Mýlíš se, Miloši Zemane, naši vojáci zemřeli zcela nesmyslně. A pokud jde

o vojenské mise Západu...

Jiří Vyvadil

Pan prezident prohlásil : Oběti našich vojáků v Afghánistánu mají hluboký smysl. Nezemřeli zbytečně. Těch kluků je mi líto, a uklidňuje mě, že věděli, do čeho jdou. Jak mi napsal jeden z bývalých příslušníků vojenských misí. Šli jsme vraždit, mysleli jsme, jak je to správné, byli jsme mladí a nadupaní a vlastně jsme tam plnili zájmy nějakých tam za mořem… Miloš Zeman se svým výrokem třeskutě a neomluvitelně mýlí a začínám mít pocit, že je to čím dál častěji.


Zůstal někde kolem 11. září 2001. Tehdy možná nadšení pro boj proti terorismu, který vyhlásil mladý Bush, byl pochopitelný. Dnes si ovšem si prezident, byť ne zas tak velké země, nemůže dovolit tak hluboké ignorantství.


Veškerý boj proti terorismu ( čti válku proti Iráku, Afganistánu, Libyi atd.) sice krátkodobě múže být úspěšný, ale nakonec je jejich výsledkem vzedmutí takového islámského radikalismu, který jednoho dne, a téměř nechápu, že si to neuvědomuje, může potopit a možná potopí celý svět. V každém případě se o to pokusí.


Vojenské mise Západu jsou jedním hlubokým a navíc zcela nelegitimním omylem. Jsou klasickou nespravedlivou válkou od počátku. Neopírají se o útok na tu či onu zemi, jde o válečné výpravy, pro které finančníci či politici v pohodě svých kanceláří při vybraných doušcích tu whisky, tu něčeho jiného, případně s milenkou na klíně vydefinují nějaký ten důvod boje za svobodu a demokracii. Argumentace je tak chapána a tak lidsky nepřesvědčivá, že se jim těžko dá věřit. Ale vojáci jsou placení, a jsou povinni bojovat za jakýkoliv důvod, který je jim předložen.


Do konce roku, Miloši Zemane, bude odcházet většina vojáků NATO. V mezidobí se dá současně očekávat jednak cosi na způsob občanské války mezi dvěma kandidáty na afgánského prezidenta, kdy jeden neuznává druhého. A za humny čeká Taliban. Tvoji přátelé z USA jej kdysi vytvořili proti sovětům, pak vše ovládl, následně s ním bojují vojska NATO, a je nesporné, že v podstatě dříve či později převezme opět moc, podobně jako islamisté v Iráku.


Tak jako válka v Iráku probudila a povzbudila ty nejtemnější síly, tak stejné síly a s mnohem větší razancí se vbrzku probudí v Afghánistánu.


Větší pitomost (to je Tvůj slovník) než označit tyto kluky za smyslupné bojovníky proti terorismu jsem fakt neslyšel.


Přitom jseš velmi vzdělaný člověk. Víš, že v Afganistánu ve všech svých třech válkách odešli Britové jako zpráskaní psi, Sověti utrpěli debakl a Američany to čeká.


Afghánistán je země nebezpečného islámismu, převážně primitivní a protizápadní orientace, země založená na korupci, a drogách, proti níž i Ukrajina je relativně slušná a kde násilí jako metoda řešení problému je automatickou výbavou každého člověka.


Lidská práva tam, Miloši Zemane, vůbec neexistují a ženy jsou tam na tom hůř než otrokyně.

Ti kluci jsou placeni za službu ve vojenských misích a je známo, že se do nich dobrovolně hlásí. Potud je vše v pořádku.


Ovšem jejich smrt, tak jako smrt všech zahraničních vojáků všech válek v Afghánistánu smysl nemá a nikdy neměla.


Afghánistán nás nenapadl, nenapadl žádnou členskou zemi NATO.


Systém se možná na čas i v důsledku naší přítomnosti drobně zlepšil. Ale až západní vojska odejdou, vše se vrátí do minula a zřejmě bude hůř.


To není náš svět a tak jako v Iráku, Libyii, Sýrii atd., tam nemáme co dělat. Jen zveme k sobě islamisty na návštěvu. A ta návštěva může být krutá.


Můžeš mi říci, proč to děláme? To je ten smysl?

Přišlo e-mailem



Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz