Naše vláda by měla o lidských právech

hovořit se všemi zeměmi

Ve státě, jehož jsme byli součástí, bylo v roce 1848 zrušeno nevolnictví, takže máme v demokratizaci, v odstraňování nerovností ve společnosti, předstih před mnoha jinými zeměmi. Například ve Spojených státech amerických bylo až po občanské válce, v roce 1865, zrušeno otroctví. Zákon o občanských právech z roku 1866 se však nadále netýkal indiánů. Na konci 2. světové války vítali naši občané americké osvoboditele, avšak byli překvapeni rasovou segregací panující v této

armádě – vítěze nad rasistickým nacistickým Německem. Rasismus, segregace černošských obyvatel, byla oficiálně v USA zrušena až v 60. letech 20. století. Stálo to životy mnoha bojovníků za práva černochů. Ale v praxi přežívá rasismus v USA dodnes, jak přiznávají i mnozí američtí publicisté a to navzdory zavedené pozitivní diskriminaci.

Spojené státy si zachovávají v mnoha svých státech, na rozdíl od ostatních demokratických zemí, doposud trest smrti. Vyvolává to podezření, že je tomu právě kvůli Afroameričanům. Americké soudy, jak přiznávají někteří američtí komentátoři, jinak například trestají znásilnění černošky a jinak bělošky, jinak znásilnění bělošky bělochem a jinak černochem. Jinak se posuzuje zákrok policisty proti bělošskému a jinak proti černošskému pachateli trestných činů. Černoši se hůře uplatňují na trhu práce, proto se také častěji dostávají na scestí a častěji se ocitají ve vězení. Po propuštění jsou na rozdíl od nás zbaveni volebního práva a prakticky ztrácejí možnost získat zaměstnání.

Spojené státy kromě toho podporují režimy, v nichž jsou lidská práva na nižší úrovni, než tomu bylo v Evropě ve středověku. Taková je například Saúdská Arábie a některé další arabské státy. Přitom USA, stejně jako doposud i Evropská unie, opakovaně selektivně kritizují nedodržování lidských práv i v zemích, které jsou ve srovnání se Saúdskou Arábií na tom mnohem lépe.

Česká vláda by měla vyzvat Evropskou unii, aby požadovala dodržování lidských práv ve Spojených státech amerických. Kromě jiného by měly USA také upustit od mučení vězňů a omezit odposlouchávání občanů jak ve své vlastní zemi, tak i v zahraničí.

Stanislav Bukovský

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz