Nevěříci kněz Tomáš Halík zaútočil kvůli sudeťákům na Lidice... Přečtěte si jejich odpověď


"Jsem přesvědčen, že tlak na urážlivé vracení daru Sudetoněmecké kanceláře je projevem naprostého nepochopení smyslu celého projektu a podrývá úmysl učinit z Lidic místo smíření, a nikoliv dalšího potencování nacionální nenávisti," řekl na adresu vedení památníku v Lidicích "kněz" bez řádného dokladu o vysvěcení Tomáš Halík.


Reakce předsedy o.s. Lidice Antonína Nešpora:

Pane Halíku, znám vaše postoje a je mi jasné, proč asi takto reagujete. Bohužel musím Vám však sdělit, že váš předpoklad k nesnášenlivosti nebo k nenávisti, navíc etnické, či národnostní, nesměřuje. Lidičtí jsou s Němci v podstatě usmířeni, viz například Brémská iniciativa. Leč sudetským Němcům a nacistům to co provedli v Lidicích zapomenout bohužel nemohou. Některým Němcům je potřebné neustále připomínat, že cesta k usmíření vede přes odstranění křivd, kterých se na našich občanech za okupace tak hanebně bezprecedentně dopustili.


Ten aspekt jste jistě opomněl i když jste s panem brémským biskupem v.v. Dr. Uhlem seděl, svého času v Lidicích v Oáze u stejného stolu. V domě pro seniory, který byl zbudován právě ve spoluprácí Lidic s německými evangelíky z Brém. Vaše varování je tedy liché a v kontextu s možným nacionalismem, na který upozorňujete zcela neopodstatněné.


Jistě už tušíte, že opačně nejde o národ, kdyby mohlo dojít k nacionální nenávisti, ale o segment německé společnosti, který nemůže zapomenou, všem Čechům, tady i lidickým že je odsunuli. Není spíše právě toto projev nacionalismu, navíc sudetoněmecký?


Vyfabulované příběhy by Vám mohli, jako autoritě, autoři poskytnout, abyste se mohl přesvědčit jako i my lidičtí jsme se přesvědčili. Neházet nás lidické do nacionalistického „nesnášenlivého“ pytle, jen kvůli tomu, že odmítáme převzít dar od skupiny, které z historické zkušenosti nedůvěřujeme. Toť vše k vašemu názoru.


Přijmout "dar nedar", v tomto případě navíc danajský, je pro nás v kontextu sudetských Němců stejné, jako prodat naše předky za jidášský groš. Tomu by mohl rozumět snad každý!


www.lidice.cz, EUportal

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz