Násilí je odrazem dnešní doby!


Poslední násilnosti na stadionech, jsou jen odrazem stavu naší společnosti. Je to problém nejen náš, ale i celosvětový. Násilí se totiž stalo fenomén doby. Roste kriminalita mládeže, její obdiv k virtuálním hrdinům. Roste i její neúcta k lidem, či dokonce i k lidskému životu. Nedávný otřesný příběh zmařeného života mladé dívky z Jihlavska mladými vrahy, je toho dokladem. Začátkem toho všeho, je nejspíše výchova v rodině a jistě i ve škole. Rodina už není tou rodinou, kterou jsme povětšinou znali z doby dřívější. Česká republika se potýká s vysokou rozvodovostí, tedy následně i s výchovou dětí jen jedním z rodičů. Jsme svědky poklesu zájmu dětí o sport, kulturu, společenské vyžití. Často i ekonomické důvody jsou důvodem poklesu zájmu o sport. Cesta na hory se stává dostupná jen pro část dětí. Učitelé o tom mohou vyprávět…Také šikana je na školách denním jevem. Ministr školství dokonce uvažuje i o ochraně učitelů. Media k tomuto stavu přispívají. Televizní pořady, filmy, literatura vyrábějí nové hrdiny, kteří vítězí ne hlavou, ale silou paží. Tedy ne výchova Skautem, či Sokolem. Akční hrdinové jsou dnes fenoménem doby. V televizi v přímém přenosu vidíme často útoky zamaskovaných útočníků na policejní jednotky tak, jak se stalo i na demonstracích v Kyjevě. Dokonce z těchto útočníků se stali televizní hrdinové. Tedy pochybné vzory k následování. Kdo hodil dlažební kostkou se stal hvězdou TV. Nelze proto zavírat oči a tolerovat ani tyto útoky na veřejné činitele.

A tam možná jsou počátky rodícího se násilí ve společnosti. To primitivní, dnes kritizované násilí, se projevuje zejména na stadionech uprostřed davu. Ale nezapomínejme také na vandalismus, ničení společného, či cizího majetku. Množí se útoky na invalidní, bezmocné starší spoluobčany. Udělené tresty, pokud vůbec jsou uděleny jsou směšné, pro viníky spíše povzbudivé. Mnozí pachatelé z důvodu věku jsou navíc beztrestní. Je smutnou realitou, že za špatné parkování autem zaplatíme více, než pachatel vandalismu, či viník za větší opakované krádeže v samoobsluze.

Úspěch jedince ve společnosti se měří ekonomickým úspěchem. Dravost je preferována. Z mládí se stala ctnost, ze stáří pohrdání. Stát by se měl zcela jasně postavit proti těmto negativním vlivům. Stále slyšíme jen slova, slova….činy ale pokulhávají. Před zákony musíme upřednostňovat výchovu. Jak v rodinách, tak i ve škole, ale i přes veřejná media. Ideologie se zabydlela v mediích, stala brzdou pro výchovu a úctu lidské činnosti. Vzory nemusíme vyrábět, nebo stydlivě hledat. V naší historii máme tisíce příkladů. Hrdiny, tedy jejich jména a činy a jména musíme jen více připomínat. A v neposlední řadě sami politici, musí jít nejen mládeži příkladem.


Přemysl Votava

České národní sdružení



Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz