Nepotřebujeme žádné hodnocení našeho národa

Dr. Libor Nováček, CSc.


Nedávné úmrtí europolance Otty von Habsburga přivedlo na obrazovku České televize jednoho našeho českého politologa či publicistu ve zpravodajském pořadu.~ pořadu. Je jistě chvályhodné, že se tak detailně zajímal o činnost a osudy tohoto vlivného muže. Zarážející však je, že byl v této své badatelské činnosti jednostranný a svoje stanoviska prezentoval z pohledu současné doby.

Naprosto opomenul dát je do kontextu s událostmi, které předcházely. A tak jsme se od něho, snad ne historika, mohli dozvědět odsouzení doby, kdy bylo od nás vystěhováno pronacisticky smýšlející německé obyvatelstvo se šokujícími slovy, že s těmi, kdo za tím stáli, by si dnes už nikdo ani ruku nepodal. Nevím, proč si televize bere do svého vysílání tak zvané odborníky, kteří nevědí, že vysídlení Němců z Polska, Maďarska a Československa je pro všechny závazné z usnesení vítězných mocností, které je součástí Postupimské konference, která potvrdila závěry Jaltské konference.

Jak je zřejmé, autor shora uvedených slov nebere v úvahu, že Německo, které válku vyvolalo a zanechalo za svého dobyvačného tažení miliony mrtvých, zničená území a nesčíslné množství zbídačelých pozůstalých, válku prohrálo. Naneštěstí se na této tragické evropské historii podíleli i Němci, žijící v Československu. A zase se opakuje doba, kdy míru a soužití nepřátelské síly začaly likvidovat usnesení Versailleské mírové smlouvy, tentokrát však Postupimské konference.

Tyto výroky komentoval moderátor slovy, jak se Otta von Habsburk stavěl ke vzniku České republiky a Československa.

Jsme národ s obrovským kulturním, vědeckým a mírovým potencionálem, což dokázal přes všechny snahy sousedních národů si ho podmanit, případně úplně zlikvidovat a vymazat z mapy střední Evropy. Nepotřebujeme žádné hodnocení svého národa!

Posluchač musel odcházet od televize s přesvědčením, že nastala doba, kterou máme v živé paměti. Nejen kdysi porušení Versailleské smlouvy, ale nyní soustředěný útok na zpochybnění závěrů Postupimské konference.

NO,22/2011

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz