Obamova hra - Je Putin lákán do pasti?

Mike Whitney


"Rusko… je nyní uznáváno jako centrum globální "vzpoury" protiglobální diktatuře USA a EU. Jeho obecně mírový… přístup je v přímém kontrastu s brutálními a destabilizačními metodami používanými USA a EU… Svět se probouzí do reality, že opravdu existuje, z nenadání, jistý silný odpor a odhodlaný odboj proti západnímu imperialismu. Po desetiletích temnoty se vynořuje naděje." (Andre Vltchek, Ukrajina:

Lži a skutečnost <http://www.counterpunch.org/2014/04/11/ukraine-lies-and-realities/>,Counterpunch)


Rusko není zodpovědné za krizi na Ukrajině. Americké ministerstvo zahraničí zosnovalo fašisty podporovaný puč, který svrhl ukrajinského demokraticky zvoleného prezidenta Viktora Janukoviče a nahradil ho americkou loutkou Arsenijem Jacenjukem, bývalým bankéřem. Napíchnuté telefonické hovory odhalují roli, kterou Washington hrál v organizování puče a výběru pučistických vůdců. Moskva nebyla zapojena do žádné z těchto aktivit. Vladimír Putin, ať si o něm myslí kdo chce, co chce, neudělal nic, aby podpořil násilí a chaos, který se celou zemí šířil.


Hlavní Putinův zájem na Ukrajině je obchodní; 66% zemního plynu, který Rusko vyváží do EU, přechází přes Ukrajinu. Peníze, které Rusko vydělává na prodeji plynu, pomáhají posilovat ruskou ekonomiku a zvyšovat životní úroveň. Pomáhají také činit urské oligarchy bohatšími, stejně jako na západě. Lidem v Evropě se toto uspořádání líbí, protože jsou schopni vytápět své domovy a kanceláře za tržní ceny. Jinými slovy, je to dobrý obchod pro obě strany - kupujícího a prodávajícího. Takto má volný trh fungovat. Důvodem, proč tak v současné době nefunguje, je, že Spojené státy hodily tyč do soukolí, když sesadily Janukoviče. Nyní nikdo neví, kdy se věci vrátí do normálu.

.

Prvořadým cílem americké politiky na Ukrajině je zarazit další ekonomickou integraci Asie a Evropy. O tom celá ta šarvátka je. Spojené státy chtějí ovládat tok energie z východu na západ; chtějí zřídit mýtní budku mezi kontinenty; chtějí zajistit, aby byly tyto obchody vedeny v amerických dolarech a recyklovány do amerických státních dluhopisů; a chtějí se napasovat mezi dva prosperující trhy příštího století. Každý, kdo má aspoň útržkovité znalosti americké zahraniční politiky - obzvláště co se týká washingtonského "ukotvování se v Asii" - ví, že to tak je. USA jsou odhodlány hrát v nadcházejících letech dominantní roli v Euroasii. Vyvolání chaosu na Ukrajině je ústřední součástí tohoto plánu.


Německý podplukovník letectva ve výslužbě, Jochen Scholz, shrnul americkou politiku v otevřeném dopisu, který se objevil minulý týden na zpravodajské stránce Neue Rheinische Zeitung. Scholz uvedl, že cílem Washingtonu je "upřít Ukrajině roli mostu mezi Euroasijskou unií a Evropskou unií". Chce dostat Ukrajinu pod kontrolu NATO… a sabotovat vyhlídky na "společný ekonomický prostor od Lisabonu po Vladivostok". o je americká zahraniční politika v kostce. Kdo bude velkým hráčem v největším světovém centru růstu je vše, na čem záleží.


Bohužel pro Obamu a spol. USA zaostaly za Ruskem v získávání klíčových drojů a produktovodné infrastruktury, aby mohly v takové konkurenci spět. Byly poraženy Putinem a Gazpromem při každém tahu. Zatímco utin posiloval diplomatické a ekonomické vztahy, rozšiřoval klíčové roduktovodné koridory a tranzitní trasy, a zdolával mnoho překážek ázených mu pod nohy americkými slouhy v EK, USA se potácely od jedné bažiny do druhé za likvidování celých zemí, přičemž nedosáhly žádného ze svých ekonomických cílů.


Takže nyní USA hodily svoji podnikatelskou strategii přes palubu zcela a přešly k plánu B, změnám režimu. Washington nemohl porazit Putina v poctivém boji, takže nyní sundal rukavice. Není to snad to, co se opravdu děje? Není to snad důvod, proč byly americké nevládní organizace a tajné služby, a ministerstvo zahraničí, nasazeny, aby rozjely svůj nedbale zosnovaný nacistický puč, který přivedl zemi do chaosu?


Opět, Putin v tom všem žádnou roli nesehrál. Vše, co udělal, bylo, že ctil vůli lidí na Krymu, kteří naprostou většinou (97%) hlasovali pro sjednocení s Ruskou federací. Z čistě pragmatického hlediska – jakou jinou volbu měli? Nakonec, kdo při smyslech by se chtěl přidat k ekonomicky nejvíce chybně řízené konfederaci všech dob (EU) a čelit při tom reálné možnosti, že jeho země bude zredukována na ruiny iráckého typu a zavládne bída na mnoho let? Kdo by si takové aranžmá zvolil?


Jak jsme poznamenali dříve, hlavním Putinovým cílem je vydělávat peníze. V kontrastu s tím USA chtějí ovládnout euroasijskou pevninu, rozložit Rusko na menší ničím neohrožující celky a kontrolovat růst Číny. To je základní herní plán. USA také nechtějí žádné konkurenty, což můžeme vidět na prohlášení Paula Wolfowitze, které bylo rozvinuto do americké strategie národní obrany:

"Našim prvním cílem je zabránit opětovnému vynoření se nového rivala, buď na území bývalého Sovětského svazu, nebo jinde, který představuje hrozbu řádu, kterou dříve představoval Sovětský svaz. To je dominantní úvaha, tvořící základ nové regionální obranné strategie, a vyžaduje si, abychom se snažili zabránit jakékoliv nepřátelské mocnosti dominovat v regionu, jehož zdroje by mohly, za konsolidované kontroly, postačovat na vytvoření globální mocnosti."To je obecná doktrína, podle které Washington žije. Žádní rivalové. Žádná konkurence. My jsme šéfové. Vše bude jak řekneme. USA jsou Numero uno, le grande fromage.


Kdo to ještě neví? Zde jsou další slova Wolfowitze: "USA musí ukázat vůdcovství, nezbytné pro nastolení a ochranu nového řádu, který bude obsahovat příslib, že přesvědčí potenciální ¨konkurenty, že nemusí aspirovat na větší roli, nebo zaujímat

agresivnější postoj na ochranu svých legitimních zájmů. V nevojenských oblastech musíme dostatečně zohledňovat zájmy vyspělých průmyslových zemí, abychom je odradili od zpochybňování našeho vůdcovství, nebo od usilování o likvidaci nastoleného politického a ekonomického řádu. Musíme udržet mechanismus pro zastrašení potenciálních konkurentů, aby ani neaspirovali na větší regionální nebo globální roli."Jinými slovy, "ani nepomýšlejte na to stát se mocnějšími, nebo vás zaplácneme jako mouchu". To je tou zprávou, ne? Důvodem, proč obracíme pozornost k těmto citacím, není, abychom si dobírali Wolfowitze, ale abychom ukázali, jak se věci za Obamy nijak nezměnily, ve skutečnosti se ještě zhoršily. Tak zvaná Bushova doktrína dnes platí více, než kdy jindy, což je důvod, proč si musíme připomínat její ústřední principy. Americká armáda je de facto vynucovatelem neoliberálního kapitalismu, či toho, co Wolfowitz nazývá "nastolení politického a ekonomického řádu". Správně. Toto prohlášení poskytuje bianco ospravedlnění pro války v Iráku, Afghánistánu, Libyi, Sýrii a nyní na Ukrajině. USA mohou udělat cokoliv, co považují za nezbytné, aby ochránily zájmy svých voličů, nadnárodních korporací a velkých financí. USA vlastní svět a všichni ostatní jsou jen pouhými návštěvníky. To je ta zpráva. Zde je opět Wolfowitz: "Nadále uznáváme, že dohromady si konvenční síly států, které dříve tvořily Sovětský svaz, udržely většinu vojenského potenciálu v celé Euroasii; a neopomíjíme rizika pro stabilitu v Evropě plynoucí z nacionalistického odporu v Rusku nebo ze snahy začlenit do Ruska nově nezávislé republiky Ukrajina, Bělorusko a možná další. "Wolfowitz postuloval, že nadejde chvíle, kdy se budou muset USA s Moskvou střetnout, aby prosadily svoji říšskou strategii v Asii. Nezdá se, že by to Putin již pochopil. Stále tíhne k mylnému názoru, že racionální lidé najdou racionální řešení pro ukončení krize. Ale mýlí se.


Washington nechce mírové řešení. Washington chce konfrontaci. Washington chce zatáhnout Moskvu do dlouhodobého konfliktu na Ukrajině, který napodobí Afghánistán 90. let. To je cílem, nalákat Putina do vojenského marastu, který ho zdiskredituje v očích světa, izoluje Rusko od jeho spojenců, podkopá ruskou ekonomiku, postaví ruské vojáky proti USA podporovaným a vyzbrojeným žoldákům a týmům zvláštních operací, zničí vztahy Ruska s obchodními partnery v EU a vytvoří ospravedlnění pro intervenci NATO, po které bude následovat rozmístění jaderných zbraní na území Ukrajiny. To je herní plán. Proč to Putin nevidí?


Putin souhlasil, že se setká tento týden s ministry zahraničí Spojených států, Evropské unie a Ukrajiny. To je další chyba. Původně Putin pučistickou vládu odmítl uznat za legitimní. Nyní změnil názor. Nyní souhlasil, že se setká s jejími představiteli. To je vítězství Washingtonu a porážka pro Rusko. Obamův tým to bude považovat za známku slabosti, kterou to je. Toto setkání nemá nic společného s "deeskalací… krize". Je to PR šaškárna. Tyto rozhovory mají důvěryhodnost izraelsko-palestinských mírových rozhovorů, tedy naprosto žádnou.


Nemá žádný smysl mluvit s lidmi, kteří mír nechtějí. Jen pak vypadají, že jsou upřímní, zatímco nejsou. Obama a spol. nechtějí mír. Chtějí změnu režimu. Chtějí oslabit a rozkouskovat Rusko. Chtějí snížit vliv Moskvy v energeticky závislých státech v Evropě tím, že naruší tok plynu přes Ukrajinu. A chtějí vytvořit ospravedlnění pro realizace další říšské agendy, což znamená, že potřebují, aby Putin vypadal jako nebezpečný agresor. Tvrdé potlačení etnických Rusů v Doněcku a Charkově pučistickou vládou by mohlo vést k ruské intervenci, což by poskytlo ospravedlnění, o které Washington usiluje.


Ať je pro Putina sebebolestnější sledovat, jak jsou rusky mluvící Ukrajinci mláceni a zřejmě i vražděni nacistickými kriminálníky a zahraničními žoldáky oblečenými jako příslušníci ukrajinských bezpečnostních sil, měl by se vyhnout vyslání jednotek. Je to past. V tuto chvíli se ukrajinská měna propadá, dluh a deficity země rostou a její ekonomika je zničená a blízko krachu. MMF slíbil, že poskytne 27 miliard dolarů úvěrů, které budou použity k zaplacení bohatým bankám a majitelům dluhopisů v Berlíně a Salzburgu, ale neudělají nic, aby zvedly ukrajinskou ekonomiku ze země. Žádné peníze od MMF nebudou použity na zaplacení dluhu za plyn ve výši 2,2 miliard dolarů Gazpromu, nebo na odškodnění Ruska za více než 34,4 miliard dolarů dotací, které Moskva poskytla svému churavému sousedovi v minulých několika letech. Majitelé dluhopisů přijdou na řadu první. Podle internetové stránky World Socialist Web: ""Tvrdá" opatření požadovaná MMF oplátkou za 27 miliard dolarů půjčky se již nyní projevila ve 120% nárůstu cen plynu a vytápění, zkrouhnutí sociálních dávek, včetně bezplatné lékařské péče, a v uzavření několika nemocnic."


Přirozeně, že součástí podmínek MMF bude i privatizace veřejných aktiv a služeb, další snižování penzí a mezd, další zmírňování ("flexibilita") ochrany pracovních sil a další vykuchávání ekonomiky. Ukrajinská ekonomika nepochybně spadne do stejné vážné krize, která je zažívána všude tam, kde byla tato škodlivá politika zavedena. Zároveň se žravé investiční banky a soukromí akcioví spekulanti budou jako banditi pakovat miliardami dolarů na plundrování této nešťastné a bezbranné země.


Americká média udělala humbuk z faktu, že Putin "vyhrožoval, že zavře plyn na Ukrajinu". Zatímco toto tvrzení je jistě pravda, neviděli jsme žádné podobné titulky o tom, že energetičtí producenti v USA odstřihli od paliva americké rodiny, které jsou příliš na dně, aby mohly platit své účty za plyn a které byly "ponechány, aby umrzly ve tmě". Ani jsme neviděli podobné informační krytí ohledně toho, že 7 milionů Američanů bylo vykopnuto ze svých domovů jako součást podvodu s hypotékami, který zosnovali bankéři Wall Street. Putin ve skutečnosti hledá cestu, jak se vyhnout zavření plynu, a požádal v této věci o pomoc vůdce USA a EU. Toto řekl minulý týden:

"Rusko je připraveno zúčastnit se snah stabilizovat a obnovit ukrajinskou ekonomiku. Nicméně nikoliv jednostranně, ale za rovných podmínek s našimi evropskými partnery. Je také klíčové vzít v úvahu skutečné investice, příspěvky a výdaje, které na sebe Rusko bralo po tak dlouhou dobu, kdy podporovalo Ukrajinu. Podle našeho pouze takovýto přístup bude spravedlivý a vyvážený, a pouze takovýto přístup může vést k úspěchu."Putin jasně nechce nadále nést toto břímě sám, což je důvod, proč s tímto výrokem vůbec přišel. Nová pučistická vláda opakovaně nesplnila termíny pro platby za dodávky plynu. Někteří věří, že přestali platit záměrně, aby Putin plyn zavřel, a tím otevřel dveře tvrdé kritice v západních médiích. Jestli je to pravda, nebo ne, je nemožné vědět, ale doposud byl Washington při udávání názoru, že Putin je "nový Hitler", málo úspěšný.


USA jsou stále považovány za zemi, která představuje největší hrozbu pro světový mír, zatímco ruský prezident je široce obdivován jako rozvážný a zdrženlivý vůdce. Nicméně to by se mohlo rychle změnit, pokud Putin pošle jednotky na obranu protestujících v Doněcku a Lugansku. Stejně tak ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov varoval amerického ministra zahraničí Johna Kerryho, že pokud pučistická vláda použije proti protestujícím, kteří se zmocnili vládních budov, sílu, tak se Rusko čtyřstranných rozhovorů o krizi nezúčastní. Lavrov dodal, že "tísnivá politická krize na Ukrajině je obecná a obzvláště v jihovýchodních regionech byla způsobena neschopností kyjevských úřadů vzít v úvahu legitimní potřeby a zájmy Rusů a rusky mluvící populace".


Putin nedovolí, aby byli rusky mluvící lidé na Ukrajině zabíjeni, to je červená čára, kterou vládní junta nesmí překročit, pokud se chce vyhnout konfrontaci s Ruskem. Bohužel, Washington chce, aby Rusko vyslalo vojska, aby mohl uvést svůj plán "války přes prostředníka" do pohybu.


4


Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz