Němečtí antifašisté a formování sudetoněmeckého landsmanšaftu


V době, kdy se SL tvořil a samozřejmě i později, stáli němečtí antifašisté, kteří opustili Československo dobrovolně, stranou těchto a podobných aktivit. Někteří se dokonce postavili proti nim. Zřejmě nemohli jinak, když viděli, jak bývalí henleinovci, dokonce i váleční zločinci, získávají vedoucí postavení v SL. Potvrzujeme plně, že němečtí historikové Eva a Hans Henning Hahnoví se v tomto směru vůbec nemýlili, ba právě naopak. Upozornili na ostudné skutečnosti.


A také jistě nebylo nic nového, když pánové se zločineckou sudetoněmeckou a nacistickou minulostí pronásledovali antifašisty. Stejně tomu přece bylo i ve 30. letech 20. století v prvorepublikovém Československu. Jen doba a místo byly jiné.

Po pravdě řečeno ani formy trestání nebyly a nejsou zdaleka tak drastické, jaké byly v henleinovské minulosti.


Jeden příklad z poslední doby za všechny. Když jsme začali publikovat ukázky ze života a myšlenky Lorenze Knorra, německého antifašisty, který jím zůstal i po válce v Německu, hned se ozvali jacísi pánové z nějakého sudetenlandu a prskali na něj svou zlobu. Samozřejmě, že ho obvinili i z toho, že je komunistou. Opět nic nového. To již dělali v ČSR. Samozřejmě tito pánové nevěděli, že L. Knorra za jeho aktivity vysoce ocenil i Jiří Paroubek, tehdejší předseda vlády ČR. Ovšem i v jiných případech pan sudetenland a jeho ovečky dští oheň a síru, kádrují, uráží a dehonestují. To je jejich parketa. Na skutečnou argumentaci se nezmohou. Asi na ní vůbec nemají nebo se zcela uspokojí, když někoho mohou poplivat. Ostatně i toto byl a je henleinovský způsob „diskuse“. Nereagujeme na jejich „podněty“ a doporučujeme to i ostatním.


Opět dáváme za pravdu dr. E. Hahnové která tvrdí, že sudeti jsou dědici henleinovských tradic, které každá nastupující generace sudetů přejímá. Proto dr. E. Hahnová doporučovala, abychom o tomto faktu diskutovali. Zatím k tomu nedošlo. SL se samozřejmě takovýmto snahám vyhýbá jako čert kříži. Ale budeme muset sáhnout do ohně i pro horké pečené brambory. Proč? Když se podíváte na průvod H. Seehofera, v němž je vždy několik sudetů, jednou nám jich dovezl najednou snad celý autobus, pak je smutné, že česká strana akceptuje všechny členy doprovodu bavorského premiéra bez dalšího.


Měli bychom jasně do Bavor vzkázat, že trváme na tom, aby v delegacích pána premiéra byli zastoupeni také antifašisté. A pokud by tomu tak nebylo, doprovod sudetů odmítnout nebo jej vyloučit z jakýchkoliv aktivit při jednání, aby se tak mohli těšit krásám naší republiky.


Monopol sudetů v zastoupení v Česko-německém diskusním fóru a Česko-německém fondu budoucnosti bychom měli také zlomit a slušně požádat německého ministra zahraničních věcí, který za německou stranu zástupce jmenuje, aby v těchto subjektech byli zastoupeni i němečtí antifašisté. Pokud tak neučiní pan ministr Zaorálek, asi bychom měli německému ministru zahraničí sami napsat.


Bohužel zatím se nám nedařilo ani pokud jde o české zastoupení v uvedených česko-německých institucích, kde dodnes čeští sudetomilové jednají s německými sudety a jejich podporovateli i za české peníze s požehnáním českého ministra zahraničních věcí. I tomu bychom měli udělat konec.


Již asi dva roky se o to snažíme. Zatím však s nulovým výsledkem. Dali jsme panu L. Zaorálkovi písemně náš návrh na jmenování do Rady Česko-německého diskusního fóra již někdy asi v září minulého roku.Jde o vysoce kvalifikovaného kandidáta za některé české vlastenecké organizace. Urgovali jsme vyřízení našeho doporučení, a to ne jednou, samozřejmě písemně i mailem, ale stále nic. A to musíme podotknout, že funkční období minulé Rady ČNDF skončilo dnem 31.12.2014. Od ledna 2015 měla být Rada ČNDF nově obsazena na další funkční období, na rok 2015-2016. Nyní je již duben. A jak vidíte, pan ministr nedbá. Celou situaci již považujeme za ostudnou, zvláště pak pro pana Zaorálka. Ale bohužel ten si ostudy užívá za svou zahraniční politiku již delší dobu. Má, jak je vidět, hroší kůži.

Dr. O. Tuleškov




Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz