Peníze podložené válkou

Eur Ing Dr Bohumil Kobliha


Všechno něco stojí. V Anglii vymysleli nerozumné heslo: Žij teď, zaplať později (Live now pay later)! Nebudeme se tedy asi mýlit ani divit, řekneme-li že to vymysleli ti, co půjčují peníze k tomu, aby se žilo na dluh. Když se podle té ideje řídí jednotlivec, může ztratit zdraví alkoholismem, kouřením nebo se nebezpečně zadlužit. Když se ale na tuto dráhu dají celé státy, začíná bída, jak zažíváme důsledky na celoevropské úrovni.

Někdy a v některých případech situace sklouzne dále a hlouběji. To tehdy vsadí-li státy na agresi a tedy budování armád a zbrojení. Před osmdesáti léty Evropa prožila klasický případ Hitlera s jeho Třetí velkoněmeckou říší. Dal lidem práci, roztočil kola zbrojením. Lid německý jásal „Sieg Heil“! Vítězství zdar! – rozneseme německou kulturu a národní socialismus všude po celém zchátralém plutokratickém světě!

Investice vložené do války měly být splaceny dobytím Evropy od Paříže do Baku a dále. Měla vzniknout světovládná říše na tisíc let…

Nepovedlo se, leč patologické sny o světovládě zůstaly. Přesunuly se.

Dnes Amerika jako úderná pěst spásonosného Izraele podložila sny o světovládě nutností roznést americký model demokracie a svobody všude, kde její stopa dosud nebyla. Že začalo usilovné zbrojení a stavba mateřských letadlových lodí, fregat/křižníků, ponorek a ostatního válečného haraburdí jsme už mnohokrát zaznamenali a uvedli. Armáda mužů a žen ve výstroji a výzbroji také něco stojí. K tomu přistupují nové zbraně, jako rakety a letadla bez pilota (drone) řízená pro zásahy po celém světě z americké Nevady, ale startující i ze základny anglického hrabství Lincolnshire. Užitečně si připomeňme pro další, že anglické DRONE je český trubec, včelí pán, který se krmí a nepracuje.

Armády trubců – včetně generálů a admirálů – se musí krmit a všechno pro ně nezbytné, co se navrhuje, konstruuje, vyrábí a staví stojí velké peníze. Kde je ale brát, když daňové poplatníky nelze ždímat do nekonečna. Němci na Hitlerovo „Ne máslo, ale kanony“ doplatili.

Ekonomové USA a Velké Britanie vymysleli „hru“ a geniální slovíčka jak roztáčet kola, když hospodářství stagnuje. Říkají tomu „QE“ Quantitative Easing – Kvantitativní ulehčení, což je de facto tištění nových peněz! Profesor ekonomie z Princentonské university Ben Bernanke, který byl prostrkán jako předseda Fed (Federal Reserve Board) Americké centrální banky, byl autorem QE1 a QE2. Poněvadž ale „úlevy“ nepomohly a nestačí, navrhl nové QE3. Dle zprávy Irvina Stelzera z Hudsonova Institutu otištěné v jeho sloupku v The Sunday Times ze 16. září 2012 prof.Bernanke a Co. bude pumpovat v jeho QE3 85 miliard dolarů „nových peněz“ do americké ekonomiky každý měsíc po nedefinovanou dobu do budoucna!

Hurej! Je čím zaplatit gáže trubců a činnost, všechna kola k tomu přináležící. Pro úplnost zaznamenejme, že jen u samotné Číny má Amerika debit 1,2 (jedna celá dva!) triliony dolarů. Jak má USA splatit tohle, když americký státní dluh je prakticky rovný ročnímu národnímu důchodu, což je přibližně 1,4 triliony dolarů? Splatí se to všechno pro USA vítěznou Třetí světovou válkou (III.W.V.)? Když Třetí světová nevypukne, dostaví se tragická inflace, a Prof.Bernanke se vrátí na Princentonskou universitu (dle Stelzera)…

Londýn, 24.9.2012

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz