Nová bezpečnostní architektura Evropy

spolupráce pro XXI. století


Shrnutí názorů anglického historika Johna Loughlanda na současný historický revisionismus.


Dne 27. XI. 2012 se konala v poslanecké sněmovně parlamentu ČR konference „Nová bezpečnostní architektura Evropy“, na níž byla věnována také pozornost sílení konservatismu a pravicových tradic v současnosti v Evropě.

Velký zájem vzbudil referát anglického historika Johna Loughlanda, autora známé a do češtiny přeložené knihy Znečištěný pramen. Tento text má zhruba naznačit jeho hlavní názory.


Loughland se zabýval historickým revisionismem, zvláště těch států, v nichž se projevil silný aspekt fašismu a spolupráce s nacistickým Německem v období 2. světové války. Tato spolupráce se začíná předkládat jako aktivita namířená proti šíření sovětského komunismu. V Lotyšsku se setkal s názorem, že za 200 let se budou v Evropě stavět sochy Hitlerovy jako zachránci Evropy před sovětským komunismem. Zároveň se oficiálně začíná měnit terminologii, například pro existenci Lotyšska v Sovětském svazu se začíná používat termín, že bylo do r. 1941 okupováno Sovětským svazem, ačkoli ve skutečnosti bylo inkorporováno do Sovětského svazu za úplně stejných podmínek jako ostatní sovětské republiky. Rozdíl v právním obsahu těchto dvou pojmů je podstatný. Podobné revizionistické názory se objevují v celém Pobaltí, na Ukrajině a v Maďarsku.


Dalším tématem Loughlanda byla „ideologie westernismu“ (něco jako západnictví), která je ideologickým základem NATO. Jeden její aspekt, vztahující se k revisionismu historických přístupů, má odlákat pozornost od podstaty Mnichovské dohody r. 1938 a začíná se klást důraz na dohodu Hitler-Ribentrop-Molotov, jako významnější. Loughland se domnívá, že hlavním cílem Mnichovské dohody a z toho vyplývající „Policy of Appeasementu“ (politiky smiřování) byl záměr orientovat Hitlera na východ a vyvolat válku mezi Hitlerem a Stalinem. Evropským parlamentem byl též vyhlášen den obětí komunismu. „Ideologie westernismu“ odmítá brát v úvahu oběti 20 milionů sovětských občanů ve válce, kteří se zasloužili o porážku Hitlera. Účelem této nové ideologie je legitimizovat existenci NATA a Evropské unie, která je s NATEM propojena nedostatkem respektu pro existenci národů a států a z toho vyplývajících nedemokratických přístupů.

Vzhledem k tomu, že nacismus a komunismus bývá čím dál častěji ztotožňován, další část jeho projevu se týkala objasnění některých podobností a hlavně podstatných rozdílů mezi těmito dvěma ideologiemi a jejich praxemi. Podobnosti se týkaly toho, že obě ideologie postrádaly respekt pro existenci národů a států a přijímaly „koncepty chaosu“. V pozadí těchto přístupů byl pocit superiority a mocenské nadřazenosti států - nositelů těchto ideologií nad menšími národy a státy. Jejich podmínky, rozdíly a historii odmítají uznávat jako důležitou realitu.

Pan profesor Loughland se také vyjádřil i v tom smyslu, že Rusko je součástí Evropy a pokud má Evropa řádně fungovat a předcházet vážným budoucím konfliktům, musí si to uvědomit, zastavit kacéřování Ruska, jeho vnitřního systému a umožnit Rusku zaujmout v Evropě více kooperativní postavení. Přijetí Ruska do EU by Loughland považoval za nejpřirozenější.

V odpovědi na jednu otázku z plena týkající se historického revisionismu v českém prostředí, který se často soustřeďuje na nepodstatné jevy a nekriticky na nedemokratické aspekty českých a československých dějin a nedoceňuje nebo ignoruje jejich pozitivní stránky, zvláště práci T. G. Masaryky a E. Beneše, Louhgland odpověděl, že to souvisí s širšími tlaky znehodnocovat státotvornost menších národů a jejich osobností.

PhDr. Marie L. Neudorflová, Ph.D.



Rusko se nachází na spolehlivé cestě k vybudování demokracie, prohlašuje Gerhard Schroeder

Vjačeslav Filipov


Bývalý kancléř SRN to řekl pro noviny Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Schroeder je přesvědčený, že "vedoucí politici (RF) chtějí změnit Rusko v zemi, v níž budou vládnout principy právního státu, stabilita a demokracie." Bývalý kancléř se dále domnívá, že prvořadým úkolem prezidenta Putina je obnovit státnost a stabilizovat situaci v Rusku. "Vladimír Putin tento úkol splnil a je to jeho historický úspěch", prohlásil předseda výboru akcionářů konsorcia Nord Stream AG. Upřesnil, že "země má ohromné území, je složená z více než stovky národů a zápasí s islámským terorismem".

Schroeder poznamenal, že stabilita Ruska je v zájmu Evropy.

Listopad 24., 2012, převzato z News.mail.ru





Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz