Český svaz bojovníků za svobodu

Sokolská 13, 680 01 Boskovice



Vážený pan

Jan Kubice

ministr vnitra České republiky



Memorandum a stížnost na zpravodajství ČT - Protokoly Rájec H. Salma



Vážený pane ministře !



Dne 13.7.2012 Česká televize, krajské zpravodajství Brno, pořad Události 19.00 ad.

odvysílalo nepravdivou zprávu o protokolních knihách města Rájce (dnes Rájce-Jestřebí) zcizených za léta 2003-2011 z Městského úřadu, jenž je neochránil z hrubé nedbalosti, což zjistilo i Vaše ministerstvo.



V pořadu uvedlo nepravdivé informace o tom, že prý "protokolní knihy neobsahují žádné relevantní údaje o panu Hugo Salmovi" a jeho rodině ve vztahu k okupaci a Německé říši. Namísto důkazů odkázalo jen anonymně na nejmenované historiky, kteří toto měli zjistit.



Zpravodajství zatajilo I.protokolní knihu, str. 228 ad., kde bezpečnostní referent Rašovský - předseda komise MNV Rájec vyšetřující pana Salma - uvedl, že veškeré doklady o H. Salmovi byly vystaveny veřejně na stanici SNB v Rájci, a dále uvedl členství H. Salma v německých organizacích a zjevné podporování německé věci, de facto jako hotový fakt vyšetřování, což stvrdili další členové MNV. Tato citace protokolní knihy mj. odkazuje na vyšetřovací protokol 5 komisařů MNV Rájec, jež má k dispozici Vaše ministerstvo a soudy. Náš ČSBS totiž má úředně ověřené stránky protokolních knih, takže může pohodlně prokázati opak tohoto tzv. zpravodajství.



Zpravodajství nejenže zatajilo tuto knihu a tyto údaje, nýbrž ani v druhé protokolní knize, kterou kamerou snímalo, nezobrazilo údaj o člence Salmovy rodiny, jež nebyla vyňata z opatření vůči Němcům! Zpravodajství o protokolech Rájce z tohoto titulu podle nás nabylo charakteru klamné zprávy, jež může klamat nejen širokou veřejnost - příklady z našeho okolí již známe - ale i některé úřady. Zpravodajství je skandální - hodné příslušné sankce. V době skončeného řízení o státoobčanství p. Salma Ústavním soudem, je toto zpravodajství dle nás jen účelové. Má asi před veřejností dokázat nemožné - vyprat nevypratelný profil Hugo Salma.



Toto memorandum podáváme současně jako stížnost na jednání Zpravodajství ČT Brno Radě ČT pro šíření nepravdivé neověřené informace, která vyvolává dojem poplašné zprávy. Vzhledem k tomu,že tato skutečnost se dotýká již skončeného státoobčanského řízení Vašeho ministerstva o Hugo Salmovi, jež de facto popírá, máme za to, že věc spadá do šetření Vašeho rezortu.

V dokonalé úctě OKresní výbor ČSBS Boskovice (podpis předsedy)



Boskovice-Brno 14.7.2012



Na vědomí: ÚV ČSBS Praha, HDK ČSBS Praha, ČSOL Brno, Společnost E.Beneše,

tisková mluvčí ČSBS, JUDr. Daniela Trávníčková,právník Blansko, město Blansko,

Krajské hejtmanství Jihomoravského kraje Brno, Mor.zem.archiv, Mor.zem.knihovna

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz