Německý celostátní Den vyhnání nestačí


Vláda Angely Merkelové dnes rozhodla. Německo bude mít od roku 2015 celostátní památný den připomínající oběti vyhánění. Připadne na 20. června a bude připomínat i osud Němců, kteří byli po druhé světové válce vysídleni z území dnešního Česka a Polska. (EuroZprávy.cz / tl / ČTK,27.8.2014)


Již dříve oznámil Horst Seehofer, ministerský předseda svobodného státu Bavorsko, že Bavoři budou mít Den vyhnaných 14. září. Prohlásil, že témata útěku, vyhnání jsou dnes aktuálnější než dříve. Více než 14 milionů lidí muselo utéct a opustit vlast. Vyhnání bylo bezpráví, je bezpráví a zůstane bezpráví. Na osudy těchto lidí budeme vzpomínat 14. září. Osud vyhnaných se týká nás všech. Musíme oživovat vzpomínku na ně. Podrobněji o tom píše Sudetenpost, tiskový orgán rakouského landsmanšaftu, 1. července na str. 5. Sudetendeutche Zeitung z 8.8.2014 pak informuje, že takové zemské památné dny budou mít i Sasko a Hesensko


S tímto sdělením nelze zásadně souhlasit. Ve všech spojeneckých smlouvách po skončení druhé světové války se používá termín transfer, někde přesídlení či odsun. Němci si místo nich vymysleli slovo vyhnání, které svým obsahem se zásadně liší od uvedených termínů stanovených mezinárodním právem.


Termín vyhnání z hlediska mezinárodního práva vyjadřuje skutečnost, že nějaký stát jednostranně vyhnal některé své občany. Takový akt je však neplatný a vyhnaní mají nárok na odškodnění od vyhánějícího státu a příp. i právo vrátit se i do svých původních domovů.


Transfer Němců po druhé světové válce se však konal na základě rozhodnutí vítězných států, v souhlasu s nímž Polsko, Československo a Maďarsko vysídlení německého obyvatelstva provedly. Jedním z důvodů transferu bylo napříště vyloučit zneužití německých menšin k vyvolání konfliktu v Evropě a tak zajistit mír. Proto transfer německého obyvatelstva nebyl bezprávím, jak nám pan Seehofer nyní pohádkově líčí, ale právním aktem, který nelze zpochybňovat.


Naši příslušní ústavní činitelé proti uvedeným rozhodnutím měli protestovat. Neučinili tak. Asi tiskoviny sudetů mají pravdu, když tvrdí, že nynější česká vláda pokračuje v tom, kde skončila ta nečasovsko-schwarzenbergská, jež v očích mnoha z nás si vysloužila přídomek zrádcovská. A to je ostudné pro nás všechny.

K. Malý



K německým pamětním dnům na vyhnání


A tak z Němců, kteří ve státech Němci okupovaných žili a podíleli se na nacistických zločinech proti svým bývalým krajanům a dokonce i proti občanům  dalších států, kde pomáhali nastolovat nový nacistický evropský řád, se stali konečně i oficiálně oběti.


Nyní budou při „svých dnech“ nad svým osudem lkát, ronit slzy, aniž by si vzpomněli na statisíce svých skutečných obětí. Je ostatně zajímavé, že až nyní se dočkali svého dne. Asi tvůrci dne vzpomínání museli nechat přejít určitou dobu, aby lidstvo na hrůzy druhé světové války, které právě německé menšiny v evropských státech pomáhaly uskutečňovat, zapomnělo. Novější generace jsou zpracovány propagandou od dětských let a nadto o utrpení svých předků mnohdy téměř nic neví. Ze školy se o době od r. 1938, plné vyhánění českých lidí z pohraničí, poprav českých vlastenců, téměř nic nedozví.


Nevím nic o tom, že by Češi, jichž bylo s německými antifašisty vyhnáno z pohraničí v roce 1938 a následně na 200.000, měli nějaký Den vyhnání. Tito vyhnaní byli skutečnými oběťmi znacizovaných Němců a jistě by měli právo mít svůj den, kdy bychom na hrůzy jejich vyhnání, včetně vyhánění za protektorátu, kdy museli odejít ze svých domovů, poněvadž je Němci zabírali údajně pro vojenské účely, vzpomínali. Bohužel tomu tak není. A tak nyní agresoři vzpomínají na své „utrpení“. A navíc k tomu ještě požadují odškodnění nebo restituce. A to za situace, kdy nezaplatili mezinárodně určené reparace svým obětem.


Němci z Československa, Polska a jiných států si již dávno postavili nejrůznější pomníky, zhotovili pamětní desky, někteří z nich již dokonce vstoupili do germánské Walhally. A jejich oběti? Za rok se snad dočkají, přes nenávistný a znevažující křik profesionálních sudetů, svého pomníků v Plzni

J. Kovář



Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz