OV ČSBS Boskovice k dezinformacím o Hugo Salmovi


Okresní výbor Českého svazu bojovníků za svobodu v Boskovicích několikrát řešil v historicko dokumentační komisi i v plénu OV případ statkáře z Rájce,majitele bývalého panství Hugona Salm-Reifferscheidta,(+1946 v Rájci). Tomu byl r.1945 podle dekretů 12,33,100 a 108 konfiskován majetek, když byl předtím vyšetřován bezpečnostní komisí MNV Rájec a byly o tom sepsány protokoly. Hugo Salm jako těžce nemocný byl tehdy držen v domácí isolaci - podle vyšetřovatelů ministerstva vnitra bylo mu v Rájci na zámku přiděleno několik pokojů, které nesměl opustit (tzv.domácí vězení).První výslechový protokol byl z hrubé nedbalosti orgánů ztracen, (zcizen), druhý protokol (tzv. "Hlášení") 5 komisařů byl uchován ve fondu zaniklého ONV Boskovice,později zaniklého ONV Blansko. Protokol je dodnes utajován médii před veřejností. Poprvé byl otištěn a jeho fotokopie též přinesl interní zpravodaj ČSBS Hlas legionářů z Boskovic.


Rozbor protokolu 5 komisařů přináší závěr - Hugo Salm podporoval svými skutky činně nacistické hnutí - platil členské příspěvky nacistickým spolkům DAF, NSRKB a BDO, držel prapor veteránů začleněný pod NSRKB na zámku (prapor v odhadní hodnotě 250.000 Kč,ukraden ze zámku), byl fotografován pro album spolku NSRKB (ukradeno v hodnotě 160.000 Kč). Hugo Salm věnoval obrovský dar WINTERHILFE - zimní pomoci wehrmachtu v hodnotě komisaři stanovené na 40.000 korun protektorátních (částka, za niž bylo tehdy možno pořídit dva domky nebo jeden statek). V současnosti se přihlásil očitý svědek z Holštejna, jenž dosvědčil, že pan Salm nosil odznak spolku tzv.Opfer-ringu s hákovým křížem. Tento odznak se uděloval za dary Winterhilfe. Jeho svědectví má MV. Pan Hugo Salm rovněž jako majitel zámku Blansko dovolil používat zámek pro účely nacistického spolku BDO (Bund Deutscher Osten), jehož byl i sám členem, a jemuž dle komisařů MNV Rájec platil i členské příspěvky. Dále přijímal říšskou pomoc Reichshilfe (speciální příděly šatstva, obuvi, potravin a možnost bankovních úvěrů říše) a to pro udělení tzv.Mutterkreuzu (čestného kříže německé matky) manželce 18. května 1941.


Tyto skutky Hugo Salma podle stanoviska ČSBS Boskovice dovolovaly obeslat jej podle par.3 odstavce 1 dekretu 16/1945 Sb. i před mimořádný lidový soud. Pouze z humanitárních důvodů - pro jeho zdravotní stav a pro benevolenci vyšetřovatelů pražských orgánů MV a ONV Boskovice - k tomu nedošlo. Naopak mu bylo podvodem dvou úředníků ONV Boskovice proti dekretálním předpisům několik dnů po smrti vystaveno tzv. prozatímní osvědčení typu B, opravňující rodinu k přijetí českých potravinových lístků. Tato situace po více jak 60 letech zavinila i současný stav vyšetřování. Další závažné dokumenty - členské přihlášky organizací jednak skartoval sám reich z rozkazu Hitlera ( přihlášky organizace NSRKB r.1943) a následkem válečných událostí přihlášky dalších dvou spolků se nedochovaly, pouze se dochovaly registrační karty a seznamy v archivech MV a říš. protektora. I přesto lze konstatovat nevyvratitelné zjištění komisařů MNV o jeho členství v nacistických spolcích, neboť citují pana Salma z výslechového protokolu.


Současná média toto vše neznají. V některých případech šíří o případu bývalého knížete Salma hrubé dezinformace a vyložené nepravdy.Naposledy tak učinila i ČT 1 13.7.2012. V současnosti uzavřel řízení o Salmově přihlášce k říši sám Ústavní soud - a to v jeho neprospěch. OV ČSBS Boskovice takto přispívá k rozkrytí 60 let starého případu statkáře Hugo Salma, jenž byl právoplatně konfiskován republikou dle dekretů, a jemuž bylo r.1945 z těchže důvodů odebráno i čestné občanství Rájce, jak je doloženo v tamní kronice i v Dějinách města Rájce.


Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz