Ministryně Válková se postavila čelem

ke čtenářům? Ne, postavila se bokem!


Jiří Jaroš Nickelli, ČSOL Brno


Paní ministryně prof. JUDr. Helena Válková, CSc., se na Parlamentních listech i na serveru PL.cz vyjadřovala k dotazům o protektorátu, jež byly reakcemi na její předchozí výroky. Svůj postoj dotvrdila následným vyjádřením na téma odsunu ve spojitosti s děním v protektorátu:" Odsun se totiž týkal nejen nacistických funkcionářů a válečných zločinců, ale i všech rodin, které se Hitlerovi a jeho režimu nepostavily. Nechci tento přístup hájit, ale myslím si, že pouhá ztráta odvahy bojovat proti diktátorskému režimu by měla být automaticky postihována radikálním odsunem z míst, k nimž měla daná rodina vybudována po staletí silná pouta. I přes znalosti takových otřesných zločinů, jako bylo např. vypálení Lidic a Ležáků, popravy českých studentů nebo všeobecná nesvoboda civilního obyvatelstva protektorátu, se nedomnívám, že poválečný odsun bylo správné a spravedlivé řešení".


S tímto vyjádřením nemůže žádný soudný občan republiky souhlasit, natož příslušník rodin vyvražděných nebo persekvovaných protektorátním a říšským režimem! Paní ministryně totiž opět celý problém zamlžuje a v některých bodech nepravdivě zkresluje.


Jak by totiž měl poválečný stát rozlišovat mezi desetitisíci nacistickými funkcionáři a členy partaje, mezi ordnery, freikorpsy, jichž byly další desetitisíce a dokonce statisíce, a mezi "neutrálními Němci"?? Přitom jsou tu nevyvratitelná historická fakta, protiřečící takovému pohledu na věc.


Především je to fakt udělení jednoho milionu dvě stě tisíc medailí za "osvobození Sudet" všem Sudetoněmcům a jejich pomocníkům, kteří se podíleli na rozbíjení ČSR. Tak to stanovil Hitler a bylo to takto provedeno. To paní ministryně nezná?? Kolik tedy zbývalo těch,to jen "neměli odvahu postavit se Hitlerovi"? Kolik Sudetoněmců pak sloužilo ve wehrmachtu, kde se přísahalo ne Německu, nýbrž přímo Adolfu Hitlerovi??

Dále jsou pominuty zločiny Sudetoněmců na vyhnání 250.000 Čechů z pohraničí ČSR, což uznali s hrůzou i sami Angličané - a kvůli tomu přijel i sám londýnský starosta do Prahy, aby zmírňoval utrpení vyhnaných Čechů! Přitom vyhánění provázely persekuce, žhářství, loupeže majetku, fyzické napadání a dokonce i vraždy. To vše paní ministryně nezná??


Dále paní ministryně nepřesně mlží zločiny Němců v protektorátu. Lidice, Ležáky, to nebylo pouhé vypálení, to bylo vědecká genocida a vyhlazení z povrchu země! Další desítky zničených, vyrabovaných,vystřílených, vyvražděných a vypálených obcí, ještě do května 1945 paní ministryně pomíjí. Jména obcí jako Leškovice, Lejčkov, Prlov, Ploština, Javoříčko, Horní Životice, nebo městeček ,kde byly masakry Čechů, jako Třešť, Velké Meziříčí, Letovice, atd., paní ministryně opět zapomíná, a přitom se na těchto zločinech opět podíleli i sudetští Němci, včetně jejich vůdce K.H.Franka, který potrestání u nás neušel jen díky pečlivé práci generála JUDr.Ečera.


Paní ministryně zapomíná na desetitisíce Čechů a čs. občanů uvržených do koncentráků, zapomíná na pochody smrti na konci světové války přes naše území, na transporty vězňů, na jejich ubíjení civilními Němci, kterému se říkalo "hony na zebry" podle oblečení vězňů, zapomíná na nucené otrocké nasazení Čechů, Slováku v rajchu, zapomíná na popravy I. a II.stanného práva v Čechách i na Moravě, zapomíná na chování vnitrozemských i sudetských Němců vůči Čechům za protektorátu, kdy Němci podle norimberských zákonů měli postavení panského národa, a Češi a ostatní jen postavení otroků.

Dále paní ministryně zapomíná,že odsuny se nekonaly jen v ČSR, ale i v Holandsku, Francii. Belgii, Jugoslavii, Polsku,Bulharsku,Rumunsku atd., a že platily nejen dekrety prezidenta a Národního shromáždění, ale též Postupimské dohody a Pařížská reparační dohoda stanovující, že se žádný ležící německý majetek nesmí vrátit do německých rukou. A to prosím tvůrcem této dohody nebyl žádný president Beneš! To vše podle paní ministryně jsou rovněž akty nesprávné a nespravedlivé???


Paní ministryně se nepostavila čtenářům ve svém vysvětlování čelem, nýbrž zcela nakřivo bokem! Paní ministryně prostě a jednoduše za každou cenu - i za cenu historické nepravdy! - hájí stanovisko, že odsun byla jakési nespravedlivé trestání.

Můj názor je, že taková zarputilost, doslova zaťatost, paní ministryni jako vysokoškolsky vzdělanou osobnost vůbec nectí.

Myslím, že paní ministryně by se ve svých výrocích o protektorátu měla držet rady jednoho rakouského generála starého mocnářství, který před bitvou u Solferina prý prohlásil "Pánové, nesmíme dělat vůbec nic, abychom situaci ještě více nezhoršovali!"

Paní ministryně se svým vysvětlováním nejenže nepostavila k tragedii protektorátu čelem, nýbrž svým nemotorným přístupem svou beztak již morálně nabouranou pozici jen ještě výrazně zhoršila.


Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz