Německo dluží Řecku miliardy na reparacích


Řecké ministerstvo financí sestavilo tajnou zprávu, podle které dluží Německo Řecku na reparacích 162 miliard eur, které by byly schopny vyřešit současnou dluhovou krizi země. Atény se ale bojí obrátit s žádostí o jejich zaplacení na zemi, z níž jim jde nejvíce peněz, uvedl v neděli list To Vima.

Článek vyčísluje možnou výši reparací, které by Atény mohly požadovat po Německu za škody způsobené během druhé světové války. Na osmdesátistránkové tajné zprávě pracovali experti ministerstva několik měsíců.


Podle listu To Vima komise dospěla k jednoznačnému a šokujícímu závěru: „Řecko nikdy nedostalo žádné kompenzace ani za půjčky, které bylo nuceno poskytnout Německu, ani za škody, které utrpělo během války.“


Suma činí podle expertů ministerstva 162 miliard eur, což je 80 procent HDP.


Berlín ale nemá chuť nic platit a řecká vláda se bojí požadavek předložit, protože většina peněz, které Atény dostávají na řešení krize, jde z Německa. Vysoký vládní úředník řekl webu Spiegel Online: „Není doba na bitvu s Berlínem.“ Zprávu dostal v březnu premiér a ministerstvo zahraničí.


Tajemník ministra financí Christos Staikuras nedávno řekl, že Řecko zvažuje, že nechá tuto otázku otevřenou a „vyhrazuje si právo dovést ji k uspokojujícím závěrům“.


Řecká veřejnost však podle listu čeká, že historickou povinností koaliční vlády je zveřejnit všechna zjištění a zaujmout jasný postoj v této citlivé otázce.


Novinky


Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz