Několik postřehů Jihočecha k volbám 2013


Současná KDU-ČSL má většinu svých voličů z okruhu bývalých sedláků, jejich potomků a dalších majetnějších. Z dělníků je málo věřících. Pokud kádeuáci změní křesťanskou orientaci, ztratí současné voliče a další nemajetné nezískají. Se získáním sociálně slabších voličů mají potíže i levicové strany. Nemajetní mladí voliči smýšlí a volí jako majetní. Tento jev je jednou z příčin poměrné úspěšnosti TOP09. Zřejmě napomůže i ke vstupu Babiše na politickou scénu. Jeho dopis voličům je přitažlivý. Málokoho z jeho čtenářů napadne, jak Babiš vlastně získal a získává peníze. Vím, kromě dalšího, že prodává i řepku do Německa. Svého času podpořil Schwarzenberga. Proto je možné očekávat, jak jsem přesvědčen, prohlubování procesu faktické závislosti na Německu. Tato uvedená pravděpodobná orientace Babiše by stála za bližší seriózní osvětlení.

Řemeslníci a jejich rodiny mají zájem, aby se daně dále nezvyšovaly. Úředníci, učitelé a další složky inteligence zpravidla volí ČSSD a KSČM málo.


Kdo tedy může volit levici? A co může levice nabídnout?

Určité může slíbit něco nájemníkům, zlepšit jejich postavení vůči majitelům bytů. Jejich pronájem nemůže být podnikáním jako ostatní další. Levice může slíbit zlepšení a dostupnosti zdravotní a sociální péče. Levice by též měla mít nějakou jinou logicky zdůvodnitelnou a široce přijatelnou hospodářskou politiku. Zde, jak myslím, je slabina levice. Proto pravice často a poměrně úspěšně používá větu: Pravice vytváří hodnoty, levice je jenom rozhazuje a vede stát do zadlužení. TOP09 řecký směr vývoje s prospěchem využívá. I když v minulosti to byla pravice, který nás „řeckou cestou“ vedla. Lidé, jejichž postavení vláda pravice salámovou metodou neustále po celá léta zhoršovala, rychle zapomínají. Zásadní úlohu v tomto procesu hrají naše média, televize, noviny. Jakoby „pracovaly“ pro pravici. ČSSD by pomohlo, kdyby mezi jejími kandidáty byli i křesťansky orientovaní lidé. Dokonce si myslím, že jimi by mohli být i kněží menších církví či kněží-důchodci.

Na dělníky, i na další lidi práce, negativně působí korupce a neprůhledné zadávání státních zakázek. Ještě větší újmou v jejich očích však je vývoz zisků, v republice vytvořených, do zahraničí. Jde o 100 až 200 miliard korun ročně. Jen rakouská Erste Bank, která vlastní Českou spořitelnu, vyváží ročně desítky milionů zisku. Nadto v našich různých marketech, supermarketech se prodává ve velké míře zahraniční zboží. Pomáháme tak k zaměstnanosti v jiných státech a omezujeme zaměstnanost našich lidí.


Když český národ se formoval v průběhu 19. století, byl v jeho posledních desetiletích již bohatým. Měli jsme české banky, spořitelny, pojišťovny, vlastnili jsme značnou část našeho národního bohatství. Byli jsme průmyslovou dílnou Rakouska-Uherska. Byli jsme národně uvědomělí a našim cílem bylo vytvoření samostatného státu. Když si dále uvědomíme, že ještě po listopadu 1989 náš národní majetek činil biliony korun, neměli jsme žádný státní dluh, spíše jsme byli mezinárodními věřiteli, nedávno nám např. Rusko splatilo svůj dluh, že naše domácnosti nebyly zadlužené a generace husákovských dětí rostla, a zamyslíme-li se nad současným žalostným stavem, vzniká otázka, kde jsou všechny tyto hodnoty, které vytvářely celé generace našich lidí?


Z politiky se postupně zcela zřejmě vytrácí národní a státní zájem. Média neustále uvádějí o českém národě téměř výhradně negativní údaje. Nejvíce v Evropě pijeme alkohol, porodnost klesá, v budoucnu nás ubude o tři miliony, rodiny se rozvrací, děti ve stoupajícím počtu žijí jen s jedním rodičů. Naše dějiny se mnozí snaží přepisovat. Ve školách vychováme mládež, která je nejvíce odnárodnělá v celé Evropské unii.

Česká otázka je otázkou i sociální. Vezmou tuto skutečnost na vědomí politické strany a budou konečně náš stát upevňovat a snažit se o lepší život i našich obyčejných lidí. Zatím média jásají, že počet našich dolarových milionářů stále roste. Nejde jen o horních několik desítek tisíc lidí, ale především o podhradních deset milionů. A právě tuto skutečnost by měla levice jasně akcentovat, pokud chce ve volbách zvítězit a v republice vládnout. Vláda lidu, lidem a pro lid by měla být jejich i našim cílem.

B. Dub



Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz