Minometnou střelbu ze Sýrie způsobila zbraň NATO v rukou syrských rebelů, kterou dostali od Turecka


Minomet použitý k útoku na turecké město Akcakale je konstrukcí specifický pro NATO a syrští rebelové ho dostali od Turecka, tvrdí turecké noviny Yurt. Minomet ve středu zabil jednoho dospělého a čtyři děti ze stejné rodiny. V článku autor Merdan Yanardag uvádí, že noviny obdržely informace od spolehlivého zdroje, který tvrdil, že Turecko samo poslalo minomety syrským rebelům. "Turecko je dlouholetým členem Severoatlantické aliance a budou jednat ve spojení s dalšími mocnostmi NATO, takže není překvapivé, že se to stalo," řekl redaktor Pan-African news wire, Abayomi Azikiwe, pro RT. NATO se dosud vyhýbalo jakékoli vojenské angažmá v konfliktu, ale Azikiwe říká, že aliance je hluboce zapojená do každého rozhodnutí, které Turecko dělá.


"Ankara neprovádí žádné vojenské akce nebo neuvažuje o jakémkoli typu vojenské strategie, aniž by plně spolupracovala se silami NATO," řekl.


A jak Turecko bojuje na obranu svých hranic, tak prezident říká, že armáda učiní nezbytná opatření.


"Dva nejhorší scénáře se právě teď odehrávají v Sýrii... Naše vláda je v neustálé konzultaci s tureckou armádou. Cokoliv je potřeba, tak se ihned děje, jak můžete vidět, a budeme v tom takto pokračovat," řekl v pondělí turecký prezident Abdullah Gul.


V pondělí generální tajemník OSN Pan Ki-moon upozornil na důsledky, které by mohl přinést konflikt v regionu.


"Eskalace konfliktu podél syrsko-turecké hranice a dopad krize v Libanonu jsou velmi nebezpečné," řekl Pan při zahájení Světového fóra pro demokracii ve Štrasburku ve Francii.


Překlad článku Misfire: NATO mortar 'gift' from Turkey to Syrian rebels – newspaper

Zdroj: http://www.freepub.comehere.cz/vsechno/minometnou-strelbu-ze-syrie-zpusobila-zbran-nato-v-rukach-syrskych-rebelu-kterou-dostali-od-turecka

Posledná úprava 09. Október 2012, převzato z Indymedia

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz