Papež František varuje před globálním ekonomickým kolapsem


Globální ekonomický systém se ke blíží kolapsu, podle papeže Františka. Ekonomika postavena na uctívání peněz a na válkách, zjizvených nerovnostech a nezaměstnanosti mládeže, nemůže přežít, konstatoval 77-letý římský katolický vůdce v nově publikovaném interview.

My udržujeme po celé generace systém, který není dobrý“ řekl papež vatikánskému reportérovi, Henrique Cymermanovi. Papež také uvedl, že je obzvláště znepokojen nezaměstnanosti mladých lidí, která dle mezinárodní organizace práce (Labor Organization) dosáhla 13,1 procenta v loňském roce.

Papež při odletu z Brazílie ukázal místo kříže srdce


Papež varoval: Pozor, nastoluje se neviditelná tyranie. A nastínil cestu, jak z toho ven

Míra nezaměstnanosti je pro mne velmi znepokojující, v některých zemích dosahuje míra nezaměstnanosti více než 50 procent,“ řekl.

Někdo mi říkal, že 75 milionů mladých Evropanů ve věku do 25 let jsou nezaměstnaní. To je zvěrstvo.“

Papež František odsoudil vliv válek a armády zejména na globální ekonomiku :

My ničíme celé generace, abychom udrželi ekonomický systém, který aby přežil, musí vést války a je tomu tak odjakživa,“ dodal.

A vzhledem k tomu, že se nám nedaří rozpoutat třetí světovou válku, tak válčíme regionálně,“ dodal. „Prodáváme a vyrábíme zbraně a podporujeme tím modlářskou ekonomiku – ekonomiku, která obětuje své muže a krmí tím ideály peněz.“


Svět kolem nás, 20. červen 2014




Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz