Mluvíme rusky a máme fotoaparát, jsme tedy špioni Moskvy …


Škoda, že se té dnešní doby nedočkal, slavný putimský strážmistr Flanderka ze Švejka… Zaradoval by se, kolik je zde rusky mluvících, tedy zcela jistě, ruských špionů. Jsou v každé vesnici, v každém městě v Čechách i na Moravě. A dokonce chodí po ulicích s fotoaparátem a rozmlouvají s občany. A večer sedí v hospodě a pijí vodku.


Snaživých Flanderků jsme si užili v každé době. Flanderkové byli za Rakouska, byli i za Protektorátu, byli také za komunistů, a proto by bylo by divné, kdyby nebyli dnes. Jsou snaživí, vtíraví, podlézaví, dovedou splnit příslušnou zakázku. Podle větru se dokáží správně přihrbit, souhlasně zakývat, přizpůsobit se…. Dělali to dříve před vrchností i před knížetem, za války před protektorem, nebo ještě nedávno před okresním tajemníkem. Vrchnost nezmizela ani dnes, proto nezmizeli ani snaživí Flanderkové.


Ti „slavnější“, výše postavení, jsou mezi námi dobře známí, víme o nich své. Vycítí vždy svou novou šanci. Proto ti Flanderkové dnes sestavují protiruské výzvy, vytahují válečné praporce, bubnují a volají po novém tažení. Pokračují v mediální masáži a strašení občanů ruským bubákem. Jiné názory odmítají, proto to schytal od nich i český prezident.


Počátkem této krize byly záměrně vyvolané události na Ukrajině, ty daly záminku k protiruskému tažení, tedy následně i k přijetí protiruských sankcí. Evropa si tím, ale staví novou železnou oponu, vrací se tak do padesátých let minulého století. Podněcovaná nenávist dovedla Ukrajinu k ekonomickému kolapsu. Dlouhá léta skrytá nenávist, dnes ovládla ukrajinská města. Opoziční poslanci, ale i řadoví občané jsou pranýřováni, lynčováni za jiný názor. V ulicích umírají lidé. V Oděsse byli dokonce brutálně upáleny desítky lidí za jiný občanský postoj. Otvírají se hromadné hroby popravených. Evropa mlčí.


Již půl roku pokračuje ničení a vraždění na východě Ukrajiny. Na intenzitě nabírá tažení ukrajinské armády proti vlastnímu lidu. Zničující válka v Evropě. Umírají ženy, děti, hoří jejich domovy, nemocnice, školy, vypukla humanitární krize. Statisíce uprchlíků hledá pomoc především v Rusku. Na Ukrajině se záměrně ničí pomníky hrdinů druhé světové války. USA a EU zavírají oči před oslavou nacistických pohrobků druhé světové války. Protiruské tažení pokračuje. Evropa mlčí.


Neposlouchejme rady Flanderků, ale ani Fitštejnů, Kocábů, Kalousků, ani chytré rady knížete z Orlíku. Nechceme se podílet na novém tažení na Východ. Na rozdíl od jiných států, či národů, se Češi nezúčastnili tažení na Východ pod nacistickými symboly. Naopak, společně s Rudou armádou jsme osvobozovali Ukrajinu i svou vlast. Tisíce hrdinů padlo za osvobození Evropy. Nestydíme se za to. My Češi máme dobrou paměť.


Přemysl Votava

(České národní sdružení)

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz