Pane Gorbačove, udělal jste chybu...

Dr. Jiří Vyvadil


Asi je nám souzeno revidovat téměř vše, co tu vzniklo po roce 1989, i to, co je nefunkční a špatné, i to, o co jsme se mohli opírat jako o kotvu. Ještě někdy před rokem, před majdanem na Ukrajině a následném katastrofálním vývoji k dnešním dnům, jsem byl sice kriticky, ale střízlivě pozitivně naladěn k Evropské unii, viděl sice ekonomické problémy země a utlumování životní úrovně lidí, ale vinil z nich hloupou restriktivní politiku všech našich pravicových vlád, očekával sice nárůst džihádistů, ale věřil, že se toho pravého konfliktu nedožiji a mimo jiné bral Německo jako záruku stability EU.


No s tím Německem..Měl jsem mnohé pochybnosti v jeho restriktivní finanční politice, která Německo posilovala, ale ostatní země stahovala dolů, tak že se prakticky dodnes nevypořádaly s recesí po hospodářské krizi roku 2008.


Včera přišla ona pověstná poslední kapka, která znejistila poválečné uspořádání Evropy a se kterou by Merkelová se ještě před několika lety neodvážila přijít. Německo se přihlásilo k požadavkům tzv. vyhnanců z Československa a Polska, a tím i popřelo závěry zejména Postupimské konference.


Činí to sice v soft verzi vyhlášením památného dne pro vyhnance. Ale po soft verzi může přijít také hart. A na to už fakt zatím nejsme ani připraveni.


Sudetští Němci sehráli roli prodloužené ruky Adolfa Hitlera pro rozbití Československa v roce 1938. Ba dokonce lze říci, že bez jejich aktivit by měl Hitler problém, jak Československo uchvátit.


Je dobré si dnes připomenout silné výzvy Margaret Thatcherové či Francoise Mitteranda, kteří ač spojenci Německa, důrazně protestovali proti spojení a konečně ani americký prezident Bush starší rozhodně nebyl z tohoto faktu na větvi. Ale Gorbačov, který v té době měl nezpochybnitelné právo veta a navíc byl k němu vyzýván, rozhodl jinak a mimo jiné za pár desítek miliónů dolarů na spojení přikývl.


Dnes se tak z Německa nepochybně stala velmoc v rámci EU, která ostatním diktuje, co mají a nemají dělat a bez jejíhož souhlasu se téměř nic nehne. Nejhorší je, když ji všichni sledují jako ovce i v situaci, kdy v důsledku její ekonomické vize i ostatní silné státy : Itálie, Francie upadají.


Ale nejen to. Největší aroganci projevuje Německo v ukrajinské krizi.

Německo, a to jak Merkelová, tak i její tehdejší ministr zahraničních věcí Westerwelle masivně podporovali státní převrat na Ukrajině a majdan, neboli násilnou polofašistickou revoluci, které se ve svých důsledcích převalila – jak jinak – v občanskou válku a přeměnila Ukrajnu v nejrozvrácenější zemi evropského kontinentu.


Jinak to dopadnout nemohlo, protože západ Ukrajiny silně protiruský a silně profašistický a východ silně proruský a protifašistický prostě spolu žít za změněné situace nemohou.

Ale nejen to, Německo podporuje v podstatě vyvražďování civilního obyvatelstva ze strany ukrajinské vlády a jejích často polofašistických ozbrojených složek.

A do toho Merkelová si dovoluje dávat Rusku rady a pokyny, co má a co nemá dělat.

Vrchol absurdity.

Bez majdanu by nebyla dnes Ukrajina rozvrácená.

Bez majdanu by se Ukrajina nestala největším ohrožením pro evropský mír.

Němci vyvolali v Evropě mnoho válek a zejména poslední světová, nebýt tehdejšího Sovětského svazu málem měla za následek zánik lidstva... Evropa by se měla rychle vzpamatovat a přitáhnout Německu uzdu.

Asi to bude velmi složité...

Ale ostatní evropské národy by měli alespoň začít tím, že bude Německo v EU přehlasováváno.

Mimochodem : Tím by snad konečně získalo EU nějaký nový smysluplný impuls.

Tak uvidíme. Musíme očekávat od Německa mnohé

Jedno je jisté: Pane Gorbačove, udělal jste chybu.


Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz