Odbojáři chtějí po předsedkyni sněmovny -

žádejte paměť nejen komunistické, ale i nacistické totality !


Vážená paní předsedkyně sněmovny Němcová (První zprávy.cz, 11.4.2013, 21:55) žádá, aby paměť národa, údajně ohrožená útoky na Ústav pro zkoumání totalitních režimů, byla zachována pro českou veřejnost, jež na ni má právo. Požadavek zajisté oprávněný a chvályhodný. Ale jako odbojáři - a zvláště skupina pozůstalých po bojovnících a obětech nacismu - klademe svůj požadavek, který doposud tento stát a tato společnost ani zdaleka nesplnila. Zveřejnit všechny informace o zločinech nacistické totality! Za první z těchto požadavků pokládáme úplné a nefalšované zveřejnění seznamu gestapáků celého protektorátu a tzv. Slovenského štátu působících na těchto územích společného státu ČSR .

Zatímco seznamy estébáků již byly několikrát zpracovány, celostátní seznam gestapáků v tomto státě doposud vydán nebyl. My odbojáři se ptáme: Proč ?? Komu vadí vydání seznamu zločinců gestapa ? Němcům ? Rakušanům ? Nebo zvláště českým či slovenským kolaborantům ??


Je nás dosti pozůstalých, kteří mají své rodiny navždy tragicky poznamenané záhubou odbojářů a vlastenců katany gestapa, Sicherheitsdienstu a dalších složek zločineckého III.reichu. My pozůstalí snad nemáme totéž právo na zveřejnění těchto informací o katanech nacismu, jako toto právo mají pozůstalí po obětech stalinismu a normalizace??


ÚSTR zatím bohužel neprojevil v tomto ohledu žádnou iniciativu,která by stála za řeč. Dokud se ÚSTR nepropracuje k rovnoměrnému zpracování zločinů nacismu jako zločinů stalinismu, nemůžeme takovému ústavu my odbojáři a pozůstalí vůbec důvěřovat. Raději důvěřujeme ústavům Akademie věd a univerzit, které zpracovávají období nacismu u nás, zdá se, objektivně a v dostatečnější šíři. Z poslední doby jen jmenujeme skvělou práci D.Jančíka a E.Kubů "Arizace a arizátoři" vydanou Karlovou univerzitou r. 2005.


Máme za to, že žádnou takovou prací se ÚSTR v posledních časech nemůže pochlubit. Naopak, mimo jiné produkuje i studie kontroverzní ( i když se snahou připravované), jako je studie D.Jelínkové o příběhu Hugo Salma, kterou jsme rozmetali na atomy v polemické studii publikované ve sborníku Živé hodnoty Masarykova Československa vydaném v Brně (sine anno). V rámci diskuze o tomto podle nás nezdařeném ústavu se domníváme, že by snad měl býti zrušen. Podle nás jeho činnost by měly převzít ústavy Akademie věd, které mají řadu expertů na danou problematiku. Finanční prostředky by pak mohly obdržet tyto ústavy, a nikoli speciální instituce, kolem které se takřka periodicky zvedá a opadá vlna různých diskuzí a někdy i skandálů různých interesentů "ancien régime".


Po nesmyslném - a dle nás nelegitimním - zrušení Komise pro válečné zločiny nacismu zde není instituce, která by dostatečně plnila všechny úkoly paměti národa období nacistické totality z pověření státu. Současný ÚSTR dle nás tyto úkoly neplní buďto vůbec, anebo totálně nedostatečně. Je správné, že ÚSTR se snaží produkovat dokumentaci zločinů "ancien régime", ale toto není vyváženo stejnou měrou pro období "nazi régime". Kde je fatální chyba ? Podle nás v nedostatku odborníků na toto téma nebo v nevůli interesentů tuto paměť národa dokumentovat ? Právě toto měla zodpovědět ve svém vystoupení paní předsedkyně sněmovny. A to neučinila. My pozůstalí po obětech a bojovnících proti nacismu (fašismu starší terminologie) žádáme - Buďto ať ÚSTR plní svou roli v obou tématech rovnoměrně, nebo ať skončí!

Za pozůstalé ČSBS Boskovice PhDr.Jiří Jaroš Nickelli, předseda OV ČSBS


Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz