Nový sudetomilský biskup v Plzni?

A co restituce?


Katolické církvi se u nás podařilo v mnoha případech získat majetek, na který vůbec neměla nárok, čili jej sprostě uloupit. Do svých plánů páni preláti zakalkulovali i to, že časem se vlna rozhořčení uklidní a lidé si zvyknou... Stačí si vzpomenout na krádež u Národního divadla. M. Vlk sliboval řešení, ale vítězství slavila vychytralá abatyše. Stát splakal nad vejdělkem. Vše se zametlo pod koberec. Jenže s jídlem roste chuť. A páni preláti se snaží, aby státní moc co nejvíce oslabili.


Například jmenování biskupů, čili vládců nad ovečkami a majetkem nad rozsáhlým územím, je případ sui generis. V Plzni během nedlouhé doby očekáváme jmenování nového biskupa. Ten dosavadní byl a je znám jako velký přívrženec odsunutých Němců. V Bavorsku je častým hostem. Je otázkou, zda více času stráví ve svém sídle nebo v Německu na „služebních“ cestách.


Z katolického tisku se lze leccos dozvědět, jak proces navržení a jmenování nového biskupa vypadá. Dotkněme se jej jen letmo a co možná nejstručněji. Apoštolskému stolci musí být předložen návrh na tři kandidáty. Papežský vyslanec (nuncius) v Praze návrhy obdrží a společně s nimi sdělí do Vatikánu i svůj názor. Též tlumočí stanoviska jednotlivých biskupů a zvláštních konzultantů.


Státní sekretariát pak společně s  kongregací pro biskupy vše zpracuje a předá papeži. Ten je oprávněn vybrat kandidáta podle svého uvážení. Takto ustanovený kandidát je diskrétně dotazován, zda funkci přijme. Pokud odmítne, je vybrán další. Po složení slibu věrnosti Apoštolské stolici a po biskupském svěcení se nový biskup ujímá funkce. Vše probíhá v rámci církve. Se státními autoritami nedochází během celého kanonického procesu ke konzultacím. Krátce před zveřejněním jména nového biskupa církevní úřady informují – nikoliv tedy z důvodu udělení souhlasu – prezidenta republiky, předsedu vlády a ministra kultury.


Takže řečeno zcela natvrdo, pokud bude například vybrána osoba velmi vstřícná k odsunutým Němcům – což u nás v pohraničí je věc velmi citlivá, pak stejně stát nemá právo do toho mluvit. Co církev svatá činí, dobře činí a basta. Už svého času M. Vlk usiloval, aby církev mohla v klidu pracovat dle svého. Víme, co sledoval, jak vyhrožoval. A dosavadní biskup v Plzni, tedy ten dosluhující, je sudetomil. Ostatně již před Mnichovem v pohraničí kněží, až na některé výjimky, sloužili henleinovským zájmům.


Ano, platí, že s majetkem roste vliv a pak následuje boj o moc. Ten právě před našima očima církev rozehrává. Z historie víme, že i za Rakouska-Uherska nám církevní vrchnost dosazovala na biskupské stolce většinou cizáky, nebo odrodilce. A v současnosti se opět musíme jen a jen divit. Nejdříve Soborka s paní Gajdůškovou „úhoří“ politikou se vysvlékli ze snahy o zlepšení církevních restitucích, když před tím již zcela opustili návrh na pořádání referenda o církevních restitucích, s nímž si před veřejností po nějakou dobu omezeně pohrávali.


Nyní Sobotkovo jednání s Bavorskem, kterému sekunduje sám mohutný B. Posselt, zřejmě probíhá mimo veřejnost . Na ministerstvu kultury, pod které spadají i všechny církve, sedí páter vyklouz, D. Herman. Hezky to zapadá dohromady. Zvláště když si uvědomíme, že i restituce, které spadají pod Státní pozemkový úřad, jsou pod palcem ministra zemědělství, Mariana Jurečky, také funkcionáře KDU-ČSL, který zcela nedávno posvětil propuštění z funkce náměstka pro církevní restituce na SPÚ, jež, jak sám ministr zdůvodnil, pomalu vydával církvím jejich nemovitosti. A že to byl sociální demokrat, který měl bdít nad realizací církevních restitucí, nevadí. ČSSD navrhne asi někoho vstřícnějšího k církvím, než byl nedávno propuštění náměstek Weiss.


Položme si otázku, zda bylo vůbec možné vymyslet pro církve příhodnější konstelaci v procesu církevních restitucích? Samozřejmě nebylo. Nyní již jde jen o to, aby i náměstek pro církevní restituce na SPÜ byl pro církve tak přijatelný jako je sám ministr kultury a ministr zemědělství. Až nějaký sobotkovec posílí SPÚ, jistě vše půjde jako namazané. Dokonce i řada chyb, a to zrovna ne malých, ostatně dostaly se do zákona jen náhodně?, nebude již ani překážet. Premiér, sám věřící, ovečka církve ze všech církví nejcírkvovatější, spokojeně přivře oči.. Uvedené řešení pravděpodobně bude odpovídat jeho „státnickému“ formátu. Jak rád bych se mýlil.

Josef Sedlák, Plzeň

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz