Nejen ke sjezdům sudetoněmeckého landsmanšaftu


Povídání o tom, že Ackermann-Gemeinde (A-G) je i fakticky samostatným subjektem, který nemá co dělat s Witikobundem, jsou irelevantní, pokud jde o skutečné vztahy mezi jednotlivými základními složkami sudetoněmeckého landsmanšaftu (SL). Formálně právní stránka postavení A-G se stává pouze vývěsním štítem, který jen mate, zavádí. Samozřejmě vnitřní autonomii má. Ta je však omezena základními materiály SL, např. programem, stanovenými cíli, stanovami a zřejmě i zásadními ustanoveními jednotlivých sjezdů, tzv. sudetoněmeckých dnů. SL je jednotou v mnohosti, která mu optimálně umožňuje navazovat styky s dalšími subjekty.


Na sjezdech SL jsou zastoupeny, jak Witikobund, tak i A-G a sociálně-demokratická Seliger-Gemeinde (S-G). Je pravdou, že v rámci toho, či onoho sjezdu zpravidla Witokound, na omezený čas, např. 2-3 hodiny, ve sjezdové hale samostatně zasedá. Před i po tomto zasedání jsou však jeho členové rozptýleni mezi ostatními účastníky sjezdu.


Na počátku sjednocovacího procesu jednotlivých složek sudetského Němectva byla stanovena zásada, ře SL bude sdružovat a zastupovat všechny sudetské Němce. Nevím nic o tom, že by tento základní princip byl opuštěn.


Ve všech orgánech SL, v jeho institucích pracují sudetští Němci bez ohledu na to, ke které složce SL patří. Některé nadace či jiná sdružení však mají blíže k té, či oné složce SL.


Ano, je třeba však uvést i skutečnost, že zatímco Witikobund je obecně považován až za extrémistický subjekt, pak A-G a S-G jsou hodnoceny jako mírnější, vstřícnější. Početně jejich příznivci o mnoho převažují stoupence Witikobundu. Otázkou však je, proč nedokážou konečně změnit program, stanovy SL a dát jim i přijatelný obsah.


Tak jako Witikobund s A-G a S-G společně volají po zrušení tzv. Benešových dekretů, společně mluví o vyhnání Němců atd., české vlastenecké spolky by měly jedním společným silným hlasem žádat základní novelizaci klíčových dokumentů SL.


Pokud k tomu nedojde, pak jakékoliv řeči o smiřován, o mostech jsou jen zavádějící hesla, na které mohou slyšet jen kolaborantské skupiny či jednotlivci jím blízcí. Je tragédii, že za takové jsou považovány i některé naše politické strany, např. KDU-ČSL a TOP 09, i sudetoněmecká lobby v ČSSD, z církví pak římští katolíci.


Mluvme silně i o tom, že SL je nositelem henleinovských tradic, jak mnohokrát s plnou pravdou řekla dr. Eva Hahnová. Henleinismus byl v době Československa jen skrytou podobou nacismu. Cílem jednoho i druhého bylo rozbití Československa, připojení česko-moravského prostoru k říši a jeho germanizace. Kam potom vede most budovaný SL? Do nového protektorátu? Děkujeme, jednoznačně odmítáme! Co Němci činí s Lužickými Srby, kteří bojují za zachování národní existence, budiž nám výstrahou.


SL v současné podobě není subjektem, s nímž by nějaký skutečně český vlastenecký spolek mohl jednat. Je to SL, který celá desetiletí komplikuje česko-německé vztahy. Tento fakt by měly vzít v úvahu i naše ústavní orgány, zejména vláda. Pokud ona hodlá i nadále jednat s bavorskou či saskou zemskou vládou, pak v jednacím týmu, příp. v delegaci české vlády by měly být zastoupeny i české vlastenecké organizace asi tak, jak v bavorské delegaci jsou zastoupeni tzv. sudetští Němci. Ostatně, těm v bavorské delegaci chybějí antifašističtí zástupci. Je zajímavé, že o tomto faktu se zatím nikdy výrazně nemluvilo, ač je to, jak jsem přesvědčen, velmi nutné. Složení české oficiální delegace, která jela s P. Nečasem, tehdejším českým premiérem, do Bavorska v únoru 2013, bylo ukázkově takové, jak by vypadat již nikdy nemělo.


Pokud se v něčem mýlím, budu jen rád, že některé uvedené skutečnosti jsou lepší, než jsem uvedl.

Dr. O. Tuleškov

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz