NATO vyjádřilo svou připravenost k operaci proti Sýrii podle schématu použitého proti Libyí

Karel Kluz


Ve svém vystoupení ve Výboru pro ozbrojené síly amerického Senátu uvedl velitel Spojených ozbrojených sil NATO v Evropě americký generál James Stavridis: „V případě nevyhnutelnosti jsou vojska NATO připravena realizovat proti Sýrii vojenskou operaci, podobně jako proti Libyi…Jak všichni víme situace v Sýrii se trvale zhoršuje. O život přišlo 70 tisíc lidí, milion Syřanů bylo donuceno emigrovat do zahraničí a 2,5 milionů občanů bylo vyhnáno ze svých domovů. Není vidět konec kruté občanské války. Proto se Aliance usnesla: postupovat stejnou cestou, jako dříve proti Libyi.“


Připomenul, že vojenské operaci předcházely rezoluce RB OSN 1970 a 1973, bylo dosaženo souhlasu Ligy arabských států a dohody mezi všemi 28 vládami států NATO.


NATO se nyní soustřeďuje na opatření k ochraně tureckých hranic se Sýrii, na kterých byly dislokovány protiletadlové řízené střely Patriot. Sledujeme rozsáhlý okruh možných operací a jsme připravení zasáhnout v případě přijetí rozhodnutí o naší intervenci do situace, jako tomu bylo v případě Libye,“ zdůraznil Stavridis.


Mluvčí syrské vlády uvedl 19.3.2013, že teroristé použili chemické zbraně, jejichž obětí se stalo 16 lidí v provincii Aleppo, při útoku bylo více než 100 lidí zraněno. Ministr pro informace Omran al – Zuabi uvedl, že odpovědnost za tento zrůdný teroristický akt padá na vedení Turecka a Kataru. Ruské ministerstvo zahraničí použití chemických zbraní teroristy odsoudilo. OSN přislíbilo splnit požadavek syrské vlády a vyslat k vyšetření případu komisi OSN.


Bezprecedentní případ odpálení rakety s chemickou hlavicí nutí k zamyšlení, že jde o provokaci, která by urychlila intervenci NATO, Saudské Arábie a Kataru. Teroristická uskupení Fronta al – Nusra, Syrská svobodná armáda a ani al – Kájda odborníky na odpalování raket s chemickými hlavicemi nemají a ani nikdy neměly. Zbraně hromadného ničení vlastní NATO, rovněž mohou být dodávány z Libye. Jejich použití vyžaduje dokonalou technickou přípravu. Pokud by teroristická uskupení typu al – Kájdy byla schopna používat podobné zbraně hromadného ničení, použila by je na Balkánu, v Afghánistánu, v Libyi a na Severním Kavkaze v Čečensku i v jiných místech světa. K tomu však dosud nikdy nedošlo. Blízkost okresu Neirab provincie Aleppo turecké hranici, odkud byla odpálená raketa s chemickou hlavicí, poskytuje možnost zúžit okruh podezřelých, z nichž je nejpravděpodobnějším Turecko, účastník nevyhlášené války proti Sýrii.


Potvrdila se tak i věrohodnost informace Paula Josepha Watsona, editora stránek Infowars.com a Prison Planet.com, který ve svém článku z 28.1.2013 nazvaném „Získané e-maily odhalují Washingtonem schválený plán inscenovat útok chemickými zbraněmi v Sýrii. Je Obamova administrativa spoluviníkem válečných zločinů?” uvedl, že hackerem získaný e-mail, zaslaný firmou “BRITAM” obchodující se zbraněmi a najímající žoldnéře vysílané k teroristickým útokům, odhaluje Washingtonem schválený “Plán inscenace chemického útoku v Sýrii”. Plán měl financovat Katar a z útoku měl být obviněn prezident Asad. Provokace měla vytvořit motiv pro vojenský zásah USA.

E-mail (click here) zaslaný Davidem Gouldingem (ředitel firmy BRITAM pro podnikání v oblasti obrany) zakladateli firmy Philipovi Doughtymu uvádí: “Phile, obdrželi jsme novou nabídku. Týká se opět Sýrie. Katařané navrhují atraktivní dohodu a tvrdí, že nápad byl schválen Washingtonem. Máme dopravit do Homsu chemickou zbraň – dělostřelecký náboj sovětského původu z Libye – podobný těm, které by měl vlastnit Asad. Žádají nás, abychom jim poslali náš ukrajinský personál, který hovoří rusky, aby o tomto “nálezu” mohli natočit videozáznam.


Po pravdě řečeno si nemyslím, že je to dobrý nápad, ale suma navržena jako odměna je enormní. Co si o tom myslíš?” S pozdravem, David. Skutečnost, že plán zahrnuje předání chemické zbraně, podobné Asadovým zřetelně indikuje, že myšlenka provokace chemického útoku, ze kterého bude obviněn vládami států Perského zálivu a NATO Asad, je stále živá. Pokud by tvrzení uvedena v e-mailu byl pravdivá, potvrdila by se vina americké administrativy na připravovaném válečném zločinu.


Před několika měsíci uvedla ruská tisková agentura ANNA_NEWS informaci, že turecká armáda přesunula, v podmínkách nejpřísnějšího utajení, do syrského pohraničního prostoru nějaké rakety. Již tehdy to umožňovalo tušit, že se „strana války“ pokouší oživit známý plán NATO intervenovat svými vojsky v Sýrii pod záminkou, že syrská vláda ztratila kontrolu nad svými chemickými zbraněmi. Je rovněž potřeba se zmínit, že k narůstání napětí došlo v období před Obamovou návštěvou Izraele a posílením jednotek izraelské armády na Golanských výšinách.



Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz