Ne válce!


Ukrajinští poslanci Nejvyšší rady či jiní političtí činitelé otevřeně mluví o válce za osvobození Krymu a Donbasu. Někteří z nich dokonce odmítli zastavit bojové akce, jak oběma stranám faktické občanské válce na Ukrajině ukládala Minská dohoda.


Mnozí tito pánové nejen válku slovně podporují, ale také se osobně zúčastní bojů, jsou na frontě, nikoliv na ukázku, ale bojují. Domobranci naproti tomu touží po míru. Nemohou se však smířit s neustálým ostřelováním jejich domovů ukrajinským dělostřelectvem. A tak i nyní bojují. V nedávných hodinách byl zraněn .Alexandr Zacharčenko, přední činitel Doněcké lidé republiky. Také na frontě nebyl poprvé. Dokonce šel do bojů o Děbalcevo.


Tak vážení pánové, přátelé války, zejména mám na mysli ty z TOP 09, K. Schwarzenberga, M. Kalouska a M. Ženíška, kteří neustále mluví o tom, abychom dodali Ukrajině zbraně. Pokud jejich úmysly jsou tak jednoznačné, jistě by mohli následovat příkladu některých ukrajinských politiků a jít bojovat na Ukrajinu. Stačí, když na Ukrajinu přijedou v maskáčích. Zbraně dostanou na místě. Pak je nějaký zupák pohoní po cvičišti, naučí zacházet se zbraněmi a potom rovnou na frontu. A po několika týdnech bojů si jejich přání můžeme vyslechnout znovu. Pokud by z bojů vyvázli zdraví, zřejmě by mluvili jinak.


A pokud jde o naše generály, nedivíme se, že mluví o válce a dokonce říkají, že jsme na jejím prahu. ¨Mohou jistě i oni rozmnožit řady ukrajinské armády a bojovat ne ve štábech, ale v první bojové linii. Pak i je si rádi vyslechneme.


Nesdílím s nimi názor, že jsme již již na prahu války. O otázkách války a míru rozhoduje Rada bezpečnosti OSN a ta zatím o válce nerozhodla. A pokud ona nerozhodla, pak ve válce nejsme, nejsme asi na jejím Prahu.


Našim politikům, našim válkychtivým generálům bych rád řekl, že žádné zbraně bychom nikam neměli vyvážet. Jednak bychom tím přispívali k válce a jednak bychom finanční prostředky, které potřebujeme při řešení celé řady sociálních problémů u nás, vyplýtvali až téměř zločinným způsobem. Místo vývozu zbraní, dejme peníze do naší ekonomiky, Postavme nové mateřské školky, sociální byty, dálnice, železnice zvyšme platy učitelům, přidejme důchodcům, matkám samoživitelkám. Zvyšme minimální mzdy. Naši lidé si to zaslouží. I ti nezaměstnaní vytvářeli dříve hodnoty, jimž se těšíme všichni. Mír znamená rozvoj, válka znamená smrt a zhoubu.


Dejme si pozor na lidi, kteří troubí do války, ženou nás na jatka. Neposlouchejme je! Pokud sami chtějí válčit aˇodejdou na Ukrajinu a zapojí se do bojů. Politici, jejichž programem je mír, nechť nás vedou dále. Ty volme, ty válkychtivé zatracujme!

J. Kovář



Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz