Nejen k ministru D. Hermanovi a k mluvčímu sudetoněmeckého landsmanšaftu,

B. Posseltovi…


Se zaujetím jsem přečetl příspěvek váženého bratra Petra Hroníka z ČSBS Kladno "Kladu si otázky" (NO 15/2014), kde velmi správně otevřel aktuální otázku pozice Ackermann-Gemeinde v ve střechovém Lansmannschaftu. Připomněl vystoupení člena SAG, pana ministra kultury Mgr. Hermanna, na zasedání ÚV našeho Svazu, jehož svědkem byla i má manželka, členka ČSBS Boskovice. Rovněž má manželka byla šokována vystoupením pana ministra, avšak nejen v této věci, nýbrž zejména, protože pan ministr chválil a doporučoval nechvalného Bernda Posselta. Pan ministr měl prohlásit, že prý kdyby pan Posselt přišel mezi odbojáře, "určitě by si ho oblíbili, jaký je to vynikající člověk". Na margo tohoto "vynikajícího muže" lze dodat toto - tento vynikající bývalý poslanec europarlamentu tam léta nečinil nic jiného, nežli systematicky hnusně a lživě štval proti dr.Benešovi, proti prezidentským dekretům a proti právu České republiky. (Kromě toho,že pil víno s panem poslancem Železným - viz foto v knize J.Bobošíkové, Nebudu mlčet. Doporučovat pana Posselta odbojářům bylo jako jim podávat jed. To ovšem si musí pan ministr kultury srovnat se svým křesťanským svědomím.


Je nutno naprosto souhlasit s bratrem Hroníkem v jeho hodnocení pozice SAG v lansdmannschaftu a oponovat panu ministru kultury v této věci. Pokud je SAG křesťansky orientovaná, měla by se buďto opřít revanšistickému Witikobundu a LS veřejně, a veřejně se distancovat od 20 zlověstných protičeských bodů LS, anebo ze seskupení LS vystoupit - ovšem pokud je dovoleno v té věci radit a zaujmout stanovisko.. Jsem přesvědčen, že to SAG samozřejmě neučiní, a pak je vše jasné. A pan ministr Hermann byl měl zvážit svá doporučování pana Posselta s jeho kamenouhelnými požadavky vůči Čechům, jež jsou mnohdy ne o jednu, ale o dvě světové války pozadu.


Pokud se týče naší pozice Svazu, jsem přesvědčen,že Svaz již mnohokrát dal veřejně najevo,že stojí na pozicích TGM, E. Beneše a dekretů - na pozici právního řádu republiky, na pozici Washingtonské deklarace. Svaz tak činil vždy slušně, ale jednoznačně a pevně. Dával to najevo našim protivníkům i oponentům jak za zesnulé nezapomenutelné sestry Andělky Dvořákové, tak i za našeho předsedy br. Ing. Jaroslava Vodičky. Náš předseda je slušný i pevný. Na nepravdy protivníků odpovídá slušností, ale i pevností našich postojů a stanovisek. Řečeno slovy zesnulého prezidenta vypravěče, "není jako oni". Možná bratr Hroník má pravdu v tom, že našeho předsedu by mělo být více slyšet v našich zaostalých médiích. To však nezávisí pouze na něm a na Svazu, ale právě na těchto poněkud zaostalých médiích. Dnes tato média působí více méně jako trubači oslav habsburkismu, předdruhokoncilního vatikanismu a sudetismu všech typů, nežli jako hlasatelé pozic České republiky. To ovšem není náš problém - to je jejich problém. Jinak je nutno bratru Hroníkovi poděkovat za precizní krátký rozbor postoje SAG v podání pana ministra kultury, jež - jak by pravil například Nejvyšší soud - vyvolává dojem farizejských pozic uvnitř landsmannschaftu. Což jest opět problém tohoto křesťanského seskupení. Není totiž možno seděti na dvou židlích současně, není možno hlásat smíření s Čechy a současně kolaborovat s agresivním protičeským a protibenešovským landsmannschaftem. Protože Masaryk a Beneš je náš program, směr a cíl. Toto si musejí pánové druhé strany definitivně ujasnit. A měl by si to ujasnit i snad pan ministr kultury. Ostatně Ackermann jest Oráč, není-liž pravda. A orba jest vzdělávání, kultivace ergo cultus. Pan ministr jest samozřejmě vysoce vzdělaná osobnost. Prostor k zušlechťování stanovisek je snad neomezený.

Jiří Jaroš Nickelli, ČSBS Boskovice, ČSOL Brno

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz