Nebezpečí ze strany sudetomilů pro Českou republiku


Stranou, která již od závěru r. 1990 stále více dávala najevo své sudetomilství, byla KDU-ČSL v čele s dlouho utajovaným fokolarínem J. Luxem. Na mnohem vyšší úroveň spřízněnosti se sudety přivedl stranu P. Bělobrádek. P. Svoboda v současnosti dosahuje i slibnějších výsledků.

V tomto směru, ale o několik let později, se jí snažila napodobit strana Zelených, zvláště její předseda Liška, který s panem Horáčkem, jak ne nemnozí soudí, by mohl nést případně i zasloužilý titul čestného sudetského Němce.

Na věc šla bez okolků TOP 09 hned po svém vzniku. Ostatně její předseda, Karel Schwarzenberg, otevřeně říkal, že není Čech ale Böhme. Zbytečné je opakovat jeho slova o vyhnání a okradení Němců a o místě prezidenta Beneše a jeho vlády před mezinárodním soudním tribunálem. Těmto „bonmoty“ se nezapomenutelně zapsal do dějin kolaborace.

Uvedené strany mají svá zastoupení na sjezdech sudetoněmeckého landsmanšaftu. Vedou jednání s jeho zástupci. A můžeme říci, že jsou k sudetům velmi a velmi vstřícní.


Obdobně se chová i katolická církev. Její někteří biskupové si ze smiřování již udělali neformální živnost. Katolický týdeník otiskuje opět ne ojediněle sudetoněmecké texty. Nelze se divit. Ackermann-Gemeinde (AG) je složkou sudetoněmeckého landsmanšaftu a Sdružení AG, jehož členem je i D. Duka, součástí SL.


V době, kdy byl předsedou ODS Václav Klaus, byla tato strana vlastenecky orientovaná. S příchodem Topolánka a Nečase se začala tato politika měnit. Svým patolízalsky falešným projevem 21.2.2013 před bavorským zemským sněmem a koncesemi, které slíbil sudetům učinit, Nečas došel k bodu zlomu. Nezapomeňme, že jeho poradcem v tu dobu byl již i Petr Fiala, který se v nečasovské antisociální a protinárodní vládě stal i ministrem. Bohužel až v posledních dnech jsme se o P. Fialovi dozvěděli, jaké styky dříve pěstoval s O. Habsburkem a B. Posseltem, a že byl předsedou Panevropy na Moravě. A tak se můžeme domnívat, že v protinárodní politice může pokračovat. Je otázkou, zda ze strany bude schopný, nevíme dosud ani s jistotou, zda to bude chtít, udělat stranu sudetomilskou. Ale to vše se časem uvidíme. Podle skutků poznáte je!


ČSSD nemůžeme řadit k sudetomilským formacím. Má v sobě však jedno křídlo, které k sudetomilství má velmi blízko. Patří k němu několik známých funkcionářů, např. L. Rouček, M. Marksová – Tominová, V. Špidla. Tito sociální demokraté se zúčastňují akcí sudetských Němců ne ojediněle. V. Špidla je znám svým výrokem, že ČR by se mohla stát, při řešení ekonomických problémů, 17. zemí SRN. On proti tomu, jak řekl, osobně by nic neměl. Tento pán perlí podobně jak K. Schwarzenberg.


O vlastenecké nebo sudetomilské orientaci Úsvitu či ANO 2011 zatím nic nevíme. Lze předpokládat, pokud by přeci nastoupily podobnou cestu, pak by zřejmě tak daleko nedošly jako uvedené stran. Počkejme si však!


O KSČM nikdo nemůže tvrdit, že by k sudetům byla nějak vstřícná. Její vlastenecká orientace však je spíše chladnější než vřelá, ale bezesporu existuje. Je otázkou, zda si vůbec uvědomuje hrozící nebezpečí nebo zda ho podceňuje, nebo hůře, nechce vidět. Myslím si, že však republiku by v žádném případě neprodala.


Jen o něco hůře v tomto směru jsou národní socialisté. Je mi líto, ale zdá se mi, že jsou málo socialisty i málo národními. Přesto i o nich platí, že by s republikou nekšeftovali, že by republiku hájili. A to je nejpodstatnější.


Nyní je důležité, jakou cestu si zvolí ODS a co ČSSD učiní se známými sudetomilci. Budou-li dále existovat jako straničtí exoti, nic proti tomu. Vnitrostranická pluralita je základním předpokladem stranické demokracie.

Pokud by tyto dvě strany se přiklonily k výše uvedeným, pak republice hrozí velké nebezpečí vnitřního zvratu, jehož důsledky, o nich jsem psal již mnohokrát, a proto se nechci opakovat, by byly pro nás katastrofálními. Již nyní Posselt uvažuje, s kým by pro své nebezpečné hrátky mohl počítat, které strany by landsmanšaft v jeho požadavcích mohly podpořit. Ani se tím netají.

Co proti této hrozbě učiníme, abychom ji odvrátili?

Dr. O. Tuleškov

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz