Odbojáři vidí boj o ústavního soudce Výborného jinak


Zprávu ČTK o tom, že o emeritního ústavního soudce JUDr.Výborný se vede boj v senátu, vnímají odbojáři,zejména z Boskovicka, jinak než se to prezentuje oficiálně. Zvláště pak nesouhlasí s argumentací senátorky a emeritní ústavní soudkyně JUDr. Wagnerové v této věci. Dr. Wagnerová tvrdí, že dr. Výborný už by neměl být ústavním soudcem, protože už byl v této funkci deset let. Možná tento důvod je formálně správný, ale jestliže bylo možno učinit výjimky u pana JUDr.Rychetského a pana JUDr.Holländera, jak se psalo v tisku, proč by se nemohla učinit výjimka u tak profesně zkušeného soudce,jako je JUDr.Výborny ?


Odbojářům se to jeví jinak. JUDr. Výborný byl jeden z těch, kdož velmi správně posoudili případ Huga Salma, a byl v senátu,který odmítl ústavní stížnost Salmů o přiznání neplatnosti říšské přihlášky Fragebogen pana Salma. Na druhé straně je známo, jak například emeritní ústavní soudkyně Wágnerová, tak i ústavní soudkyně Dr. Janů,kromě dalších, byly u nálezů ústavního soudu příznivých Salmovi. JUDr. Wágnerová pak byla jediná ústavní soudkyně, která podala minoritní votum proti usnesení Ústavního soudu o přednosti dekretálních řízení proti určovacím žalobám tzv.restituentů.


Ještě je možno připomenout pro odbojáře a vlastence hrozný rok 2005, kdy ironickou shodou náhod, za nepřítomnosti předsedy Ústavního soudu, byl vyhlášen nález ústavního soudu příznivý Salmovi, kde mimo jiné, v ústním odůvodnění, tuším pan ústavní soudce Duchoň, prohlásil, že "Hugo Salm krmil a šatil české děti", což například je ve světle dnešního poznání kauzy výrok značně diskutabilní...


Odbojáři vnímají neprosazování JUDr. Výborného znovu ústavním soudcem jako jakousi "sankci" určitých sil za soudcovu věrnost dekretům prezidenta republiky a Národního shromáždění. A toto podezření jim už nikdo nevyvrátí - kdyby třeba i sto ústavních soudkyň, emeritních či současných, tvrdilo opak! Takové je naše stanovisko.


Za OV ČSBS Boskovice PhDr. Jiří Jaroš Nickelli


Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz