Osvobození Československa v r. 1945


Německá nadvláda nad tzv. protektorátem byla krvavá. Přesto v době války jsme nevěděli, co nás po válce vítězné pro Německo čeká. Český národ, podle plánů nacistů, měl být zlikvidován. Jeho část měla být vyvražděna, další Češi pak vyhnáni a zbylým se mělo dostat dobrodiní germanizace někde ve staré říši. Takto česko-moravský prostor měl být vylidněn a nově osazen Němci.

Genocida českého národa však probíhala již v době válečné. Její kola se roztočila zvláště v době tzv. heydrichiády. Počínání Němců v této době však již vzbuzovalo ty nejhorší obavy, pokud šlo o budoucnost. Proto obyčejný český člověk upnul své naděje k porážce Německa a k vítězství spojenců.


Proto šlo nejen o osvobození našeho národa, ale také o zachování jeho existence. Spojenci nás osvobodili. Naše vojsko však bojovalo v jejich armádách a tak přispívalo k porážce nenáviděného Německa. V květnu 1945 se náš osvobozený národ znovu narodil a obnovil svůj stát – Československou republiku.


Vděčnost Spojencům za naše životy by však neměla být výběrová. I americká vojska osvobodila část republiky, i když sovětská armáda na svých tancích přinesla svobodu velké většině z nás. Je historicky chybné vzpomínat jen na Američany jako na naše osvoboditele. Je dějinnou skutečností, a hroby 144.000 sovětských vojáků to potvrzují, že nás osvobodila i sovětská armáda. A ať se děje v Evropě nebo ve světě cokoliv, dějiny nelze zpětně přepisovat. Západním spojencům a Rusům, nebo Rusům a západním spojencům, vděčíme nejen za osvobození, ale i za další existenci našeho národa. Dali nám život. Na to bychom neměli nikdy zapomínat! Je ostudné, když naši „ústavní“ činitelé, ať již z jakýchkoliv důvodů, to svými skutky nedosvědčují nebo dokonce popírají!

Dějiny nejsou služkou politiky a politiků, nýbrž jsou zdrojem poučení pro všechny. Kdo nedokáže se myšlenkově obohatit z minulých dějů, bude muset složit dějinný reparát..K těmto lidem nepatříme, ale naopak. Proto říkáme důrazné ne neonacismu a všem jeho odstínům, proto říkáme důrazné ne válce!

Dr. O. Tuleškov





1


Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz