Občané, chystá se tunelování i vašeho majetku


Vláda se opět chystá legalizovat podvody

Tomio Okamura


Ministr spravedlnosti se už podruhé pokouší v Parlamentu prosadit zrušení zákonů, které znemožňují tunelování. Všem milovníkům mediálně nejoblíbenějšího ministra říkám s plnou vážností - Jiří Pospíšil a jeho tým se pokouší zlegalizovat rozkrádání firem. A není to poprvé.


O co jde?


V roce 1996 byla Klausova vláda donucena řešit narůstající rozkrádání firem a investičních společností. Přítrž zlatému věku tunelování udělal paragraf 196a obchodního zákoníku z dílny profesora Dědiče. Ten v podstatě uzákonil povinnost oceňovat prodávaný majetek soudem určeným znalcem. A co je důležité - pokud je třeba posudek zfalšovaný a prodej zmanipulovaný, tak se majetek vrací původnímu majiteli. Od té doby už není možné prodat miliardové hodnoty za korunu nebo naopak za bezcenné ruiny platit stamiliony. Jenže tohle ustanovení zákona je mnohým zlodějům trnem v oku - ono nejde jen o tunelování, ale třeba i o daňové úniky - není možné fiktivními prodeji například snižovat daňovou povinnost. Tenhle paragraf je prostě k vzteku. Připomenu, že pan Pospíšil spolu se zrušením pojistky proti tunelování prosazoval také maximální legalizaci kradeného majetku i v dalších zákonech v rámci občanského zákoníku - kdy se snažil uzákonit nedotknutelnost i kradeného majetku nabytého takzvaně v dobré víře. Navrhovaná praxe měla vypadat takto: Jednatel firmy - třeba Budvaru - prodá firmu jiné osobě dejme tomu za dvacet korun. Ten ji v dobré víře koupí. A podle zákona už mu firmu nikdo nevezme - majitelé zcizeného majetku se samozřejmě mohou soudit o náhradu škody s jednatelem. Ten ovšem také v dobré víře může odjet na Bahamy nebo do Mexika. A i kdyby neodjel - kolikpak miliard bychom z takového bílého koně dostali zpět?


Ministr nespravedlnosti


Už před dvěma lety se Jiří Pospíšil pokusil prosadit novelu tohoto obchodního zákoníku - pokoutně - jak jinak. Obešel přitom legislativní radu vlády - její členové by mu tehdy zákon hodili na hlavu. Novela nakonec naštěstí neprošla - dokonce i díky klubu ODS - chvíli před volbami vládní poslanci správně usoudili, že oživit tunelování z devadesátých let není nejlepší prezentace ODS. Koneckonců stačilo už to, že se Pospíšilovi tehdy podařilo v novele trestního zákona prosadit zrušení účinné lítosti u svědků korupce. A pozoruhodné je, že u jiných trestných činů účinná lítost platí - jen ta korupce nám z toho vypadla. Staří latiníci říkali Cui bono - komu ku prospěchu a židé zase "po ovoci poznáte je". Ministra Pospíšila nesuďme podle sympatické vizáže, ale podle práce - a ta je skutečně děsivá. Po celou jeho dlouhou ministerskou kariéru se táhne úporná snaha zlegalizovat krádeže a znemožnit vyšetřování korupce. Žádoucím způsobem dlouhé roky neřeší ani tolik veřejností kritizované soudnictví, kdy například vůbec nejsou adekvátně trestáni soudci za chybné rozsudky, kterými často zkazí lidem nevratně celé životy, či exekutory, jejichž fungování spíše připomíná státem posvěcenou lichvu. Co nastane, pokud Pospíšilovy návrhy změn v obchodním zákoníku projdou, popsal jeden z nejrenomovanějších znalců obchodního práva JUDr. Petr Čech, který vyučuje na Právnické fakultě Univerzity Karlovy: „To bude teprve peklo, nesrovnatelně horší než to, kterým jsme prošli v 90. letech".


Jak protlačit tunely


Musím přiznat, že napodruhé šel pan ministr na věc zgruntu - nejprve vyměnil členy legislativní rady vlády a dosadil tam své lidi. Pak navrhl kompletní nový kodex, který nahrazuje stávající obchodní zákoník. V kodexu je tolik nesmyslů a zbytečností, že pravda, nějaká chybějící pojistka proti tunelům je jen třešnička na kočkopsím dortu. A je také pravda, že nový občanský zákoník v hlouposti, zbytečnosti a nesmyslech zákon korporátní daleko trumfuje. Pozoruhodné ovšem je, že i když právníci v celé zemi se chytají za hlavu, média a veřejnost stále trpí pocitem, že ten člověk - ministr spravedlnosti - absolutní a nezpochybnitelně právní superpackal, je muž na svém místě. "Investigativní" novináři pátrají po kdečem, ale skutečné právní zločiny přímo na ministerstvu spravedlnosti nevidí. V tomto ohledu se ptám, kdo vlastně řídí pana ministra, protože není možné, aby všechny ty hlouposti byly z jeho hlavy. Byť pravda, jako právník má pověst prachbídnou. A je možné, že kdyby nám pan minstr dovolil nahlédnout do jeho diplomky, asi bychom se divili. I to je důvod, proč ji přes veřejné výzvy zatím nikomu ministr neukázal. Jenže mediální miláček má prostě jinou pozici než spolužáci z Plzně nebo Bárta, Bátora či Dobeš. Reportáž, kterou natočila TV Nova se svědkyní tvrdící, že diplomku panu ministrovi psali spolužáci, se vedení podařilo úspěšně stopnout. No jo, fajn a znovu si říkám - komu ku prospěchu? Za tím vším diletantstvím nemusí být zrovna úmysl krást a podvádět. Jenže břídilská a špatná práce ministra právě k těmto koncům vede.


Pan premiér by měl skutečně zvážit, zda mocenské klice z Plzně nenajít jinou, méně společensky nebezpečnou trafiku a poslance prosím snažně - nedopusťte, aby se tady znovu beztrestně kradlo a tunelovalo. Vraťte do zákona pojistku proti tunelování.


Návrh novely katastrálního zákona č 265/1992 Sb.,

a zákona č. 634/2004 Sb. o správních poplatcích


Návrh novely, který připravil Český úřad zeměměřický a katastrální, je navrhován tak, aby jednak respektoval nový občanský zákoník, ale zejména aby zjednodušil život realitním makléřům, ale bohužel i podvodníkům „obchodujícím“ s realitami. V budoucnu bude zápis v katastru považován za platný, i když bude vyvolán podvodným způsobem, aby byl chráněn kupující, který koupil v dobré víře, a nebude již možnost napadnout platnost takového převodu, i když se zjistí, že mu předcházel podvod.

Poškozenému pak již nezbude než žalovat podvodníka, který již dávno může být i mimo republiku, pokud půjde např. o více milionový podvod. Zápis v katastru bude tak mít přednost před skutečností. Pokud takový podvodník bude dostižen, nemusí mít z milionů získaných podvodem téměř nic. A s tím se tedy bude muset spokojit původní vlastník nemovitosti? Zřejmě podle legislativní dílny ministerstva spravedlnosti asi ano.

Mnohem lehčeji bude nyní možno kupovat nemovitosti, které byly podvodníkem „ukradeny“ skutečnému vlastníku. Stačí, když kupující se bude snažit, aby zápis byl proveden do katastru co nejdříve. Žádost o zápis do katastru bude možné podat i elektronicky, nebo nově na povinném formuláři.

Institut poznámky spornosti sice nezabrání provedení vkladu, ale pokud následná žaloba prokáže, že byly námitky oprávněné, bude možné všechny sporné vklady vymazat. Bude to však vyžadovat pravidelnou kontrolu návrhů vkladu.

Občané, o vaši chatu, chalupu, dům, zahrádky či jiné pozemky, o vaše firemní či provozní budovy vás takto mohou lehce připravit podvodníci. Stačí falešné doklady, rychle nemovitost prodat kupujícímu a nechat provést zápis do katastru.

Může obyčejný občan, který vlastní nějakou nemovitost neustále sledovat jaká řízení probíhají na katastrálním území a jaký vklad do katastru se připravuje? Samozřejmě nemůže.

Proč při koupi nemovitosti má být chráněn kupující, který v dobré víře nabyl nemovitost, jíž prodávající „ukradl“ skutečnému vlastníkovi? Proč nejsou primárně chráněna práva skutečných vlastníků? Kupující nechť si dobře ověří, jakou nemovitost kupuje a kdo je jejím skutečným majitelem? Takto by to mělo fungovat v právním státu.

Nová právní úprava však skutečného vlastníka nechrání. Naopak připravuje ho jako tučné sousto pro podvodníky!

Požadujme novou právní úpravu uvedených vztahů, požadujme, aby ti, kteří na této právní úpravě pracovali, včetně minmistra spravedlnosti, nesli plnou, a to nejen politickou odpovědnost!


Volné a rozšířené zpracování textu, převzatého z informačního bulletinu pro majitele domů v ČR Střecha, 6/2011, str. 10


Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz