Motor paměti zadrhává

Gernot Facius:


Historickými daty obtěžkaný jako široký proud přitéká nový rok. Je jen dobře, že jedno historické datum není mezi předcházejícími: Začátek systematického vyhánění Němců z jejich domovských oblastí na východě, zejména z Čech, Moravy a Slezska,


K roku 2015 také nepatří mnoho fantazie, historicko-politicky korektní rok - je zaměřen na vinu hitlerovského režimu. Monstrózní zločiny bývalého podněcovatele stěhování států jsou, jak jinak, odsunuty do pozadí. Letošní heslo Svazu vyhnaných (BdV) je "Vyhnání je bezprávím včera i dnes." Pochází ještě z doby, kdy předsedkyní BdV byla ještě Erika Steinbachová. Ta byla motorem úsilí, zaměřeného na udržení osudu německých vyhnanců v historické paměti Německa.


Velká koalice CDU a SPD v Berlíně vidí, stejně jako její křesťansko-liberální předchůdkyně, ve vyhnaných sociální skupinu, která může být uspokojena na „Dni vlasti“ několika slovními výroky, nebo malými symbolickými gesty. Jak jinak by se mohlo stát, že ani nezávislý Národní den vzpomínky na útěk a vyhnání nebyl politicky prosazen?


Veřejnost málo vnímá OSN vyhlášený červnový Světový den uprchlíků jako možnou a vhodnou připomínku vyhnání. Koalice si chtěla si ušetřit negativní reakce z Varšavy a Prahy. Z důvodu politického prospěchu strany CDU v oblasti politiky pro vyhnané rozhodnutí kabinetu převlékla do „pláště úspěchu“ Nový předseda BdV, Bernd Fabritius, však jasně řekl, že společnosti jako celku je třeba připomenout, že s koncem válce začaly nové křivdy".

BdV za Steinbachové dal impuls pro zřízení spolkové Nadace útěk, vyhnání, smíření. Toto jsem chtěla, řekla Steinbachová v srpnu roku 2014 v rozhovoru pro "Welt". Zřejmě to bylo příliš optimistické. Mezitím mnoha zemskými landsmanšafty a BdV vysoce respektovaný ředitel Nadace, profesor Manfred Kittel, byl nucen odstoupit.


Politika marginalizace či relativizace násilných trestných činů proti Němcům zvítězila nad historií. Je to další krok k vnitřnímu vystěhování vyhnaných osob z historie. Projekt pak ztrácí "svůj smysl", prohlásil Bernd Posselt. Nadace vždy kladla větší váhu na turné se svými výstavami a akcemi po republice, - a to i v případě, že se to kancléřce a jejímu aparátu nehodí. Historicko-politické usmíření, je jen pro výsměch.


Století po vypuknutí první světové války, sedm desetiletí po druhé světové válce a 25 let po "studené válce", Němci stále nemají vlastní interpretaci 20. století. Němci nejsou schopni osvobodit se od nepravdivé a svět zavádějící kontrastní slovní dvojice pachatel-oběť, nevinný a vinný, vítěz a poražený. Německo stále ještě není schopno najít ani rozhodně popřít tristní, nevhodný spor o kultuře vzpomínání.


Žádný seriózní člověk nebude popírat zvěrstva, která nacistický režim na dobytých územích páchal, jako .například v Čechách a na Moravě. To by ale také nemělo nikomu bránit, aby hlouběji neodhalil kořeny vnitrostátních konfliktů. Je to problém, který historici a politici z velké části negují při selhání první Československé republiky, při jejím jednání s menšinami.


Idea vzdalování sudetských Němců a Čechů zlem let 1938/39, může být v souladu s politickou korektností, ale zakrývá pohled na realitu meziválečného období: diskriminaci a pronásledování Němců ze strany příslušných státních představitelů. To je prosté zkreslování dějin.

Podle očitých svědků došlo po 8. květnu 1945 k vraždám a ponižování německých občanů nikoliv ve "spontánním" hněvu Čechů, ale proto že tyto "excesy" byly řízeny. "Chyťte je, zabijte je!"


Uvedená hesla nesledovaly jen Revoluční gardy. Prezident Beneš o "etnických“ čistkách rozhodl v exilu v Londýně v roce 1941 a postupně pro ně získal demokraty jako byl Churchill a diktátory jako Stalin; pod titulem nechvalně známých dekretů vše prosadil. Bylo dohodnuto v létě 1945 v Postupimi, provést "přesun" "řádným a humánním způsobem". Dokonce i bývalí čeští odbojáři se zastyděli za zločiny krajanů. Také toto je v tomto roce potřeba si připamatovat.


Argument, že nespravedlnost vyhnání je věc samotných historiků, je lichý. „Politika to musí udělat, " zdůraznil v interview před více než deseti lety bývalý mluvčí SL Johann Böhm. Ale německá politika působí k utišení a uklidnění. Je to cena za top vztahy s Prahou a Varšavou, bez léčení nespravedlnosti v programu.

Sudetendeutscher Pressedienst (SdP), Österreich

Volný a krácený překlad ing. Pavel Rejf, CSc.


Poznámka: Je důležité poznat, jak vedoucí činitelé SL myslí a jednají, jaké cíle sledují, v jakých vztazích jsou k většinové německé mocenské elitě, co od ní očekávají a v čem se od ní odlišují. –red.




Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz