ČR naše veřejnost očekávala, že zaujmete zásadní stanovisko. To jste neudělal ani dosud. O co především jde? SL nemá žádné právo na vlast, kromě té německé, a na sebeurčení, ani nemá právo na náhradu škod, které odsunutým Němcům údajně vznikly při odsunu, oni mluví o vyhnání. V této souvislosti jsme od Vás očekávali, že řeknete, že nárok na reparace naopak máme my, a to ve výši několika set miliard předválečných korun. SL požadavek na náhradu škod neopustil ani dodnes. Sami si to můžete zjistit v jeho tiskových orgánech Sudetendeutsche Zeitung nebo Sudetenpost. Braňte republiku a české národní zájmy alespoň tak, jak hájí H. Seehofer ty „sudetské“.

V těchto souvislostech si dovoluji citovat projev, který měl B. Posselt ve Vídni

Posselt ujišťoval ve Vídni - Žádné právní pozice nejsou opouštěny! Na pozvání Spolkové rady Sudetoněmeckého landsmanšaftu Rakouska (SLÖ) se mluvčí sudetoněmecké národnostní skupiny, Bernd Posselt, zúčastnil jejího zasedání 12. listopadu v "Domě vlasti" ve Vídni. Bernd Posselt uvedl, že velký problém byl vytvořen novelou § 3.1), ve kterém schází dosavadní text o získání vlasti zpět a restituci majetku. Posselt zdůraznil, že prohlášení o zásadách právní pozice sudetských Němců nebude opuštěno. Prosazování požadavků nelze provést silou, ale pouze přesvědčováním. Pokrok v restitucích bude. Posselt věří, že uplatnění požadavků bude dosaženo změnou vědomí Čechů, že vyhnání byla a je nespravedlnost. V případě, že si to většina Čechů uvědomí, může se změnit hodně. V Německu bylo postaveno více než 2000 památníků obětem vyhnání. V České republice byly postaveny pamětní kameny v Ústí nad Labem, Brně a Českých Budějovicích. Vysvětlil také, že zásadní je prosadit neplatnost Benešových dekretů. Prostřednictvím přímých rozhovorů zástupců lidu je hledáno řešení, které bude vymáháno na mocenských orgánech České republiky Předpokladem pro usmíření by mělo být, že Češi přiznají a budou litovat nespravedlnost. Posselt řekl, že on a jeho tým pracují na tom, aby Češi o této době mluvili. Cesta k pravdě a k nalezení kroku k usmíření je nastavena. Zeihsel poděkoval Berndu Posseltovi za účast a diskusi.     Sudetenpost, 10.12.2015, str. 12

 

III. Z informace o Vašem jednání ve dnech 10. – 11. března v Mnichově jsem nevyčetl, že by jste žádal Horsta Seehofera, aby se omluvil za výrok, který pronesl na 65. sjezdu v Augspurku v r. 2015: 70 let od války také znamená 70 let od počátku vyhnání. Vás, sudetské Němce, to zasáhlo s plnou silou. V květnu 1945 začala v Čechách jedna z největších a nejbrutálnějších etnických čistek 20. století. Sudetští Němci byli zbaveni práv, cti, stali se psanci. Vyhnáni z jejich vlasti, země předků, která byla kolonizována Němci již 800 let. Zasáhlo to ženy, děti, starší osoby. Násilí v Ústí a Brně se staly symboly nelidskosti, utrpení, mučení a smrti. Dovolte mi. abych se vyjádřil velmi jasně: vyhnání sudetských Němců bylo a zůstává pro historii zločinem proti lidskosti, velkou a obrovskou nespravedlností.

Z projevu B. Posselta na 66. sjezdu jen jednu větu. Vyjádřil se následujícím způsobem: Vyhnání nebylo vedlejší škodou Druhé světové války, bylo chladně plánovaným válečným zločinem."

 

IV. Vážený pane předsedo vlády, z německého tisku jsem se dozvěděl, že jste vedl zřejmě dlouhé rozhovory s představiteli tzv. SL, zejména s B. Posseltem, předsedou tzv. „sudetoněmeckého landsmanšaftu“. A proto by mne zajímalo, k jakým závěrům toto jednání došlo. Velice mě zarazila věta, kde H. Seehofer ,volně řečeno, mluvil o budoucím spojení mezi oběma zeměmi. To je zřejmě mezi Bavorskem a Českou republikou.

A tak mě napadá souvislost mezi použitím termínu země pro ČR s otázkou, kterou vám kladu již po šesté: „Doufám, že neuvažujete o transformaci České republiky v 17. zemi Spolkové republiky Německo? Ano, či ne?“.

Nedovedu pochopit, jak mohou být bavorsko-české vztahy tak vynikající, jako nikdy předtím, když bavorský premiér nás obviňuje ze zločinu proti lidskosti a předseda SL z válečných zločinů. Necítíte, že jde o urážky, které vyžadují omluvy? A to už ani nemluvím o tom, že SL ještě v nedávné době nás označoval za genocidní zločince, aniž by někdo z české strany protestoval.

Vážený pane předsedo vlády, děkuji Vám za odpověď na výše vznesené otázky. Pevně věřím, a to předpokládám, že shodně s Vámi, že petiční zákon a zvláště pak listina základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku ČR, stojí nejen nad všemi občany, ale také i nad všemi ústavními činiteli ČR, včetně předsedy vlády ČR. Jsem rád, že žiji v právním státě.

Ing. Pavel Rejf, CSc.

www.ceskenarodnilisty.cz

https://www.facebook.com/pages/%C4%8Cesk%C3%A9-n%C3%A1rodn%C3%AD-listy/490810227709170