Na okraj tiskové konference Spojenectví práce a solidarity

Doc. PhDr. Ota Lev, CSc.


Tisková konference se konala v první polovině ledna 2012. V prvním bodu jednání promluvila mluvčí Občanské iniciativy Ne základnám! paní Eva Novotná. Informovala o tom, že když petici „Chceme nové volby, protože demise vlády nic neřeší“ podepsalo více než 11 tisíc občanů, byla předána petičnímu výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, který zorganizoval slyšení 12. října. Po kritických vystoupeních několika občanských sdružení a iniciativ, z nichž každá žádala po zdůvodněné kritice odstoupení jednoho ministra Nečasovy vlády, bylo z podnětu poslankyně za ODS jednání přerušeno pod záminkou, že dotyční ministři nejsou přítomni. Paní Eva Novotná informovala novináře o tom, že odročené slyšení se bude konat 12. ledna od 16 do 18 hodin v poslanecké sněmovně v sále slavnostních aktů a vyzvala je a jejich čtenáře či posluchače k co největší účasti. Slyšení proběhlo za přítomnosti paní náměstkyně předsedy vlády Karoliny Peake. Slavnostní sál poslanecké sněmovny pravděpodobně málokdy je svědkem tak ostré palby věcné kritiky celé vlády i jednotlivých ministrů s dodatečnými požadavky na jejich odstoupení. Paní Peake by měla jistě hodně práce, kdyby každému ministrovi i celé vládě tlumočila věcnou kritiku, kterou na slyšení vyslechla.

Druhým řečníkem byla mluvčí Spojenectví práce a solidarity (SPaS) paní Ilona Švihlíková, která informovala novináře a přítomné účastníky SPaSu o tom, že SPaS zavádí od nového roku cyklus přednášek a seminářů na aktuální témata. Mimo jiné řeklas: „Nechceme, aby naši odpůrci říkali, že umíme jen kritizovat a nepřinášet řešení, proto budeme přednášet alternativní pohledy.“ První téma se bude konat 19. ledna od 17 hodin v zasedací síni v přízemí Domu odborových svazů v Praze 3, náměstí W. Churchilla. K problematice eurozóny promluví paní doc. ing. Ilona Švihlíková, PhD. Další téma se bude probírat 2. února v 17 hodin tamtéž a bude se týkat problematiky médií a jejich vlivu na společnost. Přednášky s následnou diskusí jsou otevřeny pro širokou veřejnost. Další akce budou zveřejněny v Haló novinách a na webu www.i-spas.cz.

Třetím řečníkem byl další mluvčí SPaS pan Milan Neubert. Vyhlásil takzvané „žárovkové referendum“. Podle něho ten, „kdo chce dát vládě najevo, že nesouhlasí s její politikou a že si přeje její okamžitý odchod, zapne si ve středu 25. ledna přesně ve 20.00 na 15 minut nějaký výkonnější elektrospotřebič (konvici, troubu, vysavač, žehličku, mikrovlnku...).“ Tato výzva navazuje na dvě podobné akce z minulého roku, kterých, ač neměly kromě Haló novin žádnou medializaci a výzvy k nim se šířily pouze takzvanou tichou poštou, se zúčastnilo podle odhadu přibližně 40 tisíc domácností.

Vzhledem k tomu, že na tiskové konferenci byli přítomni i zástupci veřejnoprávních sdělovacích prostředků, které si sami platíme, dalo by se očekávat, že společnost bude tentokráte více informována o činnosti a výzvách SPaSu. Přestože jsem všechna hlavní vysílání v následujících hodinách sledoval a tisk následující den prohlížel, nedověděl jsem se o výzvách SPaSu a jeho tiskové konferenci (kromě Haló novin) nic.

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz